WebSummit 2013: Ο Gary Vaynerchuk Τα Είπε Έξω Από Τα Δόντια

Gary Vaynerchuk

Βγες λίγο από το δικό σου μικρόκοσμο. Προσπάθησε να δεις λίγο την μεγάλη εικόνα της καθημερινότητας των ανθρώπων. Συνειδητοποίησε πόσο πολύ έχει αλλάξει το Internet την ζωή μας. Ο Gary Vaynerchuk ανέβηκε στη σκηνή του WebSummit και είπε το αυτονόητο:

The Internet is the biggest culture shift ever.

Σκέψου λίγο πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή σου αν δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Κάθε φορά που θα έψαχνες κάτι, θα έπρεπε να ανοίξεις εγκυκλοπαίδειες ή να θυμηθείς σε ποιο περιοδικό είχες διαβάσει κάτι σχετικό. Και μετά θα έπρεπε να ψάξεις να βρεις το περιοδικό, αν δεν το είχες ήδη στείλει για ανακύκλωση φυσικά. Μέχρι που ήρθε το Internet και οι μηχανές αναζήτησης. Πλέον, οποιαδήποτε πληροφορία είναι διαθέσιμη μέσα σε δευτερόλεπτα στην οθόνη του υπολογιστή, του smartphone ή του tablet σου. Ο Gary είπε, επί λέξη:

Fuck you nerds. The Internet is for everyone.

Όλοι έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ένα διαδίκτυο που συνεχώς γεννάει νέα, καινοτόμα υποπροϊόντα. Προϊόντα που όλοι μας, αργά ή γρήγορα, θα αναγκαστούμε να δοκιμάσουμε. Όπως έγινε με τα social media. Πριν από αρκετά χρόνια, όλοι ρωτούσαν "What's the ROI of Social Media?". Δεν υπήρχε μία ξεκάθαρη απάντηση γιατί τότε ήταν κάτι καινούριο, κάτι καινοτόμο, κάτι που δεν είχε αντιμετωπίσει κανένας. Όμως, όσοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν αυτό το νέο φρούτο, βγήκαν κερδισμένοι, ακόμα κι αν μερικές φορές οι καρποί του είναι δηλητηριώδεις.

Δεν μπορείς να αφήνεις πάντα τους άλλους να δοκιμάζουν την καινοτομία και εσύ να θες να επωφεληθείς όταν είναι "ασφαλές". Όταν θα είναι "ασφαλές", θα είναι ήδη πολύ αργά για σένα καθώς δεν θα υπάρχει τίποτα που να σε διαφοροποιεί από τη μάζα. Πρέπει να ρισκάρεις ξέροντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ROI για κάθε τι καινοτόμο. Όμως, η καινοτομία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως η εύκολη λύση.

Δες επίσηςWebSummit 2013: Η Microsoft Ετοιμάζει Την Επόμενη Γενιά Του Bing Και Της Αναζήτησης

Η καινοτομία θα σε βοηθήσει μία φορά ή δύο αλλά δεν είναι αυτή που θα σου αποφέρει κέρδος μακροπρόθεσμα. Πραγματικό κέρδος θα σου αποφέρουν μόνο οι αθρώπινες σχέσεις. Μάλιστα, ο Gary Vaynerchuk έδωσε μία τεράστια συμβουλή στις startups και στους marketeers: Αν δεν περνάτε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου σας στο Twitter Search, τότε είναι θέμα χρόνου να χάσετε την επαφή σας με το τι πραγματικά συμβαίνει. Μόνο ακούγοντας τους πελάτες σας, δυνητικούς και υπαρκτούς, μπορείτε να βελτιωθείτε και να προσφέρετε προστιθέμενη αξία στην κοινότητα σας.

Και, μπορεί να είναι η προστιθέμενη αξία υποκειμενική και να μην μπορεί να μετρηθεί με κάποιον οικουμενικά αποδεκτό τρόπο, αλλά οι πελάτες σας που σας πληρώνουν είναι μετρήσιμοι και αυτά τα νούμερα δεν λένε ποτέ ψέμματα. Εδώ είναι που χρειάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Πρέπει πλέον να αλλάξει η επαγγελματική μας νοοτροπία και να μην σκεφτόμαστε πώς θα βγάλουμε γρήγορα και εύκολα λεφτά. Πρέπει πλέον να σκεφτούμε πώς μπορούμε να χτίσουμε επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου και που βασίζονται σε ειλικρινείς σχέσεις. Όσα apps κι αν δημιουργηθούν και όσες startups κι αν δουλέψουν πάνω στα big data, ένα πράγμα δεν πρόκειται να αντικατασταθεί ποτέ: η ανθρώπινη επικοινωνία.

Όσο νωρίτερα το καταλάβουν αυτό όσοι ασχολούνται με τις startups και την επιχειρηματικότητα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν να κερδίσουν αυτοί, οι πελάτες τους και η κοινωνία γύρω τους. Χάρη στο Internet, όλα τα παραπάνω είναι εφικτά και μπορείς να τα κάνεις μέσα από τον υπολογιστή σου. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε.

Ο Gary Vaynerchuk έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι σε μερικά χρόνια, πολλοί από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα θα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο που δεν εκμεταλλεύτηκαν το Internet όταν ήταν τόσο γόνιμο.

Εσύ θες να χτυπάς το κεφάλι σου στο τοίχο, ή να χτίσεις πραγματικές σχέσεις;

ΘυμήσουWebSummit 2013: Εσύ Ρισκάρεις Με 62% Πιθανότητα Αποτυχίας;

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.