Ποιος ο ρόλος της Τεχνολογίας στην οικονομική κρίση;

economy-crisis-tokyo-2008-09-29_500

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε ρεπορτάζ στα ΜΜΕ και στο internet για την οικονομική κρίση. Εταιρίες σε όλο τον κόσμο κλείνουν, τεράστιες σε οικονομικά μεγέθη εταιρίες άλλα ακόμα και κράτη πτωχεύουν, εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους ιδιαίτερα από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα και τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Πολλοί αναλυτές συγκρίνουν την κρίση με το κραχ του 1929, λέγοντας μάλιστα, και όχι λανθασμένα, ότι τα πράγματα σήμερα είναι χειρότερα. Μήπως η τεχνολογία έχει βάλει το δικό της ληθαράκι σ' αυτή την κρίση που βιώνουμε;

Η απάντηση σ' αυτό ερώτημα βρίσκεται στις πρώτες κιόλας λέξεις αυτού του κειμένου. Η ψυχολογία, η εμπιστοσύνη και η ψυχραιμία είναι πολλοί σημαντικοί όροι στην Οικονομία και στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Για παράδειγμα στο κραχ του 1929 η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ δεν γινόταν γνωστή στο ευρύτερο επενδυτικό-επιχειρηματικό κοινό της Ευρώπης παρά μόνο έπειτα από αρκετές εβδομάδες. Πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας η συνεχής πτώση του δείκτη του χρηματιστηρίου της Wall Street θα μαθευτεί σε ολόκληρο τον κόσμο την στιγμή που συμβαίνει. Ο φόβος οδηγεί τους επενδυτές σε Ευρώπη και Ασία σε μεγάλες ρευστοποιήσεις μετοχών, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν ένα ντόμινο πτώσεων σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Η συνέχεια είναι γνωστή και την αναφέραμε παραπάνω.

Η ερώτηση "Μα κι αργότερα αν μαθευτεί το αρνητικό κλίμα στις ΗΠΑ, οι αντιδράσεις δεν θα είναι ίδιες σε Ευρώπη και Ασία;" είναι λογική. Οι εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι να γίνει γνωστή η οικονομική κρίση σε ένα μέρος είναι σημαντικότατες για να αναλυθούν τα προβλήματα που προκάλεσαν την κρίση, να βρεθούν λύσεις και να την αντιμετωπίσουν όταν αυτή θα "φτάσει" και εκεί. Κυρίως δεν είναι τόσο μεγάλος ο πανικός. Αν δεν καταφέρουν να την σταματήσουν, τότε σίγουρα να περιορίσουν τις αρνητικές τις συνέπειες.

Η εικόνα όμως οικονομικών αναλυτών που μιλούν για ένα μαύρο οικονομικά μέλλον, η εικόνα του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να έχει πάρει σχεδόν δέκα χρόνια από το άγχος, η συνεχής ενημέρωση για τα όσα γίνονταν στην Wall Street δεν βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εικόνες αυτές μάλιστα αναπαράγονταν από ιστοσελίδες, blogs και κάθε άλλο μέσο που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσα καλά μας προσφέρει η τεχνολογία, σαν κλάδος, τόσο κακό έκανε σε μια τόσο κρίσιμη οικονομικά περίοδο. Ωστόσο ίσως να ήταν καλύτερο να μην καταδικάσουμε εκείνη, άλλα όλους εκείνους που δεν την χρησιμοποίησαν με σύνεση για να μεταδόσουν τα γεγονότα και λίγο-πολύ μεγέθυναν ένα πρόβλημα πριν υπάρξει, ουσιαστικά προκαλώντας το.

Αυτό που ευχόμαστε είναι σύντομα να ξεφύγουμε από αυτή την κρίση και η παγκόσμια οικονομία να ξαναβρεί τον δρόμο της, κυρίως προς όφελος όλων αυτών των οικογενειών που έχουν μείνει χωρίς εισόδημα τους τελευταίους μήνες.

[via]

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

3 απαντήσεις στο “Ποιος ο ρόλος της Τεχνολογίας στην οικονομική κρίση;”

  1. Ο/Η asd λέει:

    Hello, den ginete eteries disekatomirion na ptoxeuoun se mia crisi.. tetia mikri.. ola auta ine profasis gia au3isi kerdon.. dld mu akougonte san psema... ;/ Apla skeftite.. to logika tosa xronia ine korifi exoun tsiro disekatomiria ka8e telos tou xronu.. k simera apla dn exoun xrimata? Den ginete :) ine yperbolika kala muala... giana pesoun etsi eukola.

    filika panta.

    PS.SRy pou grafo Greeklish dn exo xrono na grapso ellinika

  2. Ο/Η teo λέει:

    Συμφωνω με τον προλαλισαντα ( μονο που εγω βαριεμαι να το αναλυσω σημερα ενω ο προηγουμενος βαριεται να γραψει ελληνικα :P ) .

    Παντως κριση μεσα σε μια νυχτα δεν ειναι κριση...ειναι προφαση

    καλη Ανασταση παιδια :)

  3. Ο/Η asd λέει:

    Οχι μωρε απλα.. τη στιγμη που το ειδα ειμουν ετοιμος να φυγω :P anyway η αναλυση μπορει να ξεκινησει απο κατι το μικρο κ να παρει διαστασεις σε μεγαλα μηκη και πλατη

    χρονια πολλα.