Το cyber-weapon της κυβέρνησης της Ιαπωνίας προκαλεί ανησυχία

Ο Stuxnet, ένα worm το οποίο είναι ικανό να κλείσει ολόκληρα πυρηνικά εργοστάσια, ανακαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2010 και από τότε προκάλεσε ανησυχία σε πολλά κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρκετά κράτη τα τελευταία χρόνια μελετούν τρόπους άμυνας για να μπορούν να προστατέψουν τα “ψηφιακά” τους σύνορα σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και αυτό αντικατοπτρίζεται τέλεια στον τρόπο άμυνας τον οποίο ανέπτυξε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σε συνεργασία με τη Fujitsu.

Όταν το πρόγραμμα που δημιούργησαν ανιχνεύσει κάποιο malware, τότε ακολουθεί το εικονικό ίχνος που άφησε αυτό μέχρι να φτάσει στην πηγή του. Το ενδιαφέρον είναι πως αυτό που κάνει είναι να απενεργοποιήσει κάθε υπολογιστή που συναντάει στη διαδρομή προς τα πίσω, με απώτερο στόχο να σταματήσει τη διάδοση του malware. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η προσέγγιση στην περίπτωση που το πλήθος των ενδιάμεσων υπολογιστών αυξάνεται σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε πως αυτός ο τρόπος άμυνας θα εφαρμοστεί μόνο για εσωτερική χρήση, μιας και η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ιών στη χώρα, ούτε για αμυντικούς σκοπούς. Πιστεύεται πως οι ΗΠΑ και η Κίνα ήδη έχουν αναπτύξει τους δικούς τους τρόπους άμυνας, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, όμως αυτός που επέλεξε να αναπτύξει η Ιαπωνία κάνει αρκετούς να ανησυχούν.

[via] [image]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.