Telecom News(#5): Εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και ΕΕΚΤ εναντίον κυβέρνησης, στην Βενετία το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ασύρματο δίκτυο και τα Top-10 κινητά σε πωλήσεις

water-phone-l

Περιεκτικά και ουσιαστικά σας παρουσιάζουμε τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ελληνική και διεθνή αγορά τηλεπικοινωνιών. Τις μέρες που πέρασαν ξεχωρίσαμε την επιστολή των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, την σύσταση του νέου Δ.Σ. στην Hol, τα Top-10 κινητά σε πωλήσεις, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο ασύρματου Internet στην Βενετία και το κλείσιμο του WiFi Συντάγματος. Καλή ανάγνωση.

  • Οι έντονες γραφειοκρατικές διαδικασίες, η νέα φορολόγηση και η αδυναμία υποστήριξης των επενδύσεων οδήγησε τις Vodafone, WIND και Cosmote στην κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό. Το κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και εταιριών δεν ήταν το ιδανικότερο και η έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της κινητής τηλεφωνίας ήταν θέμα χρόνου. Σε μια περίοδο έντονων οικονομικών ζυμώσεων οι επενδύσεις των ελληνικών εταιριών (αγγίζουν τα 1,3 δις ευρώ)έχουν παγώσει, ενώ το κόστος σε χρήμα και κυρίως σε χρόνο για την εγκατάσταση κεραιών έχει πολλαπλασιαστεί. Ίσως κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν πιο σοβαρά με τον μεγαλύτερο "φορολογικό" τους πελάτη.
  • Άμεση και η αντίδραση της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας(ΕΕΚΤ) που μέσω του Γενικού διευθυντή Γιώργου Στεφανόπουλου, υποστήριξε-όπως και στο παρελθόν-την κίνηση αυτή. Παράλληλα η ένωση δήλωσε την έντονη δυσαρέσκεια της για τα νέα μέτρα φορολόγησης στην κινητή τηλεφωνία. Στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το νέο νομοσχέδιο αναφέρονται χαρακτηριστικά: η αύξηση στον έμμεσο φόρο από το 19% του ΦΠΑ στα επίπεδα του 32% έως ~40%, η αναδιοργάνωση της σχέσης των εταιριών με τους πελάτες τους, η μείωση της χρήσης φωνητικών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και η συμπίεση εσόδων των εταιρειών. Τέλος η ΕΕΚΤ πρότεινε δημόσια διαβούλευση για τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις.
  • H ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει νομοσχέδιο με σχετική διάταξη που θα προβλέπει την επιχορήγηση του Tύπου για αναβάθμιση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ανάλογα με την μηνιαία κυκλοφορία οι εφημερίδες θα μπορούν να επιχορηγηθούν με ποσά που αντιστοιχούν στο 75% συνολικού κόστους αγοράς του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Η κίνηση αυτή  θα ενισχύσει την στροφή των εφημερίδων στον διαδίκτυο(portals) ειδικότερα σήμερα σε περίοδο που ο κλάδος περνά σημαντική κρίση.
  • Νέες ημερομηνίες και νέος εκθεσιακός χώρος για την ελληνική έκθεση τεχνολογίας "Digital Technology Expo". Η επόμενη τεχνολογική συνάντηση θα είναι στις 16-18 Απριλίου στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι.
  • Η Hol πραγματοποίησε γενική συνέλευση όπου εξελέγη το νέο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Σωκράτη Κόκκαλη. Ο Έλληνας επιχειρηματίας υποστήριξε ότι ξεκινάει μια νέα εποχή στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και ότι είναι θέμα χρόνου η εξαφάνιση των μικρών παρόχων. Αν και οι συζητήσεις με την Vodafone είναι ακόμα σε αρχικά στάδιο το θέμα της συμμετοχής των κόκκινων στην εταιρία δεν συζητήθηκε. Υπενθυμίζουμε στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί  η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών η συμμετοχή της Vodafone θα πραγματοποιηθεί αποκτώντας μέσω αύξησης κεφαλαίου το 25% του του μετοχικού κεφαλαίου της Hol. Παρόλα αυτά η μετοχή μπήκε σε επιτήρηση γιατί δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί η έκβαση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
  • Ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα -πλήρη γεωγραφική κάλυψη της πόλης-ασύρματου Internet έχει αναπτυχθεί στην πόλη της Βενετίας. Ο Δήμος της Βενετίας επένδυσε 15 εκατ. ευρώ και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Internet στους κατοίκους της πόλης ενώ οι τουρίστες καλούνται να πληρώσουν 5 ευρώ την μέρα.
  • Εντυπωσιακά τα συμπεράσματα έρευνας που αναφέρει ότι 10% αύξηση σε ταχύτητες Internet σε αγροτικές περιοχές αντιστοιχεί σε οικονομική ανάκαμψη της τάξης του 1.3%.
  • Τα Top-10 κινητά σε πωλήσεις για το μήνα που πέρασε.
  • Όσοι ανανέωναν μέσω πιστωτικής κάρτας τα καρτοκινητά WIND από το site της εταιρίας πλέον δεν θα έχουν την δυνατότητα. Η υπηρεσία είναι απενεργοποιημένη εδώ και μέρες. Υπενθυμίζουμε ότι με κάθε ανανέωση ο χρήστης κέρδιζε 50% επιπλέον χρόνο ομιλίας.  Υποψιαζόμαστε ως αιτίες τα νέα φορολογικά μέτρα αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες. Ωστόσο εν έτη 2009 δεν είναι ότι καλύτερο να μην μπορείς να ανανεώσεις τον χρόνο σου μέσω διαδικτύου.
  • Η βρετανική Vodafone ξεκίνησε την διάθεση Vodafone Access Gateway που που ενισχύει το τηλεπικοινωνιακό σήμα στο σπίτι ή στο γραφείο. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα router-gateway που  βελτιώνει την κάλυψη 3G σήματος και τοποθετείται στην broadband γραμμή.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του European Information Technology Observatory (ΕΙΤΟ), υπολογίζεται ότι η αξία της ελληνικής αγοράς Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών κατά το 2009  ανέρχεται  στα €10,9. Για το 2008 το ποσό ανέρχεται στα €10,6. Η ΕΙΤΟ εκτιμά ότι ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2009-2010 θα αγγίξει 2,6% και η αντίστοιχη αξία τα 11,2 δις €
  • Έντονες φήμες στην διεθνή αγορά για ενδιαφέρον της Vodafone για εξαγορά της T-mobile UK θυγατρικής της γερμανικής Deutche Telecome. Το ποσό που ακούγεται αγγίζει τα 3 δισεκατ. λύρες. Σίγουρα σημαντική εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην αγορά της Αγγλίας όπου οι κόκκινη θα κατέχουν το 40% της αγοράς. Ωστόσο, στο παιχνίδι της εξαγοράς μπήκε και Telefonica. Προβλέπουμε ότι αν υπάρξουν εξελίξεις αυτές θα λάβουν χώρα μετά το καλοκαίρι.
  • Νέες τηλεοπτικές καμπάνιες για μπλε και πράσινους. Η WIND εστιάζει σε νέα πακέτα και προσφορές(video) ενώ η Cosmote στοχεύει στην ανάδειξη της πληθυσμιακής κάλυψης(video). Σας υπενθυμίζουμε ότι τα νούμερα που ακούτε δεν αναφέρονται σε κάλυψη δικτύου 3G. Και τα δύο spot εξαιρετικά.
  • Παροχή υπηρεσιών μέσω των ιδιόκτητων υποδομών παρέχει  η Forthnet στην εταιρία εστίασης και ψυχαγωγίας Village Roadshow. Διαχείριση ιστοσελίδας (www.villagecinemas.gr) και υπηρεσίες κράτησης εισιτηρίων μερικές από αυτές.
  • Με την εποπτεία της "Digital Technology Expo" στις 24-25 Οκτωβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί το  η πρώτη έκθεση-συνέδριο για την παρουσίαση προϊόντων και υπηρεσιών Internet με τίτλο WebWorld 2009. Αναμένουμε και τον επίσημο δικτυακό τόπο της εκδήλωσης.

Προηγούμενες δημοσιεύσεις της στήλης #1, #2, #3, #4

[image]

Σχολιάστε >
64 σχόλια
|
Κατηγορίες:

64 απαντήσεις στο “Telecom News(#5): Εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και ΕΕΚΤ εναντίον κυβέρνησης, στην Βενετία το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ασύρματο δίκτυο και τα Top-10 κινητά σε πωλήσεις”

  1. Ο/Η B for Blogger λέει:

    Όλοι κινούνται μπροστά εμείς ξεκινάμε τα βήματα προς τα πίσω.

    Τις επόμενες μέρες "κόβονται" πολλά από τα έργα που χρηματοδοτούτουσαν από το έργο Κοινωνία της Πληροφορίας μιας και τα κονδύλια του προγράμματος πλέον τελείωσαν. Ως αποτέλεσμα θα έχουμε το κλείσιμο ελεύθερων σημείων πρόσβασης wifi όπως αυτό του Συντάγματος.

    Είναι θλιβερό που η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να συντηρήσει αυτό το έργο. Ίσως προέχει - εν όψη εκλογών - η ικανοποίηση άλλων...