[Updated] Η υποστήριξη του GoDaddy στο SOPA φέρνει αντιδράσεις

Πριν από μερικές μέρες αρκετές από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Internet, μεταξύ των οποίων η Google, το Facebook, το Twitter και το eBay, υπέγραψαν ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε ως ολοσέλιδη καταχώρηση στους New York Times, μέσα από το οποίο τάσσονται κατά της ψήφισης του SOPA. Μια διαφορετική στάση από τους παραπάνω παίρνει όμως το GoDaddy, το οποίο δημοσίευσε ένα κείμενο, με το οποίο υποστηρίζει πως το SOPA θα κάνει καλό στο Internet. Το κείμενο αυτό είναι στην ουσία οι δηλώσεις που κατέθεσε στις 28/10 και 15/11 στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει αυτή του η απόφαση, το GoDaddy αποφάσισε να κλειδώσει τα σχόλια στο συγκεκριμένο κείμενο. Οι αντιδράσεις από τους χρήστες στην κίνηση του να υποστηρίξει το SOPA ήταν άμεσες, πολλοί από τους οποίους εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους σε social media, blogs και αλλού. Κάποιοι μάλιστα σχεδιάζουν να μποϋκοτάρουν την υπηρεσία, μεταφέροντας τα domains τους από αυτήν την ερχόμενη Πέμπτη.

Η αρχή για τους αγανακτισμένους πελάτες του GoDaddy έγινε στο Reddit όπου ένας χρήστης δήλωσε πως στις 29/12/2011 θα μεταφέρει τα 51 domains της μικρής του επιχείρισης σε άλλη υπηρεσία. Έτσι οργανώθηκε ένα μινι-κίνημα, όπου οι χρήστες γράφουν τις εναλλακτικές υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να μεταφέρουν τα domains τους. Το αποτέλεσμα είναι αυτή τη στιγμή τα σχόλια που υπάρχουν στη συζήτηση να πλησιάζουν τα 3.000, ένας αριθμός που συνεχίζει να αυξάνεται, ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε χρήστες που έχουν στην κατοχή τους πολλές 10άδες domains.

Το House Judiciary Committee των ΗΠΑ δημοσίευσε μία λίστα με τις 142 εταιρείες που υποστηρίζουν το SOPA. Αν κανείς διαβάσει τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα, θα παρατηρήσει πως η μόνη που δραστηριοποιείται στο χώρο του Internet, είναι το GoDaddy. Ακόμα και κάποιοι που στην αρχή τάσσονταν υπέρ του SOPA φαίνεται πως αλλάζουν στάση, με το Business Software Alliance να είναι το μεγαλύτερο όνομα από αυτούς, γεγονός που κάνει τους χρήστες του Internet να αναρωτιούνται τους λόγους για τους οποίους το GoDaddy προχώρησε σε αυτή τη δήλωση.

Όπως δήλωσε πριν από μερικές ώρες ο Buddy Roemer, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Twitter οι επιχειρήσεις που υποστηρίζουν το SOPA ξοδεύουν 13 φορές περισσότερα χρήματα στο lobbying από εκείνες που τάσσονται κατά, κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για τους τελευταίους. Αν το GoDaddy πιστεύει πως το Internet που πρέπει να έχουμε είναι αυτό που θα φέρει το SOPA, τότε οι χρήστες του θα πρέπει να αναθεωρήσουν ποια υπηρεσία θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν. Η λίστα εκείνων που δηλώνουν πως στις 29/12/2011 θα φύγουν από το GoDaddy καταγράφει ήδη ένα μεγάλο αριθμό από συμμετέχοντες και, αν είχα κάποιο domain εκεί, το σίγουρο είναι πως θα βρισκόμουν κι εγώ ανάμεσα σε αυτούς.

Update (21:30 - 23/12): Φαίνεται πως η άμεση αντίδραση με την απειλή των χρηστών που έχουν τα domains τους στο GoDaddy είχε αποτέλεσμα, με την εταιρεία να αποσύρει πριν από λίγα λεπτά το κείμενο όπου εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να υποστηρίξει το SOPA. Στη θέση του τώρα βρίσκουμε ένα άλλο κείμενο, μέσα από το οποίο τάσσονται κατά του SOPA. Σε αυτό αναφέρουν πως θα το υποστηρίξουν μόνο αν κάτι τέτοιο γίνει από ολόκληρη την κοινότητα του Internet. Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο εδώ.

[via] [via] [via]

Σχολιάστε >
28 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.