Το χρονικό που οδήγησε στο τέλος των SOPA και PIPA

Από την πρώτη στιγμή που τα νομοσχέδια SOPA και PIPA έκαναν την εμφάνιση τους, οι αντιδράσεις από τον χώρο του Internet άρχισαν να πληθαίνουν. Αποκορύφωμα αυτών των αντιδράσεων ήταν η γνωστή και ως SOPA Blackout Day στις 18 Ιανουαρίου, όταν 10άδες websites, ανάμεσα στα οποία και η Wikipedia, το Reddit και άλλα, αποφάσισαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Την Παρασκευή ο Lamar Smith, πρόεδρος του House Judiciary Committee και δημιουργός του Stop Online Piracy Act (SOPA), ανακοίνωσε πως αποσύρει το νομοσχέδιο. Λίγες ώρες νωρίτερα ο γερουσιαστής Harry Reid ανακοίνωσε πως αναβάλλει την προγραμματισμένη ψηφοφορία του Protect IP Act (PIPA).

Οι αποφάσεις να "βάλουν στο ψυγείο" τα δύο νομοσχέδια ήρθε μετά από την έντονη πίεση που δέχθηκαν οι υποστηριχτές τους κατά τις τελευταίες μέρες. Μια πρώτη ιδέα των αντιδράσεων που θα είχαμε είδαμε στα μέσα Νοεμβρίου, όταν και με ανοιχτή κοινή τους επιστολή οι AOL, eBay, Facebook, Google, LinkedIn, Mozilla, Twitter, Yahoo και Zynga τάσσονταν ξεκάθαρα κατά των SOPA και PIPA. Ας παρακολουθήσουμε το χρονικό των τελευταίων ημερών που οδήγησε στο τέλος των δύο νομοοσχέδιων.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου

Οι προηγούμενες ημέρες έδειχναν πως τα SOPA και PIPA δεν θα αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα προβλήματα, κάτι που επιβεβαιώνονταν και από το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ (MSNBC, Fox News, ABC, CBS και NBC) είχαν αναφερθεί μόνο 1 φορά στα νομοσχέδια. Το λογικό συμπέρασμα αυτής της είδησης ήταν πως η πλειοψηφία των πολιτών δεν γνώριζε τι συμβαίνει με αυτά τα δύο νομοσχέδια και δεν ενδιαφέρονταν για την ψηφοφορία. Δεν ίσχυε όμως το ίδιο και για τον κόσμο του Internet, ο οποίος έδωσε την πρώτη του απάντηση με το μποϋκοτάζ του GoDaddy λίγες μέρες νωρίτερα.

Το πρώτο πλήγμα κατά των SOPA και PIPA που συναντήσαμε την τελευταία βδομάδα είχε να κάνει με τις αναφορές των νομοσχέδιων στον έλεγχο του DNS. Για όσους δεν γνωρίζουν, το DNS μεταφράζει το www.www.away.gr στo 70.32.114.90, δηλαδή στην IP διεύθυνση του, έτσι ώστε ο υπολογιστής σας να μπορέσει να συνδεθεί στην ιστοσελίδα. Οι επικριτές των SOPA και PIPA υποστήριζαν πως ο έλεγχος του DNS είναι πιθανό να αποσταθεροποιήσει και να επιβραδύνει το Internet, ενώ φυσικά δεν θα ήταν δύσκολο να παρακαμφθεί αυτός ο έλεγχος, αφού ο κάθε ένας θα μπορούσε απλά να γράψει απευθείας την IP διεύθυνση και να συνδεθεί στην απαγορευμένη ιστοσελίδα. Εκείνη τη μέρα οι δημιουργοί των νομοσχεδίων ανακοίνωσαν την αφαίρεση των παραγράφων που αναφέρονται στον έλεγχο του DNS.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου

Ο Λευκός Οίκος δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι τότε επίσημα πάνω στο θέμα των δύο νομοσχέδιων. Στην ανακοίνωση του τη Δευτέρα ανέφερε πως το πρόβλημα της online πειρατείας πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβατά, όμως δεν θα υποστήριζε κάποια νομοθεσία που μειώνει την ελευθερία της έκφρασης, αυξάνει τον κίνδυνο στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου και υπονομεύει το δυναμικό και καινοτόμο παγκόσμιο Internet. Η στάση αυτή του Λευκού Οίκου ήταν ένα ακόμα μικρό πλήγμα κατά των δύο SOPA και PIPA.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου

Η αντίθεση μεγάλων οργανισμών και εταιρειών στο SOPA ήταν γνωστή, όμως η πρώτη μεγάλη κίνηση ήρθε την Τρίτη. Ο Jimmy Wales, συνιδρυτής της Wikipedia, ανακοίνωσε πως η εγκυκλοπαίδεια δεν θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια της SOPA Blackout Day. Έτσι η ιστοσελίδα που εξυπηρετεί πάνω από 25 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά προστέθηκε στη λίστα εκείνων που ήδη είχαν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην ημέρα διαμαρτυρίας. Άλλες ιστοσελίδες όπως το Google, που αποφάσισε να μαυρίσει το λογότυπο του και να περιλαμβάνει link προς την νομοθεσία, και το Wired, που συμβολικά κάλυψε με μαύρο χρώμα ένα μεγάλο μέρος της ιστοσελίδας του.

Οι κεντρικές σελίδες των wired.com και google.com όπως ήταν στις 18/1/2012

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου

Οι επισκέπτες της Wikipedia και του Reddit συναντούσαν μία μαύρη οθόνη και ένα κείμενο που τους παρότρυνε να μάθουν περισσότερα για το SOPA και το PIPA και να κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν τη διαμαρτυρία τους απέναντι σε αυτά τα νομοσχέδια. Οι επισκέπτες του Google συναντούσαν ένα μαύρο λογότυπο και μπορούσαν να βάλουν την υπογραφή τους σε μία online διαμαρτυρία που συγκένρωσε 7 εκατ. υποστηρικτές εκείνη τη μέρα. Ο Mark Zuckerberg του Facebook έσπασε τη σιωπή του και κατέκρινε δημόσια τις νομοθεσίες.

Οι διαμαρτυρίες όμως δεν έμειναν μόνο στο "μαύρισμα" των ιστοσελίδων, αφού σύμφωνα με το Twitter περίπου 4 εκατομμύρια tweets από χρήστες που συζήτησαν για το SOPA στη δημοφιλή υπηρεσία microblogging. Οι ιστοσελίδες των κονγκρέσου γέμισαν με επισκέπτες που ήθελαν να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους τους για να εκφράσουν την αντίθεση τους, ενώ έξω από τον κόσμο του Internet περίπου 1.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Το αποτέλεσμα αυτής της ημέρας ήταν το τέλος της να βρει τους τον αριθμό των μελών του Κονγκρέσου που υποστήριζαν το SOPA και το PIPA να είναι μειωμένος κατά 30, κάτι που έδειξε τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες γύρω από αυτό το θέμα.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου

Οι τελευταίες εξελίξεις έκαναν το θέμα γνωστό σε ακόμα περισσότερο κόσμο, αφού πλέον τα τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν περισσότερες αναφορές σε αυτό. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στα SOPA και PIPA κατά τη διάρκεια του Southern Republican Debate στο CNN ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους των Ρεπουμπλικάνων, όπου ο κάθε ένας από αυτούς εξέφρασε τη στάση του απάνεναντι στις δύο νομοθεσίες.

Την ίδια μέρα έκαναν την εμφάνιση τους και οι Anonymous, οι οποίοι με αφορμή και το κλείσιμο του Megaupload από το FBI επιτέθηκαν σε αρκετούς οργανισμούς που υποστήριζαν το SOPA. Ανάμεσα στις ιστοσελίδες που έπεσαν οι αντιμετώπισαν προβλήματα εξ' αιτίας αυτών των επιθέσεων ήταν του Department of Justice (justice.gov), του Motion Piture Association of America (mpaa.org), του Recording Indrustry Association of America (riaa.org) και του Universal Music Group (universalmusic.com).

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

Το τέλος του SOPA και του PIPA ήρθε την Παρασκευή, όταν και ακυρώθηκε η προγραμματισμένη ψηφοφορία που θα έστελνε το PIPA στη Γερουσία. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η απόσυρση και του πρώτου νομοσχεδίου, δίνοντας έτσι τη νίκη σε όλους όσους τάσσονταν κατά των δύο νομοσχεδίων.

Καθώς οι βασικοί υποστηρικτές αυτών των νομοσχεδίων έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει πως θέλουν να παρθούν μέτρα κατά της online πειρατείας, η παύση των συζητήσεων πάνω στα SOPA και PIPA δεν είναι παρά κάτι προσωρινό. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως στο μέλλον το Κογκρέσο θα θελήσει να περάσει κάποιο ανάλογο νομοσχέδιο, το οποίο θα διαφέρει αρκετά από αυτά τα δύο, έτσι ώστε να τύχει πιο γενικής αποδοχής.

Στα σχόλια μπορείτε να αφήσετε τη δική σας στάση απέναντι σε αυτού του είδους τα νομοσχέδια. Είναι δικαιολογημένη η πίεση που ασκούν οι εταιρείες που πληττονται άμεσα από την online πειρατεία ή το πρόβλημα πρέπει να το αναζητήσουν στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν, η οποία οδηγεί τους υποψήφιους πελάτες της σε άλλες -όχι νόμιμες- επιλογές;

[via] [via] [via] [via]

Σχολιάστε >
31 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.