Η μάχη της AMD με την Intel φτάνει στο τέλος της μέσα στο 2012

Η αλήθεια είναι ότι η AMD προσπαθούσε εδώ και πολλά χρόνια να ξεπεράσει σε κέρδη την Intel, σε μία μάχη που όπως αποδείχθηκε δεν εξελίχθηκε τέλεια για την πρώτη. Ακόμα και τότε που η Intel βρέθηκε στις δικαστικές αίθουσες για τις αντιμονοπωλιακές τακτικές που κατηγορήθηκε πως ακολουθούσε, κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα της, φτάνοντας μάλιστα πέρυσι να καταγράφει πωλήσεις αξίας $44 δις, την στιγμή που η AMD κατέγραφε πωλήσεις που έφταναν μόλις τα $6,5 δις. Τελικά η AMD αποφασίζει να αποχωρήσει από την μάχη της με την Intel και από το 2012 και μετά να στρέψει την προσοχή της στα chips των φορητών συσκευών.

Όλοι οι πόροι που σπαταλλούσε η AMD στην προσπάθεια να κερδίσει μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά των μικροεπεξεργαστών για PC, δεν απέδωσαν όπως θα ήθελε η εταιρεία. Για την ακρίβεια από το 2006 όταν έλεγχε το 23% της αγοράς, φέτος έχει πέσει στο 19%. Το ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά επιβεβαιώνεται και από την απόλυση 1.400 υπαλλήλων της πριν από μερικές βδομάδες. Βλέποντας όμως την στροφή του κόσμου προς τις φορητές συσκευές, το συμβούλιο της AMD πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα ως εταιρεία.

Δεν έχει και άδικο. Η αγορά των μικροεπεξεργαστών για τις φορητές συσκευές αναπτύσσεται συνέχεια τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετός χώρος για έναν νέο παίχτη όπως η AMD. Είναι πολύ πιθανό η στρατηγική που θα ακολουθήσει η AMD να μοιάζει με εκείνη της Nvidia, όταν και η ίδια αποφάσισε να μην συνεχίσει την κόντρα με την Intel, δηλαδή να συνδυάσει επεξεργαστές βασισμένους στην αρχιτεκτονική ARM και στα γραφικά της ATI για να δημιουργήσει ένα chip εναλλακτικό των προτάσεων που δίνουν η Qualcomm, η Samsung και η Texas Instruments.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.