The iPad: Μια ψύχραιμη ανάλυση

01-27-10ipaded

Αν και δεν μετρά ούτε καν μια ημέρα επίσημης ζωής το iPad έχει καταφέρει να κερδίσει ήδη τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας. Από τη στιγμή που το παρουσίασε ο Steve Jobs παρακολουθώ απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες σχετικά με τη αξία ή όχι του iPad. Τα κλασσικά Apple fan boys σπεύδουν ήδη να κάνουν οικονομίες για να το αγοράσουν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί οι οποίοι το χλευάζουν ακόμα και για το όνομα του. Η αλήθεια ωστόσο βρίσκεται κάπου στη μέση. Το iPad δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμα σε καμία περίπτωση must-have, ωστόσο είναι παραπάνω από σίγουρο πως από χθες οι ταμπλετομανία μπήκε και επίσημα στη ζωή μας.

iPad όπως λέμε iPhone

Είναι ξεκάθαρο πως η έλευση του iPad θα προκαλέσει ακριβώς το ίδιο effect που είδαμε μετά το λανσάρισμα του iPhone. Οι ανταγωνιστές της Apple (Microsoft-HP, Google, ίσως η HTC και το κορεάτικο ζευγάρι των LG και Samsung) θα "αναγκαστούν" να βγάλουν νωρίτερα στην αγορά προϊόντα τα οποία κανονικά θα έμεναν στη ναφθαλίνη για ακόμα 3-4 χρόνια. Η Microsoft έχει ήδη ανακοινώσει πως θα διαθέσει μαζί με την HP το δικό της Tablet, αρκετά ξένα sites έχουν ήδη αναφέρει την ύπαρξη tablet PCs με Android OS (Google) ενώ η LG παρουσίασε πριν λίγες ημέρες ένα απίστευτο ηλεκτρονικό χαρτί το οποίο αναμένεται μέσα σε 18 μήνες να βγει στην αγορά. Αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι. Πάμε όμως να δούμε τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του νέου Jesus Gadget.

Τα +

1. Τιμή: Προϊόν της Apple με βασική έκδοση στα 499$; Αυτά είναι νέα. Ακόμα και ο Jobs παραδέχθηκε πως τα ΜΜΕ προέβλεπαν εντελώς λάθος τιμές για το iPad.

2. iBookStore: Δεν είναι το killer app που όλοι περιμέναμε αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι ένα άνοιγμα σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αγορά, αυτή του βιβλίου. Μπορεί να σας φαίνεται εξωγήινο αλλά κάθε μέρα στο μετρό του Λονδίνου βλέπω κόσμο με e-Book readers στα χέρια να διαβάζουν το αγαπημένο τους βιβλίο. Η τιμή των βιβλίων πάντως στα 14.99$ είναι υψηλή.

3. Μπαταρία: 10 ώρες ζωής είναι πολύ, πάρα πολύ, αν και δεν μου άρεσε που για ακόμα μια φορά η Apple δεν έβαλε μια αποσπώμενη μπαταρία σε προϊόν της.

4. Web on the go (really): Έχω iPhone εδώ και 3 χρόνια, από τότε που βγήκε το 2G περίπου στην Αμερική. Όλα είναι εξαιρετικά αλλά κάποιες φορές απλά θέλω μεγαλύτερη οθόνη και πληκτρολόγιο για να γράφω emails. iPad will do that for me.

01-27-10ipaded2

Τα -

1. Νο multitasking: Δεν έχει multitasking; Σοβαρά; Δηλαδή θα πρέπει να κλείνω ένα application και να περιμένω για να ανοίξω το επόμενο; Αυτό είναι βαρετό. Πολύ βαρετό. Ας ελπίζουμε ότι το iPhone 4.0 OS θα το αλλάξει σύντομα αυτό.

2. No cameras: Είναι τουλάχιστον αστείο για ένα high-end προϊόν το 2010 να μην έχει κάμερα. Αντίο video-conferencing, αντίο φωτογραφίες και video, αντίο κόσμε.

3. Που είναι το USB; :  Δεν με νοιάζει αν έχει bluetooth, WiFi και ότι άλλο έχει, θέλω μια απλή θύρα USB για να μπορώ να συνδέσω ένα stick, ένα external drive παλιότερης τεχνολογίας ή έστω να φορτίσω λίγο το iPhone. Η λογική "up to the cloud" είναι εξαιρετική αλλά ένα USB port νομίζω θα έλυνε πολλά προβλήματα πριν καν δημιουργηθούν.

4. No flash (HTML5 rulez): Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το flash θα έχει πεθάνει μέσα σε 24 μήνες με την έλευση της HTML5. Μπορεί, δεν διαφωνώ, άλλωστε ήδη το YouTube και το Vimeo τεστάρουν τις υπηρεσίες τους σε HTML5. Ωστόσο κάποια στιγμή η Apple πρέπει να τα βρει με την Adobe και το flash να έρθει επιτέλους επίσημα στο iWorld (iPhone +iPad).

Conclusion:

Μπορώ να βάλω από τώρα στοίχημα ότι το iPad 2.0 θα είναι ακριβώς αυτό που όλοι περιμένουμε. Με κάμερα, με multitasking, με με με... ό,τι είχαμε φανταστεί για το πρώτο iPad. Και επειδή θα με ρωτήσετε τη κλασσική ερώτηση "Θα το αγοράσεις;" θα σας προλάβω λέγοντας σας πως δεν έχω πάρει ακόμα μα σαφή απόφαση, αν και κλείνω περισσότερο στο όχι, ακριβώς επειδή θα περιμένω το επόμενο, περισσότερο ώριμο, iPad 2.0

images [via]

Σχολιάστε >
5 σχόλια
|
Κατηγορίες:

5 απαντήσεις στο “The iPad: Μια ψύχραιμη ανάλυση”

  1. Ο/Η Thrasos λέει:

    Εγω πάντως μυρίζω flop ... δεν πειράζει δεν χρειάζεται ολα τα προϊόντα της apple να είναι επαναστατικά :-)

  2. poly wraio post!!!!
    apo mena +++++++++++++++++++++

  3. Ο/Η Stelios λέει:

    Και όμως... αυτή η έλλειψη του multitasking και του USB port παραείναι μεγάλη. Τόσο μεγάλη, που εμένα προσωπικά με αποτρέπει ακόμα και από τη σκέψη της αγοράς του και με οδηγεί να πληρώσω σχεδόν τα διπλά λεφτά για ν'αγοράσω το πιο "επεκτάσιμο" και πιο πλήρες... αν και μικρότερο (7 inches) Viliv.

  4. [...] Δεν έχει όμως 3G και όπως μπορείτε να διαβάσετε στην ανάλυση, που είχαμε κάνει στο Away, δεν βρίσκουμε κάμερα, θύρες [...]

  5. Ο/Η Manos λέει:

    Ρε παιδιά πότε έρχεται το ipad στην Ελλάδα. ήδη τα Multiramam κληρώνουν 3 μέσα από τη σελίδα τους στο Facebook. Ισχύει οτι θα έρθει στισ 26 Μαρτίου ;