Νέα νομοθεσία από την Ε.Ε. για την online ιδιωτικότητα

Η ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον έλεγχο που έχουν οι χρήστες πάνω στα δεδομένα τους, δημιουργήθηκε το 1995, μία περίοδο που μόλις το 1% των πολιτών της είχαν πρόσβαση στο Internet. Σήμερα ζούμε στην εποχή των social networks και το γεγονός πως ο κάθε ένας από εμάς μοιράζεται τόσα δεδομένα καθημερινά με τον υπόλοιπο κόσμο πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε αν η νομοθεσία αυτή επαρκεί. Η πρόταση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγή στη νομοθεσία έχει σκοπό να μειώσει το κόστος των κυβερνήσεων και επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να ενδυναμώσει τα online δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η νέα νομοθεσία που προτείνεται έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει καλύτερα στην εποχή του Internet. Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι χρήστες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους και να τα μεταφέρουν μεταξύ των πάροχων υπηρεσιών, κάτι που σύμφωνα με την επιτροπή θα αυξήσει τον ανταγωνισμό. Επιπλέον οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να έχουν δώσει σαφή άδεια προτού οι εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα τους, ενώ σε περίπτωση παραβίασης κάποιας υπηρεσίας, αυτή θα πρέπει να ενημερώσει το κοινό σε διάστημα 24 ωρών. Στη νομοθεσία που προτείνεται συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα κάποιου να αφαιρέσει όλα τα δεδομένα που έχει ανεβάσει κάπου, όποτε αυτός το επιθυμεί, αρκεί να μην υπάρχουν νόμιμοι λόγοι για την παραμονή τους εκεί.

Τα παραπάνω θα έχουν ενδιαφέρον αποτέλεσμα στις αποφάσεις διάφορων εταιρειών του Internet, όπως για παράδειγμα του Google που μόλις χθες ανακοίνωσε την αλλαγή των όρων χρήσης των υπηρεσιών του. Πιο συγκεκριμένα το Google θα χρησιμοποιεί σε κάθε υπηρεσία του όλα τα δεδομένα που έχουμε ανεβάσει στις υπόλοιπες υπηρεσίες του. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που αναφέρεται στη νέα νομοθεσία, όπου τα δεδομένα που ανεβάζουμε κάπου πρέπει να είναι εξ ορισμού ιδιωτικά.

Όποιος δεν συμορφώνεται με τη νέα νομοθεσία, θα αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμα που μπορεί να φτάνουν μέχρι και το 2% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να περάσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να αρχίσουν να εφαρμόζονται 2 χρόνια αφού γίνουν αποδεκτές. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες πάνω στο θέμα, μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

[via][image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.