Away Challenge #5 – Day #7 - Εργάσου σε περιβάλλον που σε δραστηριοποιεί κατάλληλα

Το περιβάλλον μας διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας ασχολίες και μπορεί να επηρεάσει δραστικά τις ενέργειές μας, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Όταν, λοιπόν, το θέμα φτάνει στην παραγωγικότητά μας, υπάρχουν κάποια στοιχεία πού δε πρέπει να αγνοήσουμε, για την επίτευξη υψηλών ρυθμών. Ας ξεκινήσουμε συμφωνώντας σε κάτι βασικό: Το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου δεν είναι οι 4 τοίχοι. Ακριβώς όπως το φυσικό περιβάλλον του ψαριού δεν είναι ένα γυάλινο κουτί, ή του πουλιού ένα μεταλλικό κλουβί. Όποιος έχει φθάσει να πιστεύει το αντίθετο, έχει απομακρυνθεί από τη φύση του, έχει χάσει το δρόμο. Είναι απόλυτα λογικό ένα περιοριστικό ή αφιλόξενο περιβάλλον να ρίχνει την παραγωγικότητά μας, να χαλάει τη διάθεσή μας για δουλειά, γενικά δε βοηθά την κατάσταση.

Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε το περιβάλλον εργασίας μας, οι συνθήκες επιβάλλουν να είμαστε κλεισμένοι σε γραφεία και αίθουσες...Έστω και αν είναι το γραφείο του σπιτιού μας. Αυτό όμως δε μας καθιστά τελείως ανήμπορους να διαμορφώσουμε κατάλληλα το χώρο εργασίας μας, με απώτερο σκοπό να δουλέψουμε πιό άνετα και ευχάριστα. Αφήνοντας στην άκρη τα «υποκειμενικά» γούστα του καθενός (άλλοι μπορεί να θέλουν ένα τακτοποιημένο χώρο, άλλοι ακατάστατο π.χ.), είναι καλό να εργαζόμαστε σε ένα άπλετα φωτισμένο χώρο (με το φως κατά προτιμήση πίσω και αριστερά από το γραφείο), καθώς έτσι κουράζουμε λιγότερο τα μάτια μας, όπως και η θερμοκρασία να είναι ιδανική. Όταν υποφέρει το σώμα, υποφέρει και το πνεύμα.

Βασική είναι και η σωστή τοποθέτηση των εργαλείων πού μας χρειάζονται, σε σημεία εύκολα και γρήγορα προσβάσιμα, χωρίς να σηκωθούμε. Το να γυρνάς γύρω στο γραφείο κάθε 5 λεπτά ψάχνοντας ένα μαρκαδόρο, ένα συρραπτικό, κάποιο χαρτί, σίγουρα δε βοηθάει την παραγωγικότητά σου.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε κάθε ερέθισμα των αισθήσεών του, και υπάρχουν πολλά πού μπορούν να μας βοηθήσουν να λειτουργήσουμε καλύτερα σε συνθήκες εργασίας. Η ακόη είναι μια από τις αισθήσεις πού, έστω και υποσυνείδητα, διαμορφώνουν τη διάθεσή μας και κατά συνέπεια μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά μας. Και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα στη μουσική...ακόμα και ο ακανόνιστος ήχος του τρεχούμενου νερού, της θάλασσας, του ανέμου, ή το ρυθμικό χτύπημα ενός εκκρεμμούς μπορεί να μας κινητοποιήσει κατάλληλα για να εργαστούμε αποδοτικότερα. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο ο ρυθμός του κάθε ατόμου, αλλα και η ψυχοσύνθεσή του. Προσοχή όμως! Δε θέλουμε το μυαλό μας να τρέχει σε παραλίες και βουνά, εκεί το παιχνίδι χάνεται και έχουμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Παν μέτρον άριστον. Διαμορφώστε το χώρο σας κατάλληλα, ώστε να νιώθετε ευχάριστα, αλλά χωρίς να αποσυντονίζεστε από τη συχνότητα του στόχου σας, την εργασία.

Τα ίδια παιχνίδια μπορείτε να κάνετε και με την όραση, διαμορφώνοντας κατάλληλα το χώρο ώστε να σας δίνει συγκεκριμένα ερεθίσματα. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι να έχετε ήδη φωτογραφίες/αφίσες στους τοίχους του, σχετικές με το αντικείμενο εργασίας, πρέπει όμως και να σας προκαλούν θετικά συναισθήματα και να σας βοηθούν να συγκεντρωθείτε. Ή μπορεί να σας αρέσουν τα χρώματα, οι κινήσεις, οι φιγούρες, οτιδήποτε είναι καλύτερο από ένα μουντό τοίχο.

Εάν έχετε αυτή τη δυνατότητα και ξέρετε πως η προσοχή σας δεν αποσπάται, το καλύτερο περιβάλλον εργασίας είναι η ίδια η φύση. Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάτσετε με το notebook σε ένα πάγκο ενός πάρκου και να δουλέψετε ήρεμα και ευχάριστα, αρκεί να μην σας αποπροσανατολίζει ό,τι θα κινείται γύρω σας. Και γιατί όχι σε μια ήσυχη καφετέρια, επίσης εκτός γραφείου; Τείνουμε να συνδέουμε το χώρο της εργασίας μας με τον περιορισμό μας, την πίεση και το stress. Ξεφεύγοντας από αυτόν, μπορούμε να «ξεμπλοκάρουμε» αν έχουμε κολλήσει σε κάποιο project, ή να βρούμε νέες ιδέες ευκολότερα.

Μην αγνοείτε το περιβάλλον εργασίας σας..θυμηθείτε τα ερπετά πού αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τον περίγυρό τους, το ίδιο συμβαίνει και με εμάς αλλά με αλλαγές στη διάθεσή μας. Ένας σωστά διαμορφωμένος χώρος μπορεί να επιδράσει θετικά στην παραγωγικότητά μας, σε βαθμό πού δε θα το περιμέναμε. Ξεκινήστε αλλάζοντας μικρά πράγματα πού σας δυσαρεστούν και παρατηρείστε τα αποτελέσματα, αναλόγως συνεχίστε με μεγαλύτερες τροποποιήσεις. Θα μάθετε πολλά για τον εαυτό σας στην πορεία και θα εκπλαγείτε ευχάριστα με τη βελτίωση της ποιότητας εργασίας σας!

 

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Away Challenge #5 – Day #7 - Εργάσου σε περιβάλλον που σε δραστηριοποιεί κατάλληλα”

  1. Να σας πω παιδιά στο http://www.away.gr  έμπαινα κυρίως για θέματα τεχνολογίας, αλλά η στροφή σας και σε θέματα του είδους σαν το άρθρο αυτό, το οποίο μάλιστα το βρίσκω εξαιρετικό, με ενθουσιάζει! Συγχαρητήρια για την φρεσκάδα και την δημιουργικότητα σας!!