Ολλανδικό δικαστήριο απαγορεύει την πώληση της σειράς Galaxy στην Ευρώπη

Είναι γνωστό πως η Apple “κυνηγάει” όλους τους κατασκευαστές smartphones/tablets που χρησιμοποιούν το Android ως λειτουργικό σύστημα. Τελευταίο θύμα της η Samsung, αφού, σύμφωνα με την προσωρινή απόφαση ενός δικαστηρίου στη Χάγη, η τελευταία έχει διορία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου (13/10) να σταματήσει την πώληση των smartphones της σειράς Galaxy σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου παραβιάζεται μία συγκεκριμένη πατέντα. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο δικηγόρος της κορεατικής εταιρείας δήλωσε πως η Samsung θα διορθώσει το επίμαχο λογισμικό και έτσι οι πωλήσεις θα συνεχίσουν κανονικά.

Η τελική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα από το δικαστήριο (μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 18 μήνες) όμως αυτό πιστεύει πως η Apple έχει αρκετά στοιχεία για να απαγορέψει την πώληση των Galaxy S, S II και Ace. Οι χώρες που επηρεάζονται από αυτήν την απόφαση είναι 32 (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), αριθμός που σίγουρα είναι ικανός να ανησυχήσει την Samsung και (γιατί όχι) την ίδια την Google. Αντίθετα με τα smartphones της σειράς, τα tablets της δεν επηρεάζονται, αφού δεν βρέθηκαν να παραβιάζουν κάποια πατέντα.

Η πατέντα (EP2058868) που παραβιάζεται εντοπίζεται στην εφαρμογή Gallery των smartphones και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να μετακινηθεί από μία συλλογή φωτογραφιών σε μία άλλη. Αμέσως η Samsung ανακοίνωσε πως θα βγάλει ένα update το οποίο θα αφαιρεί την ενέργεια "swipe to scroll", η οποία αντιστοιχεί και στην συγκεκριμένη πατέντα, με σκοπό να τους επιτραπεί ξανά η πώληση των smartphones της. Βέβαια, ένα απλό update του λειτουργικού στην έκδοση 3.x θα διόρθωνε το πρόβλημα, μιας και εκεί δεν χρησιμοποιείται η ίδια διαδικασία για την εναλλαγή μεταξύ των galleries.

Αυτή που θα ανησύχησε ακόμα περισσότερο από την απόφαση του δικαστηρίου είναι η Google, μιας και η επίμαχη πατέντα εντοπίζεται στο λειτουργικό Android, και όχι στο hardware που κατασκευάζει η Samsung. Όπως καταλαβαίνετε, μία τέτοια απόφαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να απαγορέψει την πώληση οποιασδήποτε Android συσκευής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα καταδικαστικό για το λειτουργικό της Google.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις στα μέσα αυτού του μήνα ένα γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε την απαγόρευση πώλσησης του Galaxy Tab σε όλη την Ευρώπη, όμως μία βδομάδα αργότερα η απόφαση αναιρέθηκε. Ο λόγος ήταν πως υπήρχαν αμφιβολίες στο κατά πόσο το συγκεκριμένο δικαστήριο είχε δικαιοδοσία για να βγάλει απόφαση που θα ισχύσει σε ολόκληρη την ήπειρο.

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.