Away Challenge #5 - Day #8: Ανέλυσε το πρόβλημα σε μικρότερα

Κάθε φορά στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ακούω από φίλους και γνωστούς κάτι αντίστοιχο με τα "New Year's resolutions" που ακούμε την περίοδο των Χριστουγέννων. Μόνο που αυτή τη φορά αυτά δεν έχουν σχέση με τη συγγραφή ενός βιβλίου, το χάσιμο κιλών, τη δημιουργία μιας start-up, αλλά με το πανεπιστήμιο. Κάθε χρόνο πολλοί λένε πως φέτος θα αλλάξουν, πως τέλος οι βόλτες σχεδόν καθημερινά μέχρι τις 5 το πρωί, αλλά εξίσου πολλοί είναι αυτοί που δεν τα κάνουν όλα αυτά πραγματικότητα.

Όταν βάζουμε ένα στόχο σαν τους παραπάνω, νιώθουμε μια αισιοδοξία και για μερικές μέρες τουλάχιστον, όλα πηγαίνουν όπως τα έχουμε σχεδιάσει. Συχνά, στην πορεία το χάνουμε, δε δίνουμε τόση σημασία στο στόχο και στο τέλος το αφήνουμε για την επόμενη χρονιά ή «από Δευτέρα», για όσους ξεκινούν την επόμενη βδομάδα (αυτό το τελευταίο βάλτο σε αιώνια λούπα) γυμναστική. Μήπως όμως πέρα από τους υπόλοιπους παράγοντες, για αυτό φταίει το ότι δεν αναλύουμε το πρόβλημα σε μικρότερα;

Αν προσθέσεις στη to-do λίστα σου το "να δημιουργήσω μία start-up" ή το "να πάρω πτυχίο", να είσαι σίγουρος πως δεν θα καταφέρεις ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Όσο χαρούμενος και να είσαι όταν βλέπεις αυτό το στόχο γραμμένο σε ένα χαρτί ή στην οθόνη του κινητού σου, όταν γνωρίζεις πως θα πάρει μήνες για να τον πετύχεις, είναι λογικό να χάσεις το κίνητρο. Αν αντίθετα θέτεις μικρούς στόχους, τους οποίους μπορείς να εκπληρώνεις κάθε μερικές μέρες ή βδομάδες, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα.

Θέλει προσπάθεια και υπομονή από μέρους σου για να μάθεις να βάζεις στόχους και κατάλληλα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία μπορείς να λειτουργήσεις σωστά. Οι στόχοι που θα θέτεις πρέπει να είναι φιλόδοξοι, αλλά όχι μη ρεαλιστικοί. Κι όταν τελικά συνηθίσεις, πέρα από το ότι θα έχεις βάλει μια τάξη στο μυαλό σου για το τι πρέπει να κάνεις έτσι ώστε να εκπληρώσεις ένα στόχο, κάθε φορά που φτάνεις σε ένα μικρό milestone, θα νιώθεις μια ικανοποίηση. Θα νιώθεις πως αυξάνεις την παραγωγικότητα σου, πως καταφέρνεις κάτι. Είτε αυτό είναι -5 kg κάθε μήνα, είτε είναι -1 μάθημα περασμένο από τον Νοέμβρη με εργασία μέσα στο εξάμηνο.

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.