Steve Jobs, τόσο απλά.

Steve Jobs

Ο Steve Jobs παραιτήθηκε από CEO της Apple εχθές το βράδυ (για λόγους υγείας). Σίγουρα το έχετε μάθει. Όλα τα ειδησεογραφικά sites κάνουν εκτενέστατες αναφορές στο γεγονός ενώ τα τεχνολογικά blogs έχουν ξεκινήσει τα αφιερώματα στην επαγγελματική καριέρα του Steve Jobs, του υιοθετημένου παιδιού που κατάφερε να αλλάξει για πάντα την βιομηχανία της τεχνολογίας.

Δεν συγκεκριμενοποιώ περισσότερο γιατί ο iSteve, στα 35 χρόνια καριέρας του, άφησε το στίγμα του σε μία πληθώρα βιομηχανιών: μουσική, κινηματογράφος, smartphones, portable computing, personal computing. Η αρχή έγινε από τη μουσική βιομηχανία που παρουσίασε το iPod και το iTunes. Μέσα σε μόλις 6 χρόνια, κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια iPod και να μετατρέψει το iPod σε συνόνυμο του MP3 Player. Fast forward στο σήμερα, το iPod είναι νεκρό. Όχι επειδή ο ανταγωνισμός κατάφερε να φτιάξει κάποιο καλύτερο προϊόν αλλά επειδή ο Steve Jobs και η Apple δημιούργησαν το iPhone.

Το iPhone που, η πρώτη γενιά του, στα μάτια μου έμοιαζε η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία των κινητών τηλεφώνων. Αλλά τώρα, σχεδόν 4 χρόνια αργότερα, κατάλαβα την σημασία του και τον ρόλο που έπαιξε προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά κινητών τηλεφώνων. Όχι μόνο της Apple, αλλά όλων των κατασκευαστών. Ο ανταγωνισμός με την Google και το Android λειτούργησε ως καταλύτης για να επιταχυνθεί η εξέλιξη των smartphones.

Το τελευταίο, και ίσως πιο λαμπερό, διαμάντι στο στέμμα του Steve Jobs είναι το iPad. Κατάφερε να δημιουργήσει μία νέα κατηγορία προσωπικού υπολογιστή. Δεν αναφέρομαι στα tablets γενικά. Αναφέρομαι στο iPad αποκλειστικά. Τα νούμερα του iPad προκαλούν τρόμο στους ανταγωνιστές της Apple. Η HP βγήκε από το παιχνίδι γιατί κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κερδίσει το iPad. Δεν ξέρω αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Δεν το αποκλείω. Και το πιο ειρωνικό ήταν ότι κάποτε, θεωρούσα και το iPad άχρηστο. Μέχρι που το ερωτεύτηκα και πλέον δεν το αποχωρίζομαι ποτέ.

In the long term, το iPad θα "κλέψει" κοινό από τα MacBook Pro και MacBook Air. Αυτό όμως δεν ενοχλεί καθόλου τον -πρώην πλέον- CEO της εταιρίας. Αποδεικνύει ότι δεν μένει κολλημένος στο παρελθόν, βλέπει το μέλλον και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί. Με έναν περίεργο, στα όρια του ανεξήγητου, τρόπο ο Steve Jobs γνώριζε πότε ήταν η κατάλληλη στιγμή για την κάθε του κίνηση. Κάποιοι, ίσως πουν ότι ήταν τύχη, δεν το πιστεύω όμως.

Όσοι έχουν δουλέψει μαζί του, έχουν να λένε για την εμμονή του στην λεπτομέρεια. Τελειομανής όσο λίγοι, και αυτό φαίνεται στα προϊόντα της Apple. Ο Robert Scoble, στο αποχαιρετιστήριο post του, θυμάται ότι ο Steve Jobs ήταν ο μοναδικός CEO που του είχε πει:

Για να καταλάβεις την ομορφιά ενός προϊόντος, κοίτα το πίσω μέρος του.

Ο πιο πονηρεμένος θα σκεφτεί ότι ήταν ένα από τα πολλά marketing tricks της Apple. Όμως ο Steve Jobs είχε δίκιο. Το πίσω μεταλλικό κάλυμα του iMac ήταν όντως πανέμορφο. Ο Vic Gundotra, senior Vice President of Social Business της Google, θυμάται μία εκπληκτική ιστορία που φανερώνει τον χαρακτήρα και την επαγγελματική προσήλωση του ανθρώπου που δημιούργησε και ανέστησε την Apple. Την εταιρία με το μεγαλύτερο Market Cap, την εταιρία που έχει περισσότερα χρήματα στα ταμεία της κι από την ίδια την Αμερικανική κυβέρνηση.

Όμως, η σημαντικότερη κληρονομιά της Apple από τον Steve Jobs είναι η κουλτούρα που έχει πλέον ο κάθε υπάλληλος. Σήμερα ο Steve Jobs παραιτήθηκε. Από αύριο, όλα θα επανέλθουν στους κανονικούς τους ρυθμούς στο Cupertino. Ο Tim Cook θα συνεχίσει να "τρέχει" καθημερινά την Apple, όπως κάνει από τον Γενάρη. Ο Jonathan Ive θα συνεχίσει να σχεδιάζει. Όλοι οι υπάλληλοι της Apple παγκοσμίως, σχεδόν 50.000 άνθρωποι, μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση:

Τι θα έκανε ο Steve Jobs αν ήταν εδώ;

Το έργο του Tim Cook μοιάζει πιο δύσκολο απ' ότι πραγματικά είναι. Ναι, έχει να "φορέσει τα παπούτσια" του πιο επιτυχημένου CEO αλλά έχει να διοικήσει μία εταιρία που οι κινήσεις της για τα επόμενα χρόνια είναι προδιαγεγραμμένες, τα οικονομικά της είναι πιο ανθηρά απ' οποιαδήποτε άλλη εταιρία παγκοσμίως και έχει εμποτιστεί με την φιλοσοφία του Steve Jobs.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Steve Jobs απέδειξε ότι δεν μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο από την μία μέρα στην άλλη..

[photo via]

Σχολιάστε >
79 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.