Review: Είναι Το Nexus 4 Το Καλύτερο Smartphone Που Υπάρχει;

nexus4_1

Εδώ και δύο ώρες το Nexus 4 δε βρίσκεται πιά στα χέρια μου. Ήρθε με βεγγαλικά, με promotion, με φανφάρες και μεγαλοπρεπείς ανακοινώσεις, έφυγε έχοντας αποκαλύψει όλα τα μυστικά του, «γυμνό» πλέον από τη διαφήμιση και λίγο πιό ταπεινό από πριν. Το αστραφτερό του παρουσιαστικό είναι σαν το εξώφυλλο ενός βιβλίου: Μπορείς να το κρίνεις από αυτό, αλλά κανείς δε σου εγγυάται ότι δε θα πέσεις έξω στην κρίση σου. Ευτυχώς για την LG και τη Google, το εξώφυλλο περιγράφει με μεγάλη ακρίβεια το περιεχόμενο του Nexus 4.

Ενίοτε με ρωτούν γιατί στο Away.gr τα reviews των συσκευών βγαίνουν με μια μικρή διαφορά φάσης σε σχέση με την κυκλοφορία τους. Το Nexus 4 ήρθε επισήμως στην Ελλάδα στις 19 Φεβρουαρίου, όπως ακριβώς σας είχαμε ανακοινώσει, σήμερα έχουμε 8 Μαρτίου. Πολλά reviews έχουν ήδη αναδυθεί στο Διαδίκτυο, για τους πρώιμους αγοραστές που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν τη συσκευή την πρώτη μέρα ή την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας της.  Εδώ πρέπει να τονίσω πως αυτή η τακτική αποτελεί επιλογή μας: Θέλουμε το εκάστοτε review να είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από hype, από τον αρχικό ενθουσιασμό (ή απογοήτευση) για κάποιο προϊόν, θέλουμε να μπορούμε να κρίνουμε αμερόληπτα και σε βάθος χρόνου το οτιδήποτε, προσφέροντας «ώριμη» ποιότητα και όχι «βεβιασμένη» ποσότητα. Χωρίς αυτό, φυσικά, να προδικάζει κάτι για το περιεχόμενο της μιας ή της άλλης κατηγορίας παρουσιάσεων. Κλείσιμο παρένθεσης.

Η πρώτη εντύπωση

Έχοντας λοιπόν το Nexus 4, αυτή τη σύμπραξη Google και LG, στα χέρια μου για 2 εβδομάδες περίπου, είδα τα καλά του και τα κακά του, είδα το τι μπορεί να κάνει και γιατί θεωρείται το κορυφαίο smartphone από πολλούς αυτή τη στιγμή, αλλά και τις εγγενείς του αδυναμίες, κυρίως κατασκευαστικές, που πραγματικά αδικούν τη συσκευή και για μένα της στερούν το «10 στα 10».

Πριν αρχίσω να ασχολούμαι μαζί της, είχα ακούσει κατόχους Galaxy S ΙΙΙ και iPhone 5 να την εκθειάζουν, κάτι που δημιουργεί σίγουρα αυξημένες προσδοκίες και έχει αποτέλεσμα πιό αυστηρή κριτική σε οτιδήποτε «μέτριο» εντοπίζεται πάνω στη συσκευή. Είχα ειλικρινή περιέργεια να δω το γιατί υποβιβάζονταν τόσο ποιοτικά smartphones, απέναντι στο Nexus 4. Έφταιγε το λογότυπο της Google; Έφταιγε το “Nexus” στον τίτλο; Έφταιγε η απίστευτα όμορφη κατασκευή του, στην αφή της οποίας πραγματικά ιδρώνουν τα χέρια σου από μια απροσδιόριστη μίξη ενθουσιασμού, λαχτάρας και άγχους;

nexus4_2

Το απ' έξω

Η κατασκευή είναι εντυπωσιακή και σίγουρα από τα δυνατά σημεία του Nexus 4, με το εμπρός και πίσω μέρος να καλύπτονται από κρύσταλλο, ενώ περιμετρικά υπάρχει μια μικρή, συνθετική ελαστική λωρίδα που προσφέρει και το μοναδικό ψήγμα grip στο χέρι. Ναι, η συσκευή γλιστράει πολύ και δε θα συμβούλευα σε κανέναν να τη χρησιμοποιεί χωρίς κάποια θήκη σιλικόνης ή αντίστοιχη. Ακουμπώντας την σε λείες επιφάνειες, έδινε την εντύπωση πως θέλει να γλιστρήσει απαλά μακριά μου, με τόση χάρη και ηρεμία που με εκνεύριζε! Συν τοις άλλοις, η κάμερα είναι εκτεθειμένη, όντας στο ίδιο επίπεδο με το πίσω κάλυμμα, οπότε δίνει ακόμη ένα λόγο για την αγορά μιας θήκης μαζί με το Nexus 4.

Η συσκευή δεν ανοίγει στα δύο, η μπαταρία δεν είναι αποσπώμενη, η μόνη υποδοχή για οτιδήποτε είναι αυτή για τη micro-SIM, ένα συρταράκι στο πλάι που εξέρχεται με τη βοήθεια του ειδικού pin που περιλαμβάνεται στη συσκευασία (ή μιας βελόνας). Δυστυχώς, όπως καταλάβατε, υποδοχή για microSD κάρτα δεν υπάρχει, οπότε θα πρέπει να αρκεστείτε στα 16 GB εσωτερικής μνήμης, από τα οποία μόλις τα 12,6 GB είναι διαθέσιμα στην αρχή. Μεγάλο μειονέκτημα, αφού δεν είναι δύσκολο να καταληφθεί αυτός ο χώρος από videos υψηλής ποιότητας, εφαρμογές, φωτογραφίες. Το μεγάφωνο βρίσκεται στο πίσω μέρος και αποδίδει ισχυρά και καθαρά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το single-LED flash.

Nexus 4

Στα σοβαρά, κατασκευαστικά «σφάλματα» του Nexus 4 αποδίδω την έλλειψη hard “home” button, αφού τα μόνα φυσικά πλήκτρα βρίσκονται στο πλάι, το διπλό για την ένταση στα αριστερά και το power/lock button στα δεξιά, πέραν αυτών έχουμε 3 soft buttons στο κάτω μέρος της οθόνης που κατά σειρά μεταβαίνουν στην προηγούμενη οθόνη, ανοίγουμε τη home screen και ανοίγουν τη λίστα με τις πρόσφατα εκτελεσμένες εφαρμογές. Ανάλογα με την οθόνη που προβάλλεται εμφανίζεται ένα επιπλέον soft button για τις ρυθμίσεις. H έλλειψη του home button είναι αρκετά σημαντική, καθιστώντας τη χρήση και ιδιαίτερα το κλείδωμα/ξεκλείδωμα μιας τόσο μεγάλης και γλιστερής κατασκευής με το ένα χέρι, αρκετά άβολη. Ναι, προσφέρει πόντους στην εμφάνιση, αλλά τους χάνει από την αίσθηση και την ευχρηστία.

Δεύτερη αβλεψία στην κατασκευή είναι η τοποθέτηση του ακουστικού, το οποίο βρίσκεται στο πάνω μέρος του Nexus 4, εφάπτεται ακριβώς στο –λεπτό- πλαίσιό του, με αποτέλεσμα για να βρίσκεται το κέντρο του αυτιού πάνω του, να πρέπει να κατεβάσετε τη συσκευή πολύ χαμηλά (και ένα μεγάλο τμήμα του να εξέχει από πάνω). Ασυναίσθητα για 2-3 μέρες τοποθετούσα τη συσκευή στη «λογική» θέση πάνω στο αυτί μου για να μιλήσω, αλλά δεν άκουγα τίποτα όπως ήταν φυσιολογικό. Το θέμα είναι πως υπήρχε άπλετος χώρος για πιό σωστή τοποθέτηση του ακουστικού, αλλά δεν τον εκμεταλλεύθηκαν οι σχεδιαστές.

Το από μέσα

Δε θα σας κουράσω με τεχνικά χαρακτηριστικά για πολύ, έχουμε το κλασικό τετραπύρηνο setup με τα 2 GB μνήμης RAM και μια ισχυρή GPU, hardware ικανό για τρομερές επιδόσεις που οφείλει να έχει κάθε high-end smartphone σήμερα. Η οθόνη έχει διαγώνιο 4,7 ιντσών, το “sweet spot” κατά την ταπεινή μου άποψη, ώστε να μη θεωρείται ούτε υπερβολική, αλλά ούτε και όχι αρκετά μεγάλη, καλυπτεται από Gorilla Glass 2 και φυσικά είναι τεχνολογίας IPS. Με ανάλυση 768 x 1280 pixels και 318 PPI, δε θέλεις κάτι παραπάνω από ένα smartphone που δε μπαίνει στα χωράφια των tablets.

Στο εξωτερικό του Nexus 4 εντόπισα τα περισσότερα «κακώς κείμενα», αλλά περνώντας στη λειτουργία του, εκεί δικαιώνει τον σάλο γύρω από το όνομά του. Είναι ταχύτατο, ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε εντολή, δε θα τα βρεί δύσκολα σε καμία περίπτωση, όσο και αν το φορτώσετε. Η οθόνη αφής είναι εκπληκτική, τόσο σε απόδοση και χρωματισμούς, όσο και σε απόκριση στο άγγιγμα.

Το Jelly Bean και το UI του Nexus 4 συνεργάζονται άψογα για να γίνονται όλα γρήγορα και εύκολα, αν και κάποιες μικρές λεπτομέρειες θα μπορούσαν να διορθωθούν. Όχι ότι δεν γινόταν, αλλά δεν ήθελαν. Για παράδειγμα η μπάρα αναζήτησης της Google στη Home Screen που δεν αφαιρείται, η μη δυνατότητα προσθήκης widget με παρατεταμένο πάτημα στην οθόνη (!) κ.λπ. Σε σημείο που αναρωτιέσαι αν επίτηδες δεν τελειοποιούν τη συσκευή, για να μην ταπεινώσουν τις υπόλοιπες συσκευές της αγοράς! Υπερβάλλω γιατί πραγματικά δε βρίσκω άλλο λόγο να υπάρχουν τέτοιου είδους ατέλειες σε ένα κορυφαίο smartphone. Με λίγα λόγια, το Nexus 4, είναι ίσως το γρηγορότερο της κατηγορίας του, πέραν του UI και του software έχει τρομερές δυνατότητες και η χρήση του είναι με μία λέξη, απόλαυση.

nexus4_5

Δυστυχώς, δε μπορώ να πω τα ίδια για την κάμερά του. Έχει ανάλυση 8 MP, autofocus, touch focus, geotagging, face detection και το αρκετά ενδιαφέρον Photo Sphere που φέρνει το Jelly Bean, ό,τι θα περίμενε κανείς δηλαδή από μια τυπική high-end κάμερα. Ωστόσο, στην πράξη η ποιότητα των λήψεων είναι μάλλον μέτρια, κάτι που φαίνεται αμέσως μόλις απαιτηθεί λίγο zoom στις φωτογραφίες και τα videos. Οι επιλογές της λήψης, παραπάνω από αρκετές, το focus λειτουργεί σωστά, το φλας είναι ισχυρό, όμως η συνολική ποιότητα δεν μας ικανοποίησε και παρά το ότι βάζουμε την κάμερα σε δεύτερη μοίρα όταν δοκιμάζουμε ένα smartphone, σίγουρα του κόβει πόντους από την τελική βαθμολογία.

Η μπαταρία του Nexus 4 έχει χωρητικότητα 2.100 mAh και είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν σε smartphone από το εργοστάσιο, το θέμα είναι όμως πόσο γρήγορα την εξαντλεί η συσκευή. Όπως πάντα, το όριο είναι η «μία μέρα» χρήσης, πρακτικά αυτές οι 16-18 ώρες που χρησιμοποιούμε το κινητό μας σε ημερήσια βάση, αυτές θέλουμε να καλύπτει τουλάχιστον, προτού χρειαστεί επαναφόρτιση. Εδώ τα πράγματα είναι απλά, αλλά όχι και ιδανικά. Η πρώτη μέρα με το Nexus 4 ήταν τραγική, αφού στο 10ωρο είχε σβήσει από μπαταρία. Με μια προσεκτική ματιά εντοπίσαμε τον κύριο υπεύθυνο, ένα widget καιρού που σπαταλούσε ενέργεια δίχως αύριο και το αντικαταστήσαμε με άλλο, ενώ παράλληλα βάλαμε τη φωτεινότητα στην αυτόματη ρύθμιση, το screen timeout στα 15 δευτερόλεπτα και σβήναμε Wi-Fi/3G/GPS όταν δε χρειάζονταν για αρκετή ώρα (π.χ. στο σπίτι). Αποτέλεσμα ήταν να πετύχουμε αυτονομία 24 και πλέον ωρών, χωρίς μάλιστα να στερηθούμε και λίγη ώρα 3D gaming στα ενδιάμεσα, αλλά και λήψεις φωτογραφιών/videos.

Έαν κάνετε «βάρβαρη» χρήση της συσκευής, η μπαταρία πολύ οριακά αποδεικνύεται αρκετή για μια μέρα χρήσης, όμως με λίγη προσπάθεια το Nexus 4 προσφέρει σαφώς καλή αυτονομία, δεδομένου του hardware του και του μεγέθους της οθόνης του. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως με την ένδειξη στο 1% και απενεργοποιώντας κάθε είδος συνδεσιμότητας και ρίχνοντας τη φωτεινότητα, το κινητό κρατήθηκε σε λειτουργία για σχεδόν 5 ώρες, με ένα τηλεφώνημα των 60 δευτερολέπτων στο μεταξύ. Δεν απογοήτευσε σε αυτήν την περίπτωση «ανάγκης».

Θετική λοιπόν, σε γενικές γραμμές η γνώμη μου για την αυτονομία. Μελανό σημείο εδώ το ότι χρειάζεται 2 γεμάτες ώρες για να φορτίσει πλήρως από το 0%, αφού ο φορτιστής των 1.200 mAh κάνει φιλότιμες προσπάθειες, αλλά μέχρι εκεί μπορεί. Σημειωτέον πως διατίθεται και ασύρματος φορτιστής από την LG αλλά δεν τον είχαμε στα χέρια μας για να μεταφέρουμε εντυπώσεις.

Το συμπέρασμα

Τι είναι το Nexus 4 εν τέλει; Είναι το καλύτερο smartphone του κόσμου; Βαρύς τίτλος, που δεν του αξίζει. Βασικά δεν αξίζει σε κανένα smartphone στην πραγματικότητα. Γιατί να προσπαθούμε να βαφτίσουμε πάντα τον καλύτερο των καλυτέρων; Το S III είναι πιό μεγάλο και ως εκ τούτου σε άλλη κατηγορία. Το iPhone 5 παραμένει σταθερή αξία σε συνδυασμό με το iOS (παρά τις χλιαρές πωλήσεις του), οπότε παίζει σε άλλη κατηγορία. Με λίγα λόγια, το Nexus 4 είναι ένα high-end smartphone, στην αιχμή της τεχνολογίας, άρτιο στους περισσότερους τομείς αλλά με ορισμένα τρωτά σημεία, που κάθε συσκευή έχει εξ’άλλου.

Με τα HTC One και Galaxy S IV να βρίσκονται στη γωνία, σίγουρα θα αντιμετωπίσει σφοδρό ανταγωνισμό. Θα το βοηθήσει όμως πολύ η τιμή του, στα 460 € μόλις κυκλοφόρησε, η οποία θα βρεθεί πολύ γρήγορα κάτω από τα 400 ευρώ, οπότε μη βιαστείτε να το αγοράσετε. Τραγική η τιμή σε σχέση με το εξωτερικό αλλά σαν Έλληνες πληρώνουμε πάντα το premium. Είτε επιλέξετε αυτό, είτε κάποιον αντίπαλό του, η τσέπη σας θα βγεί κερδισμένη. Google και LG συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός πολύ αξιόλογου μοντέλου, όμως στο μέλλον αναμένουμε να προσέξουν περισσότερο τη λεπτομέρεια. Όσοι ψάχνατε το «ιερό δισκοπότηρο», μάλλον θα πρέπει να συνεχίσετε τη -μάταιη- αναζήτησή σας.

nexus4_4

Με μία ματιά το LG Nexus 4 (E960)

Πλεονεκτήματα

  • Τιμή
  • Οθόνη
  • Κατασκευή
  • Επιδόσεις

Μειονεκτήματα

  • Κάμερα
  • Μικρές ατέλειες σε hardware/software
  • Απουσία ραδιοφώνου, HDMI και microSD

Τεχνικά Χαρακτηριστικά LG Nexus 4 (E960)

  • Δίκτυα: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G Network HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100
  • Micro-SIM
  • Διαστάσεις: 133.9 x 68.7 x 9.1 mm
  • Βάρος: 139 g
  • Οθόνη: True HD IPS Plus capacitive touchscreen, 16.000.000 χρώματα, 768 x 1280 pixels, 4.7” (318 ppi), Gorilla Glass 2.
  • Επιταχυνσιόμετρο
  • Πυξίδα
  • Γυροσκόπιο
  • Proximity sensor
  • I/O: 3.5mm jack
  • Μνήμη: 8/16 GB (εσωτερική), 2 GB RAM
  • Δεδομένα: GPRS, EDGE, DC-HSDPA 42 Mbps, 3G HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps, WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v4.0 με A2DP, USB v2.0 (SlimPort), DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Κάμερα: 8 MP (3264 x 2448 pixels), autofocus, touch focus, geo-tagging, αναγνώριση προσώπων, video 1080p @ 30 FPS, εμπρόσθια κάμερα 1.3 MP @ 30 FPS
  • Λειτουργικό: Android OS, v4.2 (Jelly Bean), upgradable to v4.2.2 (Jelly Bean)
  • Chipset: Qualcomm APQ8064 Snapdragon
  • CPU: Quad-core 1.5 GHz Krait
  • GPU: Adreno 320
  • Messaging: SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email, IM, RSS
  • Browser: HTML5
  • Ραδιόφωνο: Όχι
  • Χρώματα: Μαύρο
  • GPS με υποστήριξη A-GPS και GLONASS
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: SNS, επεξεργαστής εικόνων/video, MP3/AAC+/WAV/WMA - MP4/H.263/H.264/WMV player, organizer, Φωνητικές εντολές, πρόβλεψη κειμενογράφου, document viewer/editor, active noise cancellation mic, video/photo editor, Google Apps
  • Μπαταρία: Li-Po 2100 mAh
  • Αναμονή: Έως 390 ώρες.
  • Ομιλία: Έως 15 ώρες (3G).
  • Τιμή Λιανικής: € 440-460

Πηγή εικόνων: gsmarena.com, google.com

Σχολιάστε >
23 σχόλια
|
Κατηγορίες:

23 απαντήσεις στο “Review: Είναι Το Nexus 4 Το Καλύτερο Smartphone Που Υπάρχει;”

  1. [...] Review: Είναι Το Nexus 4 Το Καλύτερο Smartphone Που Υπάρχει; [...]