Πόσο διαφορετικό θα είναι το mobile τοπίο σε 5 χρόνια;

Smartphone

Η αγορά των κινητών τηλεφώνων είχε βαλτώσει. Το penetration το 2007 ήταν τεράστιο και τα περιθώρια ανάπτυξης είχαν μικρύνει κατά πολύ. Ευτυχώς για τις εταιρίες αλλά, κυρίως, για τους χρήστες, άρχισε η "μάχη" των smartphones ανάμεσα στην Apple και την Google. Παρόλο που έχουν περάσει ήδη 4 χρόνια από τότε, τα στοιχεία δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή καθώς οι χρήστες τώρα έχουν αρχίσει να εξοικειώνονται με την ιδέα ότι το web βρίσκεται και στο κινητό τους τηλέφωνο. Η Ericsson πριν από μερικούς μήνες έκανε μία έρευνα σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας αλλά και την προβλεπόμενη ανάπτυξη τους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η 24σέλιδη έρευνα είναι γεμάτη με ενδιαφέροντα στατιστικά που αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου industry αναμένεται να είναι ραγδαία την επόμενη πενταετία. Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά της:

Το global market penetration των κινητών τηλεφώνων (feature phones & smartphones) έχει φτάσει στο 82%. Οι αποκλίσεις όμως που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή είναι τεράστιες. Στην "κορυφή" βρίσκεται η Ευρώπη με penetration που φτάνει το 125% (!) ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η Αμερική με ποσοστό 99%. Στην άλλη άκρη βρίσκεται η Αφρική με 55% ενώ ακολουθούν η Κίνα με την Ινδία με 69% και 70% penetration αντίστοιχα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κίνα με την Ινδία "ευθύνονται" για το 40% των νέων συνδέσεων που έγιναν το Q3 του 2011 σε παγκόσμιο επίπεδο. Την πεντάδα των ταχύτερα αναπτυσσόμενων χωρών συμπληρώνουν η Ινδονησία, η Βραζιλία και το Μπαγκλαντές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η αύξηση της κάλυψης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μέχρι το 2016. Το 2010 λιγότερο από 40% καλυπτόταν από δίκτυα HSPA ενώ το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 80% το 2016. Παράλληλα με την ανάπτυξη του HSPA δικτύου, αναμένεται να αναπτυχθούν και τα LTE δίκτυα. Παρόλο που τώρα το ποσοστό τους είναι αρκετά μικρότερο από το 10%, το 2016 θα έχει φτάσει το 40% δίνοντας στους χρήστες πραγματικά υψηλές ταχύτητες από το smartphone ή το tablet τους.

Αυτή η εξέλιξη κάθε άλλο παρά θα δυσαρεστήσει τους χρήστες. Το μεγαλύτερο ποσοστό του bandwidth καταναλώνεται σε multimedia, είτε πρόκειται για online video είτε για online audio. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι το online audio θα αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια όσο τα διάφορα web radios και οι υπηρεσίες τύπου last.fm, pandora και spotify πολλαπλασιάζονται.

Οι κάτοχοι smartphone χρησιμοποιούν την πρόσβαση που έχουν στο internet καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Το 38% αυτών, το χρησιμοποιεί πριν ακόμα σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης παρατηρείται κατά την μετάβαση στον χώρο εργασίας όπου και φτάνει το 69%. Εξίσου μεγάλο ποσοστό χρήσης -62%- υπάρχει και κατά την διάρκεια του μεσημεριανού φαγητό. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται το βραδυνό φαγητό με το ποσοστό χρήσης των smartphones να φτάνει στο 32%.

Κατά την διάρκεια του commuting οι πιο συνηθισμένες ασχολίες των χρηστών είναι η μουσική, το browsing στο διαδίκτυο, η χρήση του GPS και τα παιχνίδια. Με εξαίρεση το GPS, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες ψάχνουν τρόπο για να κάνουν καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες τις καθημερινές τους ασχολίες. Μάλιστα, αν το σκεφτεί κανείς, τα smartphones έχουν αντικαταστήσει επάξια την πληθώρα συσκευών που είχαμε στο παρελθόν: walkman, discman, mp3 players, Gameboy, PSP κτλ..

Οι χρήστες mobile broadband ήταν "μόλις" 900 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο το 2011. Το 2016 αναμένεται να υπερπενταπλασιαστούν φτάνοντας τα 5 δισεκατομμύρια. Εξίσου αυξητική πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και το traffic που θα δημιουργείται εξαιτίας των mobile συσκευών. Τα high-traffic smartphones (σσ. iPhones & Android devices που δημιουργούν 5 με 10 φορές περισσότερο traffic από τα υπόλοιπα smartphones) θα πενταπλασιαστούν μέσα στην επόμενη πενταετία ενώ το παραγόμενο traffic θα δωδεκαπλασιαστεί. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την αγορά των tablets καθώς θα δεκαπλασιαστούν με το traffic τους να αυξάνεται κατά 40 (!) φορές.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα όμως επηρρεάζουν γενικότερα την κοινωνία και την οικονομία των χωρών. Σύμφωνα με την έρευνα της Ericsson, για κάθε 1000 νέες συνδέσεις broadband δημιουργούνται 80 νέες θέσεις εργασίας. Ακόμα, ο διπλασιασμός της broadband ταχύτητας ενός κράτους αυξάνει το ΑΕΠ κατά 0.3% ενώ αυξάνοντας το penetration του broadband κατά 10%, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1%.

[Download Traffic and Market Data Report]

[photo via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.