Το πιο γρήγορο και φτηνό internet στην Ιαπωνία #2

55940080_b3d21ad09f_b

Με μια μικρή καθυστέρηση, λόγω των εορτών επιστρέφουμε στην στήλη όπου παρουσιάζουμε συνοπτικά τις σημαντικότερες εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

  • Σύμφωνα με στοιχεία για το 4ο τρίμηνο του 2008 η Ιαπωνία παρουσιάζει μέσο όρο ταχύτητας download σε Mbps 63,6(!), με μηνιαία τιμή ανά Mbps τα 0,13 δολάρια. Τα αντίστοιχα νούμερα παραμένουν αρκετά μεγάλα και για τις βασικές σκανδιναβικές χώρες(Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία) και την Γαλλία. Οι κύριες τεχνολογίες ευρυζωνικότητας είναι η ψηφιακή γραμμή(64,8%), η οπτική ίνα(12,4%) και το καλώδιο(20,5%) ενώ οι περισσότεροι χρήστες ευρυζωνικού ίντερνετ βρίσκονται στην Δυτική Ευρώπη (25,7%).

  • Ανέτοιμη η Ελλάδα σχετικά με την αφομοίωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Με αύξηση μιας θέσης βρισκόμαστε στην 55η .
  • Χωρίς χρεώσεις θα γίνεται πλέον η χρήση του Skype από την βρετανική εταιρία κινητής τηλεφωνίας '3'. Ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους παρόχους στον κόσμο και στην Ελλάδα.
  • 18 εκατ. έφτασαν οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην ελληνική αγορά. Αξιοσημείωτη διεισδυτικότητα και συνεχόμενες ανοδικές τάσεις. Δεν είναι καθόλου άσχημα.
  • Νέα τηλεοπτική διαφήμιση για την Vodafone. Θεωρούμε πολύ πετυχημένο το concept μιας και οι δημιουργοί κατάφεραν και ενσωμάτωσαν τις σύγχρονες τάσεις της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Αναπόφευκτα μουσική, εικόνες και υπολογιστής αποκτούν "κινητό" χαρακτήρα.
  • Νέα καμπάνια για την tellas με έμφαση στο λογότυπο και στα χρώματα. Ο αιγύπτιος επιχειρηματίας έχει δώσει άλλο αέρα στην ελληνική αγορά. Μετά από αρκετό καιρό εμφανίστηκαν και τα πρώτα επαγγελματικά πακέτα. Ωστόσο ο δρόμος για πλήρως ανταγωνιστικές και ελκυστικές προσφορές φαίνεται μακρύς.
  • H μείωση τιμολόγησης για τα γραπτά μηνύματα περιαγωγής είναι κοινοτική οδηγία. Η ΕΕΤΤ σύμφωνα με αυτή παρότρυνε τις εταιρίες να οδηγηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.  Παράλληλα ζήτησε την μείωση της τιμής των SMS και για την εγχώρια αγορά. Μήπως, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Ωστόσο η επίσημη απόφαση της ΕΕ οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις από την 1η Ιουλίου.
  • Η hol ξεκίνησε νέα διαφημιστική καμπάνια εστιάζοντας στην εξυπηρέτηση πελατών και στην παροχή υπηρεσιών της. Μετά και την αντίστοιχη διαδικτυακή σελίδα, είναι εμφανές ότι το βάρος της εταιρίας εστιάζεται στην ικανοποίηση των πελατών της.
  • Στις 1η Απριλίου η Blackberry ξεκίνησε το δικό της online κατάστημα με εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί από τρίτους κατασκευαστές. Ουσιαστικά, πρόκειται για το επιτυχημένο μοντέλο που ξεκίνησε η Apple και τώρα ετοιμάζονται να ακολουθήσουν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές. Η διαφορά μεταξύ των καταστημάτων της Apple και της Blackberry είναι ότι η προμήθεια που παίρνει η πρώτη είναι 30% ενώ η δεύτερη περιορίζεται σε 20%.
  • Φήμες κυκλοφορούν πως η Apple έχει δεχθεί παραγγελίες που αγγίζουν τα 4,5 εκατ. τηλέφωνα i-Phone. Και αυτό μόνο για το δεύτερο τετράμηνο του 2009.
  • Τα σχέδια της για την υλοποίηση πανεθνικού ευρυζωνικού δικτύου ξεκινά η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Το έργο οπτικών ινών της τάξεως το 31 εκατ. δολαρίων θα ολοκληρωθεί στα επόμενα χρόνια και θα διαχειρίζεται κυρίως από την κυβέρνηση που θα είναι και ο βασικός επενδυτής(51%). Κάποιοι γνωρίζουν πως, που και πότε θα επενδύουν.
  • Το μερίδιο της hellas online στην αγορά του LLU διαμορφώθηκε στο 19,8% στο τέλος του 2008, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2007 που το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνη την περίοδο διαμορφώθηκε στο 14%.
  • Οι ταξιδιώτες της Malaysia Airlines κατατάσσονται στους πιο ένθερμους υποστηρικτές χρήσης κινητών τηλεφώνων εν ώρα πτήσης. Το ποσοστό σε πολλές πτήσης ξεπερνά το εντυπωσιακό 40%.
  • Έρευνα από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας αναφέρει πως το 23% των ελληνικών νοικοκυριών απολαμβάνει ευρυζωνικές υπηρεσίες. Η σύγκλιση προς του ευρωπαϊκό μέσο όρο γίνεται με γοργά και σταθερά βήματα. Άξιο αναφοράς τα χαμηλά επίπεδα ηλεκτρονικού εμπορίου σε επίπεδο χρήστη και επιχειρήσεων.
  • Σημαντικά συμπεράσματα για τις τάσεις που επικρατούν στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας προκύπτουν από σχετική έρευνα. Συγκρατούμε την αύξηση της συνδρομητικής βάσης για όλους του παρόχους αλλά και την μείωση του ARPU. Ίσως το μοναδικό "μέγεθος" που περνά κρίση στον κλάδο.
  • Έρευνα προβλέπει ότι οι έξυπνες συσκευές θα αγγίξουν παγκοσμίως τα 450 εκατ. κομμάτια μέχρι το 2013. Υπερβολικό νούμερο αλλά όχι απίθανο.
  • Σε όλο τον κόσμο, 1,5 εκατ. χρήστες προστέθηκαν στα δίκτυα WiMAX το 2008.
  • Σημαντική μείωση κερδών για την Nokia και την Sony-Ericsson στο πρώτο τετράμηνο του 2009. Μετά από πολλά χρόνια η κυριαρχία των Φιλανδών κλονίζεται από την Δύση.

To προηγούμενο δημοσίευμα της στήλης #1

Σχολιάστε >
40 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.