[Review] Pro Evolution 2008

Κάθε χρόνο ένα από τα πλέον αναμενόμενα παιχνίδια είναι το Pro Evolution της Konami. Ο τίτλος που κατά κοινή ομολογία άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία όλων των football simulations είναι και φέτος εδώ με το ολοκαίνουργιο PES 2008. Με το FIFA να έχει κάνει ένα μήνα πριν επίσημη πρεμιέρα όλοι περίμεναν την απάντηση της Konami, μέσω του βασιλιά τη κατηγορίας.

Αν και η σειρά Pro Evolution ξεκίνησε δεύτερη χρονικά, σε σχέση με τα FIFA, γρήγορα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλους του ποδοσφαιρόφιλους gamers. Τόσο η ρεαλιστικότατα του παιχνιδιού όσο και διαφοροποίηση του από όλους τους υπόλοιπους τίτλους της αγοράς μεταφράστηκαν σε μια πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία για τον τίτλο της Konami. To Pro Evolution αγαπήθηκε από όλες τις παρέες, ανεξαρτήτου ηλικίας, και σύντομα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι τους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ο τίτλος αντιμετωπίζει μια στασιμότητα, εξαιτίας κυρίως της προσθήκης καινούργιων δυνατοτήτων. Αυτό ήθελε να αλλάξει η Konami, ας δούμε λοιπόν αν τα κατάφερε.

Ξεκινώντας από τις βασικές επιλογές στην αρχή του παιχνιδιού παρατηρούμε ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική προσθήκη. Τα μεμονωμένα παιχνίδια αλλά και οι διοργανώσεις κάνουν και πάλι την εμφάνιση τους, χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές (Championship, Cup, Master League κτλ). Αν και αγωνιστικά δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις μια αρκετά ενδιαφέρουσα δυνατότητα υπάρχει για τους κατόχους Playstation 3. Συγκεκριμένα ο χρήστης εκμεταλλευόμενος την λειτουργία far-ranging mode μέσα από το edit mode του παιχνιδιού έχει την δυνατότητα να τραβήξει φωτογραφία του εαυτού του την οποία και στην συνέχεια μπορεί να περάσει στο παιχνίδι. Το σύστημα αναγνωρίζοντας την φωτογραφία αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς υπάρχει εμφανής ομοιότητα μεταξύ φωτογραφίας και μοντέλου.

Το βασικό συστατικό της επιτυχίας του παιχνιδιού όλα αυτά τα χρόνια ήταν όπως αναφέραμε και στην αρχή της παρουσίασης το αγωνιστικό κομμάτι. Την συμπεριφορά των παικτών στην φετινή έκδοση θα διαχειριζόταν το Team Vision του οποίου η κεντρική αποστολή ήταν η όσο το δυνατόν ομαλότερη εξέλιξη στην ροή της κίνησης των παικτών. Η προσθήκη του Team Visio δίνει περισσότερη φυσικότητα και αποτελεσματικότητα στην ροή του παιχνιδιού και εν μέρει αναβαθμίζει τον τίτλο στο συγκεκριμένο επίπεδο. Δυστυχές δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την ισορροπία ανάμεσα στην επιτιθέμενη και την αμυνόμενη ομάδα. Κατά την διάρκεια του review παίξαμε αρκετά παιχνίδια με διαφορετικού αλλά και ιδίου επιπέδου ομάδες. Το αγαπημένο μας παιχνίδι ήταν αυτό ανάμεσα στην Μπάγερν Μονάχου και την Μίλαν. Παρατηρήσαμε λοιπόν πως αν και το επίπεδο των δύο ομάδων στο παιχνίδι είναι παρόμοιο η επιτιθέμενη ομάδα είχε ένα εμφανές πλεονέκτημα έναντι της αμυνόμενης. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν αρκετές περίεργες κόντρες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού που σχεδόν πάντα κατέληγαν υπέρ του επιτιθέμενου. Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσουν μερικές αντεπιθέσεις ήταν τα τάκλιν τα οποία συχνά έφερνα και αρκετές κάρτες. Ακόμα και τα τάκλιν πάντως με μια απλή προσποίηση έχαναν την δυναμικότητα τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα αρκετά γκολ και στις δύο εστίες. Τα σουτ και οι πάσες από την άλλη πλευρά έγιναν περισσότερο αποτελεσματικά με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη ροή στις φάσεις και περισσότερο εντυπωσιακά γκολ (σ.σ. θυμηθείτε το Team Vision που αναφέραμε πιο πάνω)!

Από πλευράς γραφικών το παιχνίδι δείχνει να τα πηγαίνει εξαιρετικά καθώς οι περισσότεροι παίκτες έχουν αποδοθεί με ιδιαίτερη λεπτομέρεια ως προς τα χαρακτηριστικά τους. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε η ομοιότητα αρκετών παικτών ελληνικών ομάδων με την πραγματικότητα. Τα στάδια επίσης είναι ιδιαίτερα προσεγμένα και πλησιάζουν αρκετά τα πραγματικά μοντέλα. Στο επίπεδο των οπαδών πάντως ο τίτλος φαίνεται να χάνει αρκετούς πόντους καθώς οι θεατές παρουσιάζουν αρκετά σοβαρές ατέλειες. Ειδικά στα κοντινά πλάνα, όπως τα κόρνερ και οι πανηγυρισμοί, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εμφανές.

Όλα αυτά τα χρόνια ο τίτλος έχανε πάρα πολύ στα μάτια των υποστηρικτών του εξαιτίας της έλλειψης επίσημων αδειών από τις ομάδες και τις ομοσπονδίες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα γνωστές ομάδες και μεγάλα αστέρια του ποδοσφαίρου να μην αποδίδονται με τα πραγματικά τους ονόματα αλλά με άλλα, αρκετά ευφάνταστα και περίεργα. Αυτό εν μέρει αρχίζει να αλλάζει καθώς στον φετινό τίτλο η Konami εξασφάλισε την παρουσία τεσσάρων full licensed πρωταθλημάτων (Ισπανικό, Ιταλικό, Γαλλικό και Ολλανδικό) αλλά και αρκετών σημαντικών συλλόγων με μεμονωμένες συμφωνίες (Λοκομοτίβ Μόσχας, Πόρτο, Δυναμό Κιέβου κλπ.). Από ελληνικής πλευράς την εμφάνιση τους κάνει η Εθνική Ελλάδος, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, όλοι με full licensed δικαιώματα!

Βαθμολογία: 9/10

Αway.gr says: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το PES είναι το καλύτερο παιχνίδι της κατηγορίας του. Τόσα χρόνια έχει περάσει από την φάση της κρίσης σε αυτή της καταξίωσης. Ωστόσο οι πολύ μεγάλες προσδοκίες και απαιτήσεις που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια στους φανατικούς φίλους του δεν του επιτρέπουν να παρουσιάζει οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέρα από την τελειότητα. Φέτος η Konami έδειξε κάποια στοιχεία βελτίωσης, ωστόσο χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμα, ιδιαίτερα στις next-gen κονσόλες για να εκμεταλλευτεί προς όφελος του όλους τους πόρους και τις δυνατότητες τους. Υπάρχει ακόμα δρόμος λοιπόν..

Είδος παιχνιδιού: Sports
Διαθέσιμο: Playstation 2 (PC, Playstation 3, XBOX 360, PSP, Wii,PSP)
Εκδότης: Konami
Ανάπτυξη: KCET
Διάθεση: Zegetron

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.