Away.gr Ανασκόπηση Ιανουάριος-Απρίλιος 2009

jan-april

Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος του έτους και νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να ανοίξουμε το αρχείο του Away και να μελετήσουμε τη χρονιά που φεύγει. Από σήμερα και τις επόμενες δύο Δευτέρες θα δημοσιεύσουμε τρεις συνολικά "ανασκοπήσεις" για τα τρία τετράμηνα του 2009, με σκοπό να εξετάσουμε, ειδησεογραφικά πάντα, τη χρονιά που μας αφήνει στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και των επικοινωνιών. Αυτή την εβδομάδα μελετάμε τους μήνες Ιανουάριο έως Απρίλιο.

Edited by: Δημήτρης Γ. Καλαβρός-Γουσίου

Το πρώτο τετράμηνο του έτους δεν έβγαλε σπουδαία νέα για τις startups της χώρας μας. Το έτος ξεκίνησε πάντως αρκετά δυναμικά για εμάς καθώς σας δώσαμε δύο άρθρα-οδηγούς για τα επιχειρηματικά σας βήματα. Καταρχήν σας χαλάσαμε λίγο τη διάθεση, καθώς μιλήσαμε για τους έξι λόγους για τους οποίους θα αποτύχει η startup σας, ενώ η συνέχεια βελτιώθηκε με ένα περισσότερο αισιόδοξο άρθρο για τους λόγους που θα σας οδηγήσουν να δημιουργήσετε τη δική σας startup μέσα στην οικονομική κρίση. Στα μέσα Μαρτίου τη προσοχή μας, και σας, τράβηξε η εξαγορά του MP3Greek από την InternetQ.

Στα σημαντικά θα σημειώσουμε και τα σχέδια της Microsoft να ανοίξει τη δική της αλυσίδα καταστημάτων στα πρότυπα της Apple, σχέδια τα οποία έχουν ξεκινήσει και παίρνουν σάρκα και οστά. Σημαντικότατη ήταν φυσικά και η ανακοίνωση της έκδοσης του Skype για το iPhone της Apple, κίνηση η οποία -όπως είχαμε σημειώσει- θα άλλαζε ριζικά το χάρτη της επικοινωνίας.

Edited by: Ανέστης Χατζηδιάκος

Το γεγονός που συγκλόνισε πιστεύω όλη την ομάδα του Away, το πρώτο τετράμηνο του 2009, ήταν η ασθένεια του Steve Jobs, ενός ανθρώπου που πολύ απλά... γουστάρουμε! H απουσία του από τα τεχνολογικά δρώμενα δεν έμεινε απαρατήρητη, όπως και από το τελευταίο απογοητευτικό MacWorld για την Apple. Επίσης σημαντικές οι απαιτήσεις της EE από την Microsoft, όσον αφορά τον browser ΙΕ, κάτι που οδήγησε σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση της εταιρίας στο θέμα. Από την εταιρία είχαμε συνεχώς ειδήσεις και για τα Windows 7, καθώς ήμασταν σε αναμονή της επίσημης κυκλοφορίας τους, το περασμένο φθινόπωρο.

Πολλές και ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις και από το Mobile World Congress, όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία, όπου εκτός των άλλων είχαμε την κυκλοφορία της beta έκδοσης του iPhone OS 3.0 άλλα και την ανακοίνωση του Windows Mobile 6.5. Φυσικά όλα αυτά στην σκιά της οικονομικής κρίσης, που επηρέασε και την τεχνολογία (ή επηρεάστηκε από αυτή;).  Με λίγα λόγια αν κάτι χαρακτήρισε αυτό το πρώτο τετράμηνο ήταν οι ανακοινώσεις και η αναμονή για gadgets και εφαρμογές, που θα δούμε τους επόμενους μήνες.

Edited by: Αργυράκης Γιώργος

Οι πρώτοι μήνες του 2009 χαρακτηρίστηκαν από αρκετές εξελίξεις αλλά κυρίως από σημαντικές ζυμώσεις για μελλοντικές "τηλεπικοινωνιακές" αλλαγές. Αρχές του χρόνου ολοκληρώνεται η διαδικασία συγχώνευσης WIND-Tellas ενώ μερικές μέρες πριν έχει επισημοποιηθεί η πτώχευση της TELEDOME ενώ και λίγο πριν το οριστικό τέλος η Lannet υπάγεται στο άρθρο 99. Εγκαινιάζεται μια νέα κόντρα μεταξύ ΟΤΕ και Ε.Ε.Τ.Τ που κορυφώνεται με βαριές ανακοινώσεις και πρόστιμα που αγγίζουν τα 7,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο   COSMOTE/VODAFONE διαθέτουν στην ελληνική αγορά το i-Phone που αμμέσως κυριαρχεί. Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών On Telecoms, Algonet, NetOne ενώνονται αποτελώντας μια νέα πρόταση στην ελληνική αγορά.

Ξεκινά ο διαμοιρασμός υποδομών κινητήτης τηλεφωνίας μεταξύ εταιριών με σκοπό την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων Orange, Ο2, Vodafone και Telefonica κάνουν την αρχή. Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στην ελληνική αγορά αγγίζουν του 18 εκατ.  εκ και το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών απολαμβάνει ευρυζωνικές υπηρεσίες φτάνει το 23%.  Ενοποιούνται και επίσημα τα δίκτυα του ΟΤΕ και  Deutsche Telecome. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου τετραμήνου η Hol αυξάνει την ρευστότητητα της (σημαντική κίνηση για το μέλλον) και στον ΟΤΕ ολοκληρώνεται το πρώτο κύμα εθελούσιας εξόδου με το ποσοστό του δημοσίου να αγγίζει το 21%.

Αλλαγές σε εταιρίες, μερίδια αγοράς και εξελίξεις από  κατασκευαστές κινητών θα μας απασχολήσουν του επόμενους μήνες.

Edited by: Anargyros Chaliotis

Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2009, είχαμε αρκετές ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Με την αρχή του νέου χρόνου είχαμε την μετονομασία του γνωστού ελληνικού site bourdela.com σε bourdela.tv. Ακόμη την ίδια περίοδο γνωρίσαμε το Google για τον “Καλό Καθολικό” και έκανε την εμφάνιση της η πρώτη 3D WebCam για το σπίτι. Επίσης δε θα πρέπει να ξεχάσουμε και το τραγικό συμβάν του νέου που δολοφόνησε τη μητέρα, γιατί δεν τον άφηνε να παίζει HALO 3, όπως και τη δημιουργία της “6ης αίσθησης” από το MIT.

Ας πάμε όμως τα πράγματα λίγο πιο ειδικά, για να δούμε τι αντιμετώπισε ο κάθε τομέας. Αρχικά για την Microsoft, το τετράμηνο Ιανουάριος-Απρίλιος του 2009 ήταν αρκετά κρίσιμο, καθώς ετοίμαζε τα Windows 7 για την εποχή των 64bit και ταυτόχρονα έπρεπε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο με τις αποζημιώσεις που ζητούσε πίσω από 1400 υπαλλήλους που απέλυσε. Το καλό πάντως ήταν ότι η Microsoft αποφάσισε να δώσει POP3 access σε όλες τις χώρες. Για την Apple από την άλλη τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά όπως τόνισε και ο Ανέστης, καθώς χωρίς τον Steve Jobs στο τιμόνι, είχε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο με το iPod Touch που ανατινάχτηκε και τον Steve Balmer να τους κατηγορεί ότι οι πελάτες πληρώνουν το λογότυπο της Apple $500 (π.χ. review για το iPod Shuffle), καθώς επίσης και να δώσει μία απάντηση για τα JailBroken iPhones.

Για την Google πάλι το τετράμηνο αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα άσχημο. Πέρα από το γεγονός ότι άρχισε να χάνει υπαλλήλους, το Gmail έκλεισε 5 χρόνια λειτουργίας, ενώ χάρη στην υπηρεσία Google Earth βρέθηκε ένα αεροπλάνο που είχε συντριβεί.

Άλλα νέα που έλαβαν χώρα μέσα σε αυτό το τετράμηνο, ήταν το κλείσιμο της συμφωνίας μεταξύ της Sun από την Oracle, μετά την απόσυρση της προσφοράς της IBM. Επίσης την ίδια περίοδο ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεση του Pirate Bay (συνολικά τα άρθρα για την δίκη του Pirate Bay), ενώ από την άλλη είχαμε την άρνηση των ISP’s στη συμμαχία με την RIAA και τη καταψήφιση του νόμου αντι-πειρατείας στη Γαλλία. Ακόμη είχαμε αρκετές έρευνες στον τομέα ασφάλεια, όπως για παράδειγμα για το πώς μπορεί να αποτελέσει απειλή ένας σκληρός δίσκος και πως μπορεί να γίνει κλοπή δεδομένων κατευθείαν από το πληκτρολόγιο μας. Επίσης έλαβε χώρα το Pwn2Own event, με τον Charlie Miller να παίρνει τον έλεγχο ενός MacBook μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, καθώς και τη συνεργασία ενός hacker με τις αρχές. Μιας και μιλάμε για ασφάλεια, να θυμηθούμε και τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ιταλική αστυνομία με το Skype.

Το πρώτο τετράμηνο ήταν καλό και για το Twitter, θυμηθείτε ότι οι πρώτες εικόνες από το αεροπλάνο που έπεσε στο ποταμό Hudson διαδόθηκαν μέσα από το Twitter. Δυστυχώς όμως η μεγάλη δημοσιότητα προσελκύει και τους hackers. Τέλος να αναφέρω ότι την ίδια περίοδο άρχισε να δοκίμαζεται το δορυφορικό Wi-Fi μέσα στα αεροπλάνα της Alaska Airlines, καθώς επίσης και την κατασκευή της πρώτης ηλιακής πόλης.

Image [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.