Πες μου το FB Relationship status σου, να σου πω ποιός είσαι

Μόλις ένας φίλος αλλάξει την κατάσταση της σχέσης του στο facebook, τρία είναι τα επόμενα συμπτώματα. Πρώτα πλακώνουν τα σχόλια "γατί; πώς; τί; κουράγιο", στη συνέχεια ανεβαίνουν post γεμάτα νόημα και τέλος η κατάσταση "relationship status" ξανα-ανανεώνεται. Βαρεθήκαμε, δεν μας νοιάζει, είναι spam, πώς αλλιώς να το πώ; Στο post που ακολουθεί μιλάμε για τον έρωτα στα χρόνια του facebook.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι ανεξάρτητα από την ηλικία, νιώθουμε πεταλούδες να μας γαργαλάνε στο στομάχι, κόμπους στο λαιμό, το χαμόγελο που δε φεύγει από το πρόσωπο κάνει όλους τους μυς μας να πιάνονται και θέλουμε να το διατυμπανίσουμε σε γνωστούς και άγνωστους. Το καταλαβαίνω. Όταν όμως μπαίνουν στη μέση τα social media, το relationship status σου παίρνει κάθε μήνα, εβδομάδα και μέρα φωτιά και δεν είσαι 10 χρονών, εκεί κάτι έχεις κάνει λάθος. Δεν ανακοινώνεις τη χαρά ή τον πόνο σου, αλλά τρολάρεις τους φίλους σου. Πιο κάτω μιλάμε για τα στάδια της σχέσης στο facebook:

1. Ερωτεύτηκα και στη τρέλα το΄χω ρίξει: Αρκετοί από τους φίλους μου έχουν την κατάσταση που φανερώνει τη σχέση τους ορατή στα μάτια των φίλων τους. Κάποιοι είναι διακριτικοί και απλά το δηλώνουν, άλλοι το κάνουν για να προκαλέσουν ή να αποφύγουν αντιδράσεις (π.χ. δηλώνουν single για να προσελκύουν το αντίθετο ή το ίδιο φύλο και το αντίθετο, δηλώνουν in a relationship για να έχουν την ησυχία τους), ενώ υπάρχουν και αυτοί που κάθε δεύτερο post βάζουν φωτογραφίες, φιλιά, καρδούλες και σάλια και δεν είναι 13 χρονών. Η τελευταία κατηγορία, είναι αυτή που δεν αντέχεται με τίποτα. Βάζουν τραγούδια πάθους, παρακολουθεί ο ένας τα like και τα comment του άλλου, ζηλεύουν online, φιλιούνται online, ζευγαρώνουν online, τρώνε και παχαίνουν online, κλείνονται στο σπίτι και δε βγαίνουν online, δεν μας νοιάζει λέμε online!

2. Η σειρά σου να κλάψεις για μένα: Είτε online είτε offline είναι, υπάρχουν αυτοί που χωρίζουν διακριτικά, χωρίς φωνές, φασαρίες, κλάματα και κηδείες και αυτοί που τα σπάνε, χαραμίζουν τον εαυτό τους, το χρόνο τους και το χρόνο των άλλων, που δεν είναι καν κοντινοί τους φίλοι. Όταν χωρίζει η πρώτη κατηγορία, βάζει νέα ή καθόλου κατάσταση και η ιστορία μένει εκεί. Όταν χωρίζει η δεύτερη κατηγορία, η μέρα για όλους τους υπόλοιπους ονομάζεται "Spam". Η συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων γίνεται κομμάτια online, ζητά εξηγήσεις, κατεβάζει τις φωτογραφίες, βρίζει, ο χωρισμός κερδίζει comments με το τσουβάλι, τα τραγούδια και τα post επιλέγονται με κριτήριο να πονέσουν το άλλο πρόσωπο. Τα βασικά μηνύματα είναι δύο ειδών: ή θα λένε "περνώ και μόνη μου καλά" ή θα λένε "αντίο λέμε, δεν καταλαβαίνεις;". Σημειώνουμε πως, αν δεν είναι φίλοι πια στο facebook καταχωρούν τα post σε κοινή θέα. Σε όλες τις περιπτώσεις το τρολάρισμα στο timeline των άλλων, ειδικά όσων δεν έχουν στενές επαφές με την πληγωμένη καρδιά, είναι σχεδόν αναπόφευκτο.

3. Τ'αγόρι μου, τ'αγόρι μου, τ'αγόρι μου, γλυκό και τραγανό σα καραμέλα: Ναι, η ιστορία πάνω-κάτω, λίγο-πολύ ανακυκλώνεται. Οι χαμηλών τόνων άνθρωποι που γνωρίζουν κάποιον και θέλουν να του μιλήσουν χωρίς να το μάθει το social media σύμπαν το λένε με κωδικούς και εκεί το παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον. Οι υπόλοιποι αν δεν ξανασμίξουν με το πρόσωπο που ευθύνεται για το spam στο timeline όλων, και τύχει να ερωτευτούν αρχίζουν ένα νέο κύκλο βασανιστηρίων απ'την αρχή.

Σημασία έχει, σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις και οι συμπεριφορές online να γίνονται με γνώση, λογική και ισορροπία ώστε να μην προκαλέσεις συνέπειες που ίσως είναι και ανεπανόρθωτες.

Σχολιάστε >
18 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.