WebSummit 2013: Εσύ Ρισκάρεις Με 62% Πιθανότητα Αποτυχίας;

Web Summit Stage

Ο Saul Klein είναι επενδυτής στην Index Ventures. Ήταν ο πρώτος ομιλητής στο main stage του WebSummit και δεν απογοήτευσε το κοινό. Συνήθως, οι ομιλίες των VCs όταν έχουν απέναντι τους startups περιορίζονται στο τυπικό "Πώς να πάρεις τα λεφτά μας". Όμως, ο Saul Klein δεν είπε κανένα tip για αυτούς που αναζητούν funding. Αντιθέτως, προσπάθησε να εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουν οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες αντίστοιχη νοοτροπία.

Από τις 10.000 επιχειρηματικές ιδέες που υπάρχουν, οι 1.000 θα πραγματοποιηθούν. Από αυτές, το 10% θα δεχτεί χρηματοδότηση από κάποια επενδυτική ενώ μόλις 20 θα καταφέρουν να μπουν κάποια στιγμή στο χρηματιστήριο. Τι σημαίνουν όμως αυτά τα νούμερα για κάποιον που έχει μία ιδέα; Το πιθανότερο είναι ότι θα αποτύχει. Γι αυτό συμπλήρωσε λίγο αργότερα:

Take your loss early and move on.

Μίλησε και για την αποτυχία των Venture Capitals. Στην Αμερική, το 55% των επενδύσεων έχουν αποτύχει πλήρως ενώ στην Ευρώπη, το αντίστοιχο νούμερο φτάνει στο 62%. Το υπόλοιπο 45% των επιτυχημένων επενδύσεων όμως έχει αποδειχθεί αρκετό για να χρηματοδοτήσει τις εταιρείες που παράγουν το 21% του ΑΕΠ της Αμερικής.

Επανερχόμενος στο υπάρχον, παραδοσιακό σύστημα επενδύσεων, ο Saul Klein ανέφερε ότι αν ένας τραπεζίτης χάσει το 2% του portfolio του, θεωρείται αποτυχημένος και απολύεται. Δεν ζητάει κανένας από τις τράπεζες να είναι πρόθυμες να ρισκάρουν το 62% του κεφαλαίου τους. Όμως, σίγουρα μπορούν να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα που θα οφελήσουν και αυτές αλλά και την κοινωνία.

Η νέα γενιά των Ευρωπαίων είναι αντιμετώπη με ένα πρόβλημα, την ανεργία. Όμως, ο Saul Klein παρουσίασε την ανεργία ως ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Αυτοί οι νέοι έχουν την ευκαιρία να ρισκάρουν γιατί πραγματικά δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να επενδύσουν το χρόνο τους και αυτό είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται: 10.000 ώρες για να γίνεις ειδικός σε κάτι.

Διάβασε ακόμαWebSummit 2013: Ο Elon Musk Ήταν Εκεί

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία τεράστια αγορά στο διαδίκτυο καθώς είναι συνδεδεμένοι με αυτό περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ενώ υπάρχουν 4.2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ακόμα που είναι θέμα χρόνου να συνδεθούν και αυτοί. Πλέον, δεν υπάρχουν τοπικά ή εθνικά μαγαζία και γι αυτό οφείλουν να ρισκάρουν οι νέοι.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαιτήσει και η ίδια η κοινωνία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 7% των μικρών επιχειρήσεων δημιουργεί το 50% των νέων θέσεων εργασίας. Αντίστοιχα νούμερα υπάρχουν και σε άλλες χώρες ενώ η ενδυνάμωση των μικρών επιχειρήσεων μοιάει να είναι η μόνη εφικτή λύση για να βγούμε ως χώρα από την οικονομική κρίση. Όμως, δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις startups ως τις νέες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Saul Klein είπε ότι δεν ξέρει κανένα επιτυχημένο επιχειρηματία που δουλεύει με κύριο στόχο το να βγάλει λεφτά. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες δουλεύουν γιατί θέλουν να αλλάξουν κάτι στον κόσμο, γιατί θέλουν να τον κάνουν καλύτερο. Όμως, το ρίσκο δεν είναι απαραίτητο μόνο στις επιχειρήσεις. Οφείλουμε να ρισκάρουμε και σε άλλα industries.

Το σημαντικότερο παράδειγμα που έφερε ήταν η Εκπαίδευση. Κάθε χρόνο δαπανόνται περισσότερα από 4 τρις για την εκπαίδευση. Όμως, κανένας δεν έχει εφαρμόσει ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές τακτικές στην εκπαίδευση. Είναι ένα industry στο οποίο υπάρχουν τεράστια περιθώρια αλλαγής και βελτίωσης. Κανένας όμως δεν έχει ρισκάρει ακόμα και κανένας δεν έχει εκμεταλλευτεί ολοκληρωτικά την δύναμη που μας δίνει το διαδίκτυο με τα εκατομμύρια κομμάτια πληροφορίας που είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

Το μόνο που πρέπει να κάνει η νέα γενιά είναι να συνδεθεί στο internet, να δουλέψει και να ψάξει τον τρόπο που θα αλλάξει τον κόσμο βάζοντας το δικό της λιθαράκι. Εξάλλου, καλύτερα να αποτύχεις με πιθανότητα 62%, παρά να μην προσπαθήσεις καθόλου και να αποτύχεις 100%.

Δες επίσηςWebSummit 2013: Οι Startups Κάνουν Ένα Πράγμα Πολύ Καλά: Αποτυγχάνουν

Σχολιάστε >
21 σχόλια
|
Κατηγορίες:

21 απαντήσεις στο “WebSummit 2013: Εσύ Ρισκάρεις Με 62% Πιθανότητα Αποτυχίας;”

  1. […] WebSummit 2013: Εσύ Ρισκάρεις Με 62% Πιθανότητα Αποτυχίας; […]

  2. […] ξεκάθαρα για τις επενδυτικές εταιρείες και είπε ότι το 62% των χρημάτων που επενδύονται στην Ευρώπη, χάνοντα…. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του 62% καταλήγει σε […]