Έρευνα για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας των smartphones

Οι αναπτυσσόμενες χώρες κατά κανόνα υιοθετούν με πιο αργό ρυθμό τις νέες τεχνολογίες στην κινητή τηλεφωνία, εξαιτίας των μεγάλων ενεργειακών αναγκών των συσκευών αυτών. Ερευνητές από το Aalto University στη Φινλανδία, φαίνεται ότι βρήκαν τρόπο, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, διατηρώντας συγχρόνως την απόδοση.

Ο καθηγητής Jukka Manner του Aalto University, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή μόνο ένα μικρό ποσοστό μπορεί να έχει πρόσβαση από μια ενσύρματη σύνδεση, τη στιγμή που το 90% του Αφρικανικού πληθυσμού ζεί σε περιοχές όπου καλύπτονται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ενώ η χρήση κινητού τηλεφώνου αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ανά τον κόσμο, η χρήση των υπηρεσιών του Διαδικτύου παρεμποδίζεται, καθώς οι χρήστες αναγκάζονται να φορτίζουν συνεχώς τις συσκευές τους.»

Οι ερευνητές, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ένα «proxy network» θα αντιμετώπιζε αυτό το πρόβλημα, καθώς θα χειρίζονταν το μεγαλύτερο μέρος της διακίνησης των δεδομένων, ώστε το φορτίο επεξεργασίας να αφαιρείται από το κινητό τηλέφωνο και να μεταφέρεται σε αυτόν τον «μεσάζοντα», επιτρέποντας στη συσκευή να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για την ίδια ακριβώς δουλειά. Οι σχετικές έρευνες οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα 3G smartphones είναι σε θέση να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας έως και 74%, ποσοστό βέβαια, που μεταβάλλεται από συσκευή σε συσκευή.

Τέλος, ένα δεύτερο στοιχείο το οποίο μπορεί να δώσει «ανάσα» στις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων, είναι η χρήση HTTP συμπίεσης με την πιο αποτελεσματική προσωρινή αποθήκευση των δεδομένων, κάτι που χρησιμοποιούν και οι developers του Opera.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.