[Review] FIFA 2008

Για το FIFA πιστεύουμε πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ο ποδοσφαιρικός τίτλος που με την εμφάνιση του άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι gamers έβλεπαν τα ποδοσφαιράκια. Από τα χρόνια ωστόσο του John Motson και τον Blur με το Yoohoo (FIFA 98: Road to World Cup) μέχρι και σήμερα πολλά άλλαξαν. Η δημιουργός εταιρία EA Games είναι αλήθεια πως μετά από τις πρώτες εκδόσεις επαναπαύτηκε στην αδιαμφισβήτητη επιτυχία που γνώρισε η σειρά και δεν προχώρησε ποτέ σε ριζοσπαστικές αλλαγές. Ούτε η εμφάνιση και η επιτυχία του Pro Evolution της Konami έδειξε να απασχολεί ουσιαστικά τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο παιχνιδιών. Όλα αυτά μέχρι το FIFA 2008, καθώς από ότι φαίνετε, ο γίγαντας ξύπνησε ξανά.

Ξεκινώντας το παιχνίδι ο παίκτης θα δει όλες τις κλασσικές επιλογές παιχνιδιού μπροστά του (σ.σ. single player, πρωταθλητισμό κλπ.) αλλά και μια ολοκαίνουργια επιλογή η οποία αποτελεί και την μεγάλη προσθήκη-αλλαγή στην σειρά. Μιλάμε για το Be-a-Pro mode στο οποίο ο παίκτης καλείται να επιλέξει έναν μοναδικό παίκτη τον οποίο και θα ελέγχει όλη την διάρκεια του αγώνα. Η συγκεκριμένη προσθήκη δίνει ιδιαίτερο βάθος στο παιχνίδι καθώς για πρώτη φορά ο χρήστης έχει την δυνατότητα να ταυτιστεί απόλυτα με ένα και μόνο παίκτη μέσα στο γήπεδο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει συνέχεια ο χρήστης να ακολουθεί κατά πόδας την ροή του αγώνα ακόμα και όταν η μπάλα δεν βρίσκεται στα πόδια του. Θα πρέπει να ξεμαρκάρετε και να ζητάει πάσες, να αναπτύσσει τις επιθέσεις τις ομάδας του και να μαρκάρει γρήγορα και αποτελεσματικά ενώ παράλληλα δεν θα ξεχνάει τον παίκτη του σε θέση offside. Όλες σας οι κινήσεις πάντως βαθμολογούνται με ειδική μπάρα σε πραγματικό χρόνο πράγμα το οποίο σημαίνει πως πρέπει να είστε προσεκτικοί στις επιλογές σας. Συμπερασματικά η συγκεκριμένη επιλογή πιστεύουμε πως αποτελεί την εξέλιξη των ποδοσφαιρικών και όχι μόνο τίτλων, ειδικά στις κονσόλες τρίτης γενιάς, με δεδομένες και τις online δυνατότητες των περισσοτέρων από αυτές. Το manager mode από την άλλη πλευρά θα σας δώσει την δυνατότητα να διαχειριστείτε καλύτερα τα μη αγωνιστικά θέματα της ομάδας σας. Το scouting και τα συμβόλαια των παικτών σας είναι μερικά από αυτά, με τα οικονομικά της ομάδας να παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου. Σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες του συγκεκριμένου είναι αρκετά περιορισμένες και δεν έχουν καμία σχέση με τις αντίστοιχες δυνατότητες των εξειδικευμένων παιχνιδιών manager.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι εντοπίζονται επίσης αρκετές και ουσιαστικές αλλαγές. Μια από τις βασικότερες έχει να κάνει με την δυσκολία του παιχνιδιού. Στις προηγούμενες εκδόσεις του παιχνιδιού υπήρχαν πολλά παράπονα από φανατικούς παίκτες οι οποίοι δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους για το επίπεδο δυσκολίας. Ακόμα και στα υψηλά επίπεδα δυσκολίας οι αντίπαλες άμυνες ήταν ιδιαίτερα εύκολο να διασπαστούν και να δεχθούν αρκετά γκολ. Αυτό όπως είπαμε άλλαξε. Πλέον ο παίκτης χρειάζεται αρκετή φαντασία και προσεκτικές κινήσεις για να καταφέρει να πλησιάσει την αντίπαλη εστία, στην οποία και θα σας περιμένει ένας ανανεωμένος τερματοφύλακας. Τόσο τα αντανακλαστικά του όσο και η φυσικότητα στις κινήσεις του έχουν βελτιωθεί με αποτέλεσμα να είναι πλέον αρκετά δύσκολο να παραβιαστεί η αντίπαλη εστία. Μεγάλη φυσικότητα ωστόσο παρατηρείται φέτος και στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Στα προηγούμενα FIFA ένα απλό πάτημα της πάσας και του σουτ ήταν αρκετό για να βρει η μπάλα τον στόχο της. Πλέον ο καινούργιος αλγόριθμος της EA υπολογίζει άμεσα πολλές φυσικές και τεχνικές παραμέτρους όπως το μαρκάρισμα που δέχεται ο παίκτης, την κατάσταση του γηπέδου, αλλά και την κλίση του σώματος του ποδοσφαιριστή.

Όλα αυτά τα χρόνια η σειρά έχει το μεγάλο πλεονέκτημα των δικαιωμάτων από την FIFA η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την παρουσίαση των μεγαλύτερων ομάδων του πλανήτη, με όλα τα χαρακτηριστικά τους (σπόνσορες κλπ.) και τα μεγάλα τους αστέρια. Από ελληνικής πλευράς ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ κάνουν την εμφάνιση τους στο παιχνίδι, με τον Παναθηναϊκό να είναι μια ηχηρή απουσία. Φυσικά την παρουσία τους στο παιχνίδι κάνουν και τα μεγαλύτερα και πιο γνωστά στάδια του κόσμου τα οποία δείχνουν ιδιαίτερα προσεγμένα και λεπτομερειακά ως ένα βαθμό.

Βαθμολογία: 8/10

Αway.gr says: Στην φετινή έκδοση είδαμε πολλές αλλαγές και διάθεση για επαναπροσδιορισμό από την EA. Έγιναν σημαντικές προσθήκες (be-a-pro) αλλά και αλλαγές (ΑΙ) οι οποίες δικαιολογούν και ορισμένες ατέλειες, περισσότερο στο gameplay κομμάτι. Συνολικά μπορούμε να μιλήσουμε και το αρτιότερο FIFA που έχει βγει μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα με τις δυνατότητες για ανάπτυξη που προσφέρουν οι next gen κονσόλες. Η μαμά EA Games πάντα ήταν περήφανη για ένα από τα καλύτερα παιδιά της, το FIFA, και επιτέλους δείχνει πως το υπολογίζει ξανά!

Είδος παιχνιδιού: Sports
Διαθέσιμο: Playstation 2 (PC, Playstation 3, XBOX 360, PSP, Wii)
Εκδότης: Electronic Arts
Ανάπτυξη: Electronic Arts
Διάθεση: EA Hellas

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.