Apple: Μία πρώτη γεύση από HTML5

Η Apple είναι σίγουρα ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του HTML5 και πιο συγκεκριμένα ο Steve Jobs πιστεύει ότι αυτό το νέο πρότυπο είναι το μέλλον του διαδικτύου. Για να μπορέσουμε να δούμε τι εννοεί με αυτά τα λόγια, η Apple έφτιαξε μία σελίδα σε HTML5, στην οποία μπορούμε να περιηγηθούμε χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε install κάποιο plugin.

Στο τυπικό στυλ της Apple, η συγκεκριμένη σελίδα αποτελείται από απλά, κομψά και όμως αρκετά εντυπωσιακά demos της εν λόγω τεχνολογίας. Στο πρώτο demo, μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα κείμενο, να του αλλάξετε γρήγορα τη γραμματοσειρά, το μέγεθος και τη διαφάνεια, να το περιστρέψετε και να προσθέσετε ένα εφέ σκιάς. Σε ένα άλλο demo μπορείτε να περιηγηθείτε οριζόντια, κάθετα ή σε πλέγμα μέσα σε μία γκαλερί εικόνων, ενώ σε ένα άλλο μπορείτε να περιστρέψετε μία 3D εικόνα, απλά κάνοντας click πάνω της.

Το μήνυμα της Apple είναι σαφές: Το HTML5 είναι αρκετά ώριμο για τη ευρεία υιοθέτηση του και οι διαδικτυακοί τόποι που απαιτούν add-ons για να εμφανίσουν το περιεχόμενο τους, ανήκουν στο παρελθόν. Μάλιστα το site-βιτρίνα που δημιούργησε η Apple έχει το εξής κείμενο:

“Standards aren’t add-ons to the web. They are the web”

Σίγουρα το HTML 5 μπορεί να καλύψει πολύ έδαφος από αυτό που άνηκε παλιά στο Flash. Ωστόσο, αυτό που δε μας λέει η Apple είναι ότι ένα παρόμοιο site θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε Flash με πολύ πιο προηγμένα εφέ από αυτά που δημιουργήθηκαν με HTML5.

Για όποιον ενδιαφέρεται να πάρει μία γεύση από HTML5, θα πρέπει να κατεβάσει την τελευταία έκδοση του Safari.

Σχολιάστε >
4 σχόλια
|
Κατηγορίες:

4 απαντήσεις στο “Apple: Μία πρώτη γεύση από HTML5”

  1. Ο/Η Vangelis λέει:

    "Ωστόσο, αυτό που δε μας λέει η Apple είναι ότι ένα παρόμοιο site θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε Flash με πολύ πιο προηγμένα εφέ από αυτά που δημιουργήθηκαν με HTML5."

    Καλύτερα να μας λείψουν λίγα εφέ από το να πέσουμε σε ένα κύκλο "τι version είναι το flash plugin μου", "σε linux δεν παίζει", "κόλησε ο browser" κλπ κλπ. Νιόθω ότι τα πολυμέσα στο web μόλις βγήκαν από το μεσαίωνα.

  2. Ο/Η ΔΓΤ λέει:

    δεν χρείαζετε σαφάρι για να παίξει η HTML5 και το google chrome μπορει και βλέπει αυτην την τεχνολογία, ο ΙΕ8 όμος δεν μπορει να δει το HTML5.

  3. Ο/Η hyperspaced λέει:

    Εκπληκτική η σελίδα της Apple. Παίζει μόνο σε Safari. Α, ρε Apple. Στην εποχή της προτυποποίησης και της διασυνδεσιμότητας, εσύ κάνεις του κεφαλιού σου. Ας είναι καλά τα θύματα που αγοράζουν iPhone.

    Η τεχνολογία flash και silverlight είναι ΑΠΕΙΡΩΣ καλύτερες από την HTML5. Το flash κατέχει τεράστιο μερίδιο στην αγορά.
    Σχετικά με το versioning των flash και silverlight διαφωνώ, καθότι η αναβάθμιση στη νεότερη έκδοση flash ή silverlight είναι παιχνίδι και γίνεται μια φορά στο τόσο.

  4. Ο/Η Γιάννης λέει:

    "Ας είναι καλά τα θύματα που αγοράζουν iPhone. "

    Τι καλύτερο έχει το δικό σου smartphone απτο iPhone 3GS μου? Και μην μου πεις bluetooth γιατί ξέρεις την απάντηση! Θύματα είστε όλοι όσοι δέχεστε η χώρα σας να ξοδεύει εκατομμύρια για τα Windows στο δημόσιο ενώ υπάρχει κ το Linux που είναι και τσάμπα! Σκέψου τα πλεονεκτήματα του HTML5 και μετά έλα πες μου για το flash και πόσο μάλλον για το silverlight!

    Φιλικά Γιάννης.