[Review] Football Manager 2008

Μήπως τα ‘Πήρα την Δόξα Δράμας, το 2013 κατέκτησα στο Champions League, 2-1 την Manchester απλά.', ‘ Τελικά πούλησα τον Eto, είχα ήδη Henry και Drogba μπροστά.', ‘Ακόμα και στο παιχνίδι δεν το ανοίγει το πουγκί ο πρόεδρος!' σας λένε κάτι; Αν ναι τότε δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι το review αφορά το Football Manager 2008.

Δίχως καμία αμφιβολία δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιρόφιλος ο οποίος θα αρνιόταν να πάρει την τύχη της αγαπημένης του ομάδας στα χέρια του. Να κάνει τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης, τον Παναθηναϊκό καλύτερο από την Barcelona, και να φέρει τον Lampard στην ΑΕΚ. Για αυτό τον λόγο όλα αυτά τα χρόνια η επιτυχία του Football Manager είναι δεδομένη. Πολύ απλά το παιχνίδι δίνει στον παίκτη την δυνατότητα να αναλάβει οποιαδήποτε ομάδα του πλανήτη (ή έστω ομάδες από 50 διαφορετικές χώρες) είτε είναι σύλλογος είτε εθνική. Στην αρχική σελίδα του παιχνιδιού υπάρχουν οι κλασσικές επιλογές έναρξης νέου παιχνιδιού, το φόρτωμα κάποιους ήδη σωσμένου και οι γενικές ρυθμίσεις. Ξεκινώντας την προπονητική σας καριέρα θα δείτε αρκετές αλλαγές σε σχέση με τους παλαιότερους τίτλους της σειράς. Πλέον μπορείτε αυτόματα να προσθέσετε το πρόσωπό σας στο Profile αλλά και να διαλέξετε και δεύτερη εθνικότητα.

Στην αρχή του παιχνιδιού φυσικά το board και ο πρόεδρος θα σας καλωσορίσουν στην ομάδα, και θα σας ανακοινώσουν τους στόχους του συλλόγου για την χρονιά και το budget. Εδώ ακριβώς υπάρχει μια ενδιαφέρουσα επιλογή, μπορείτε να ορίσετε και εσείς τους ακριβείς στόχους της ομάδας, οι οποίοι αν είναι καλύτεροι από τους αντίστοιχους του συμβουλίου θα σας δώσουν μερικά ακόμα χρήματα για να σπαταλήσετε κατά την διάρκεια της χρονιάς. Φυσικά πρέπει να είστε προσεκτικοί κάθε φορά που ‘ενοχλείτε' το board για οτιδήποτε, ποτέ μην γίνετε πιεστικοί για κάποια σας απαίτηση ή τους ενοχλήσετε ζητώντας τους κάτι που έχουν ήδη δηλώσει πως δεν πρόκειται να κάνουν. Στα πλαίσια του ρεαλισμού του παιχνιδιού, ο οποίος βρίσκεται σε εκπληκτικά επίπεδα ειδικά ως προς την διαδραστικότητα μεταξύ φιλάθλων-προπονητή και συμβουλίου συχνά θα σας ζητηθεί να ασχοληθείτε και με αρκετές λεπτομέρειες όπως το μέγεθος του γηπέδου σας. Στα πλαίσια του ρεαλισμού θα πρέπει να ξεχάσετε και τους αιώνιους προπονητές. Μετά από κάθε αγώνα υπάρχει αναλυτική περιγραφή της αντίδρασης των φιλάθλων και του συμβουλίου. Μια νίκη συνεπώς απέναντι σε ένα αντίπαλο club θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα και θα ανεβάσει την αξία σας στα μάτια των φιλάθλων, οι οποίοι όμως μπορεί πολύ εύκολα να στραφούν εναντίον σας εάν υπάρξουν μερικά συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα. Εάν επιλέξετε κάποια ομάδα πρωταθλητισμού όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολο καθώς θα υπάρχουν και οι παίκτες-βεντέτες οι οποίοι μπορούν να σας κάνουν την ζωή δύσκολη. Για αυτό τον λόγο πρέπει να προσέξετε πολύ πριν βγάλετε έναν παίκτη εκτός αγωνιστικού χώρου, ή ακόμα και πριν τον επιπλήξετε δημόσια.

Ας δούμε όμως και τις αλλαγές στο αγωνιστικό κομμάτι. Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες είναι η δυνατότητα να ορίσετε συγκεκριμένες οδηγίες για συγκεκριμένους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Δοκιμάσαμε την συγκεκριμένη επιλογή και είδαμε πως λειτουργεί εξαιρετικά καθώς ορίζοντας έναν παίκτη της αντίπαλης ομάδας να μαρκάρετε στενά από τους αμυντικούς σας, ο παίκτη θα έχει σημαντικό πρόβλημα ακόμα και στην υποδοχή της μπάλας μετά από πάσα. Προφανώς οι επιμέρους δυνατότητες του κάθε αμυντικού θα κρίνουν ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα των οδηγιών σας. Οι αλλαγές τακτικής δεν τελειώνουν όμως εδώ. Πλέον μπορείτε να κάνετε αλλαγές σε πραγματικό χρόνο, κατά την διάρκεια του αγώνα, χωρίς πλέον να είναι απαραίτητο να περιμένετε για την επόμενη αγωνιστική παύση. Μια μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει επίσης με την φυσικότητα και τον ρεαλισμό των κινήσεων των παικτών. Πλέον οι πάσες τρύπες και οι κινήσεις για 'ελευθερία' είναι συχνό φαινόμενο, και μπορεί να αποτελέσουν την αρχή για μερικά πολύ όμορφα τέρματα. Κατά την διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου πολλές φορές θα δείτε τους αναπληρωματικούς σας παίκτες να σηκώνονται από τις θέσεις τους και να προθερμαίνονται για να είναι έτοιμοι όταν τους χρειαστείτε, είπαμε ρεαλισμός πάνω από όλα! Παρατηρήσαμε ακόμα αλλαγές και στο σύστημα βαθμολόγησης των παικτών κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Τι εννοούμε, πλέον η βαθμολογία ενός παίκτη είναι περισσότερο πραγματική, θα ορίζαμε την ανώτερη τιμή μάλιστα στο 9. Σε παλαιότερες εκδόσεις ένας παίκτη με 1-2 goals και μια ασίστ σε ένα αγώνα θα ήταν πολύ εύκολο να πάρει τουλάχιστον 9, μπορεί και 10 σαν τελικό βαθμό. Στο FM2008 ένα πολύ καλός μέσος βαθμός είναι το 8, ενώ ο παίκτης που θα πάρει το μαγικό 9 πραγματικά θα έχει κάνει την διαφορά μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μια σημείωση η οποία ίσως να αποτελεί και bug είναι οι πολύ εύκολες κόκκινες που δέχονταν συνήθως οι αντίπαλοι μας. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες του παιχνιδιού στο Flickr account του Away.gr σε ένα από τα παιχνίδια μας η αντίπαλη ομάδα έμεινε με 8(!?!) παίκτες στο τέλος του αγώνα καθώς 2 παίκτες της αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινη και ένας με δεύτερη κίτρινη. Η γνώση μας σε θέμα κανονισμών μας επιτρέπει να σας πούμε ότι καμία από τις περιπτώσεις δεν ήταν τόσο σοβαρές.

Η ελληνική πλευρά

Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιο λόγο τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα και τους Έλληνες παίκτες είναι τόσο ακριβή; Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επίσημη ελληνική σελίδα του παιχνιδιού, το www.fmgreece.gr, το οποίο έχει αναλάβει τον ρόλο του ‘ματιού' της SI στην χώρα μας. Το FMGreece (σ.σ. του οποίου Webmaster είναι ο Θανάση Κουκουτσέλος), το οποίο μετράει πάνω από 18.000 εγγεγραμμένους χρήστες πέρα από το επίσημο Research Team της Ελλάδας (το οποίο έχει σαν επικεφαλείς τον Αιμίλιο Ναλμπάντη και τον Περικλή Τριανταφυλλίδη) φιλοξενεί και μια πολύ ισχυρή κοινότητα φανατικών φίλων του παιχνιδιού οι οποίοι συμμετέχουν σε καθημερινές συζητήσεις κυρίως για το αγαπημένο τους παιχνίδι, αλλά και οτιδήποτε άλλο απασχολεί την καθημερινότητα τους. H δομή και οι κανόνες του forum το έχουν καταστήσει ως ένα από τα καλύτερα ελληνικά communities γενικότερα. Εμείς ζητήσαμε την γνώμη των ειδικών λοιπόν, και συγκεκριμένα μια άκρως περιγραφική πρόταση για το νέο Football Manager. Τα αποτελέσματα, διαβάστε τα!

"Mου αρέσει το καινούριο style του skin" , greek_manager - webmaster fmgreece.gr
"Εύχρηστο για τους καινούργιους, εμπλουτισμένο για τους παλιούς ", Tsakalaki - moderator fmgreece.gr
"Ρεαλιστικότερη 2D Match Engine" , Padeloswp8 - Training Engineer fmgreece.gr
"Εξαιρετική τεχνολογία Facegen για τους regens", Snk - moderator fmgreece.gr
"Πιστεύω ότι είναι το πιο πορωτικό μετά το CM 01/02" vandervaggos - Good Players Expert fmgreece.gr
"Ήρθε για να μας κολλήσει στις οθόνες μας για πολύ καιρό" Spawn_I - moderator fmgreece.gr
"Aκόμη περισσότερες επιλογές για ακόμα μεγαλύτερο κόλλημα" koufaliotis4 - Good Players Expert fmgreece.gr
"Με την ακριβέστερη και ρεαλιστικότερη db ever" - peritri - Head Researcher και λίγο από όλα στο fmgreece.gr
"Ετοιμαστείτε για ακόμα περισσότερα 1-3" - dforlan9 - Graphics' Expert στο fmgreece.gr
"Πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η μεταφορά μεταξύ budget συμβολαίων-μεταγραφών" multiplier - Υπεύθυνος Τεχνικών ερωτήσεων/Bugs fmgreece.gr
"Απλά μαγικό ... η αναβίωση του Αρμύλαγου απο τον κο Κουκουτσέλο ήταν το κερασάκι στην τούρτα!!!" (Ποιος Τερκενλής και πράσινα άλογα.) - Chilavert_GR - Java Expert και Gekas fan στο FMgreece.gr

Βαθμολογία: 9/10

Αway.gr says: Για αρκετά χρόνια υπήρχε η φήμη πως παράγοντες ελληνικών ομάδων εμπιστευόντουσαν το Football Manager (σ.σ. και παλιότερα το Championship Manager) για να βρουν τους επόμενους μεταγραφικούς στόχους των ομάδων τους. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Το Football Manager δεν είναι ακόμα ένα manager παιχνίδι, είναι o τίτλος που προσδιόρισε μια ολόκληρη κατηγορία. Κάθε χρόνο η SI φροντίζει να βελτιώνει αισθητά τη ποιότητα του παιχνιδιού, και κάθε χρόνο το συνολικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά προσεγμένο. Προσωπική μας αίσθηση στο Away είναι πως η επόμενη μεγάλη προσθήκη στο παιχνίδι είναι η αναμενόμενη 3D game engine η οποία θα δώσει και άλλη ομορφιά στο τίτλο. Δεν λέμε, καλές και οι κουκίδες, αλλά το football 3D style έχει μια άλλη, άγρια ομορφιά.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο flickr account του Away.gr

Είδος παιχνιδιού: Sports - Manager
Διαθέσιμο: PC (PSP, XBOX260)
Εκδότης: SEGA
Ανάπτυξη: Sports Internactive (SI)
Διάθεση: Zegetron

Σχολιάστε >
10 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.