WebSummit 2013: Οι Startups Κάνουν Ένα Πράγμα Πολύ Καλά: Αποτυγχάνουν

Startups pitching on WebSummit Stage

Τι γνωρίζει ο μέσος άνθρωπος για το Facebook; Ότι ένας πιτσιρικάς στο πανεπιστήμιο, έφτιαξε ένα site στο οποίο γράφτηκαν οι φίλοι του και, μέσα σε λίγα χρόνια, έφτασε αυτό το site να κοστολογείται στα 100.000.000.000 δολάρια. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή είναι η άποψη τους για το Google, το YouTube, το Twitter και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία έφερε κάποτε τον τίτλο "startup".

Όμως, αυτή είναι η μισή αλήθεια των ιστοριών πίσω από τις startups. Ο απλός κόσμος δεν γνωρίζει ότι οι startups αποτυγχάνουν κατά κανόνα και μάλιστα αποτυγχάνουν οικτρά. Εχθές, ο Saul Klein τόνισε ότι το 62% των χρημάτων που έχουν επενδύσει οι VCs στην Ευρώπη έχουν χαθεί. Αυτό το νούμερο αυξάνεται όταν μιλήσουμε για seed και pre-seed funding που, πολλές φορές, έχει γίνει από τον ίδιο τον founder, την πιστωτική του κάρτα και την οικογένεια του. Όμως, το στοιχείο αυτό δεν το γνωρίζουν πολλοί και, όσοι το γνωρίζουν, προτιμούν να αποφεύγουν να αναφέρονται σε αυτό, τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Εδώ, στο WebSummit, βρίσκονται περίπου 900 startups από κάθε γωνιά του κόσμου, έτοιμες να αποκτήσουν εκατοντάδες νέους χρήστες και να προσελκύσουν επενδυτές. Η οργανωτική επιτροπή του WebSummit το γνωρίζει αυτό και έχει φροντίσει να υπάρχουν τα κατάλληλα side events για να μπορούν να προβληθούν οι startups όσο το δυνατόν καλύτερα. Εχθές, αφιέρωσα όλο το απόγευμα παρακολουθώντας startup pitches. Είδα συνολικά 14 startups να παρουσιάζουν μπροστά σε 4 κριτές και το κοινό του WebSummit.

Διάβασε ακόμαWebSummit 2013: Τα Bitcoins Ήρθαν Για Να Μείνουν

Απόρησα. Υπήρχαν ιδέες που ήταν εξόφθαλμες περιπτώσεις "me too" startup. Ιδέες που έχεις δει ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια, τις έβλεπες ξανά να παρουσιάζονται ως κάτι νέο και ως κάτι πρωτοποριακό. Απόρησα που αυτοί οι άνθρωποι έχουν δώσει κάποιες χιλιάδες ευρώ για να παρουσιάσουν αυτές τις ιδέες. Απόρησα για το αν έχουν κάνει το απαραίτητο market research πριν επενδύσουν. Από τις 14 startups, μόλις οι 2 πιστεύω ότι έχουν κάποια προοπτική πέρα από το deadpool. Η μία είναι το intelclinic που θέλει να αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο με τον οποίον κοιμόμαστε. Η άλλη είναι το konnecti.com, μία πλατφόρμα στην οποία μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να βαθμολογούν άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα παρακολουθήσω και σήμερα τις startups, τα pitches τους και θα γνωρίσω ακόμα περισσότερους startupers. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι σε αυτό το κείμενο. Οι startups είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για την αποτυχία. Όμως, παραμένουν ο πιο σύντομος και αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσει κάποιος επιχειρηματικές γνώσεις, γνωριμίες, να κάνει λάθη και να ζήσει εμπειρίες που, δουλεύοντας σε μία μεγάλη εταιρεία, δεν θα αποκτούσε ποτέ.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε, οι startups είναι αυτές που δημιουργούν τις νέες θέσεις εργασίας και που δίνουν πραγματική ώθηση στην εκάστοτε τοπική οικονομία. Οι μεγάλες εταιρείες έχουν μηδαμινό ή και αρνητικό ρυθμό ανάπατυξης με αποτέλεσμα να μην έχουν ανάγκη από επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό. Ειδικά στην Ελλάδα που η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%, οι επιλογές είναι οι εξής δύο: Ή παραμένεις άνεργος ελπίζοντας να βρεθεί μία καλή θέση ή ξεκινάς να δουλεύεις στο δικό σου project που θα αποτύχει.

Στις startups έχει σημασία και το ταξίδι, όχι μόνο ο προορισμός. Αρκεί να ξεκινάς τη startup σου για τους σωστούς λόγους και όχι για να πάρεις funding και να ελπίζεις σε ένα τεράστιο buy out σε μερικά χρόνια χωρίς να σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Γιατί, αν είναι έτσι, είσαι καταδικασμένος στην αποτυχία.

Δες επίσηςWebSummit 2013: Ο Elon Musk Ήταν Εκεί

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

3 απαντήσεις στο “WebSummit 2013: Οι Startups Κάνουν Ένα Πράγμα Πολύ Καλά: Αποτυγχάνουν”