Το Facebook προετοιμάζεται για είσοδο στο χρηματιστήριο

Η αναμενόμενη είσοδος του Facebook στο χρηματιστήριο πλησιάζει, κάτι που επιβεβαιώνουν και άνθρωποι κοντά στο θέμα. Μάλιστα η εταιρεία μπορεί να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα ακόμα και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται (πιθανότερα την Τετάρτη το πρωί), κάνοντας τις συζητήσεις σχετικά με το ποσό που θα συγκεντρώσει με την IPO να φουντώνουν για ακόμα μία φορά. Σύμφωνα με τους αναλυτές είναι πιθανό το Facebook να συγκεντρώσει μέχρι και $10 δις φτάνοντας έτσι την αξία του κάπου ανάμεσα στα $75 και στα $100 δις.

Σύμφωνα με τις πηγές της Wall Street Journal το δίκτυο των 800 εκατ. χρηστών παγκοσμίως κλείνει στην επιλογή της Morgan Stanley για να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση, παρόλο που μέχρι πριν ένα χρόνο πιθανότερη επιλογή ήταν η Goldman Sachs. Είναι γεγονός πως πολλές τράπεζες της Wall Street θέλουν να κερδίσουν αυτή τη θέση, μιας και μέσω αυτής θα κερδίσουν 10άδες εκατομμύρια δολάρια.

Μία IPO που αγγίζει τα $10 δις κατατάσσεται ως η 4η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, πίσω από αυτές των Visa, General Motors και AT&T, αλλά η 1η μεγαλύτερη εταιρείας που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο χώρο του Internet, ξεπερνώντας και εκείνη της Google που το 2004 είχε συγκεντρώσει $1,9 δις με την αξία της τότε να φτάνει τα $23 δις. Σήμερα βέβαια η Google αξίζει περίπου $200 δις, με αποτέλεσμα το Facebook να απέχει αρκετά από το να τη φτάσει.

Ο Mark Zuckerberg, ο άνθρωπος που δημιούργησε το Facebook μέσα από τον κοιτώνα του στο Harvard το 2004, φαινόταν απρόθυμος να προχωρήσει σε μία IPO, φοβούμενος την πιθανή ζημιά που θα προκαλέσει κάτι τέτοιο στην κουλτούρα της εταιρείας, την οποία φυσικά θέλει να διατηρήσει ανέπαφη. Σύμφωνα με ανθρώπους κοντά σε αυτόν, θέλει όπως λέει οι υπάλληλοι του να είναι συγκεντρωμένη στη δημιουργία σπουδαίων προϊόντων και όχι στην τιμή της μετοχής.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.