WebSummit 2013: Ο Φιλανθρωποκαπιταλιστής

Dublin

Μπορεί το WebSummit να ξεκινάει επίσημα σε λίγες ώρες αλλά η πόλη ζει και αναπνέει ήδη στο ρυθμό του. Στο gate του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, περιμένοντας να επιβιβαστώ στο αεροπλάνο που θα με μετέφερε στο Δουβλίνο, είδα τουλάχιστον 10-12 startupers κρίνοντας από τα t-shirts με τα λογότυπα web εταιρείων που δεν είχα ακούσει ποτέ ξανά και από τα, γεμάτα αυτοκόλλητα, laptops. Μερικές στιγμές αργότερα, μπαίνοντας στο αεροπλάνο, έτυχε να κάτσω δίπλα σε έναν μακρυμάλλη Ρουμάνο. Μετά το τυπικό "hi - hi" και λίγο πριν βάλω τα ακουστικά μου, με ρώτησε "Are you going to WebSummit?". Και κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση που κράτησε καθόλη τη διάρκεια της πτήσης.

Αυτός ο μακρυμάλλης Ρουμάνος έχει όνομα, τον λένε Dan Mașca και έχει ιδρύσει μια εταιρεία που απασχολεί 200 περίπου ανθρώπους, την reea. Ο Dan δεν είναι από τους fans του WebSummit και παρόμοιων συνεδρίων. Θεωρεί ότι το κόστος συμμετοχής σε αυτά είναι τεράστιο χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο όφελος και ότι η πλειοψηφία των startups που συμμετέχουν ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, μακριά από την πραγματικότητα και την αγορά. Όμως, δεν κράτησα αυτό από τη συζήτηση μας. Κράτησα μία λέξη:

Philanthropocapitalist ή, ελληνιστί, Φιλανθρωποκαπιταλιστής

Δύσκολη λέξη. Περίεργη. Μου την εξήγησε όμως και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θέλω κάποια στιγμή να μπορώ να χαρακτηρίζω έτσι τον εαυτό μου. Ας το πιάσουμε όμως από την αρχή. Τι είναι αυτό πού κάνει ο Dan και η εταιρεία του στη Ρουμανία; Εκτός από τα projects που συντηρούν την εταιρεία, αναλαμβάνουν και projects στα οποία δεν πληρώνονται. Projects δύσκολα, projects που απαιτούν οι developers, οι designers και οι animators να γνωρίζουν τις τελευταίες τεχνολογίες. Και σε αυτά τα projects δεν εργάζονται μόνο οι υπάλληλοι της εταιρείας αλλά και interns. Άνθρωποι που μπορούν αύριο το πρωί να μεταφέρουν την τεχνογνωσία που θα αποκτήσουν στο project σε έναν ανταγωνιστή ή να γίνουν οι ίδιοι ανταγωνιστές της reea.

Διάβασε επίσηςWebSummit 2013: Η Microsoft Ετοιμάζει Την Επόμενη Γενιά Του Bing Και Της Αναζήτησης

Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Dan. Τον συμφέρει να υπάρχουν στην αγορά τα skills που πραγματικά κάνουν τη διαφορά ακόμα κι αν έχει ανταγωνισμό. Τον συμφέρει να υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές του γιατί οι πελάτες του, και ολόκληρη η αγορά, αναγκάζονται να εναρμονιστούν με την τεχνολογία. Αναγκάζονται να παράξουν καλύτερο και ποιοτικότερο περιεχόμενο. Εν συνεχεία, αυξάνεται και ο όγκος δουλειάς για όλους με αποτέλεσμα να αυξάνεται το βιωτικό επίπεδο της κοινωνίας. Ακόμα και αν η τοπική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει το ανθρώπινο δυναμικό που παράγει ο Dan μέσω της εταιρείας του, πάντα υπάρχει μία παγκόσμια αγορά που πρόθυμα θα χρησιμοποιήσει το ταλέντο που περισσεύει. Εξάλλου, η ίδια η reea δεν εργάζεται τόσο πολύ με τοπικούς πελάτες όσο με πελάτες από την Αμερική. Σκέψου ότι δεν έχουν καν γραφεία στο Βουκουρέστι. Το μόνο που τους χρειάζεται για να δουλέψουν είναι η  γρήγορη πρόσβαση στο Internet.

Όταν του ζήτησα να μου περιγράψει ένα τέτοιο project, το έκανε. Δεν με άφησε να γράψω γι αυτό αλλά σίγουρα θα ακούσεις την Ευρώπη να μιλάει γι αυτό πολύ σύντομα. Δεν είναι εμπορικό project. Φυσικά, ρώτησα "γιατί;". Η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη:

Αν ήταν ένα εμπορικό project για κάποια μεγάλη εταιρεία, τότε κανένας δεν θα ήταν excited. Θα το κάνανε όλοι γιατί απλώς αυτή είναι η δουλειά τους και τους πληρώνει το νοίκι στο τέλος του μήνα.

Μου είπε ότι μέσα στην εταιρεία έχουν ένα δικό τους incubator. Μπορεί ο καθένας να δουλέψει το project που θέλει και η εταιρεία τον υποστηρίζει. Δεν έχουν το αυστηρό ωράριο που λέει "πρέπει να δουλέψεις 8 ώρες για την εταιρεία και αν θες να κάνεις κάτι δικό σου, κάντο στον ελεύθερο χρόνο σου".

Ο Dan Mașca προσφέρει στην τοπική κοινωνία και την βοηθά έμπρακτα να βελτιώνεται μέρα με την ημέρα. Μαθαίνει στους κατοίκους να ψαρεύουν και να πουλάνε τα ψάρια τους αντί να τους δίνει ο ίδιος ψάρια για να φάνε. Ναι, μπορεί κάποια στιγμή να γίνει κάποιος άλλος ο καλύτερος ψαράς της περιοχής αλλά μέχρι τότε η τοπική κοινωνία και ο Dan θα έχουν βγει κερδισμένοι.

Δες ακόμαWebSummit 2013: Στο Αεροπλάνο Προς Το Δουβλίνο

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “WebSummit 2013: Ο Φιλανθρωποκαπιταλιστής”

  1. Ο/Η gritzalas λέει:

    Να κάναμε τη ζωή σου Καλογερόπουλε...

  2. […] gritzalas στο WebSummit 2013: Ο Φιλανθρωποκαπιταλιστής […]