Η Google εκθρονίζει τη Nokia στην αγορά των smartphones

Μέσα σε 2 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του, το Android της Google κατέβασε από την κορυφή το Symbian της Nokia, μια θέση που η φιλανδική εταιρεία κατείχε από... πάντα. Όλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα της Canalys σχετικά με την αγορά των smartphones.

Πιο συγκεκριμένα, όπως βλέπετε και στην εικόνα που επισυνάψαμε, στο 4ο τρίμηνο του 2010 οι κατασκευαστές πούλησαν 33,3 εκατ. Android έναντι των 31 εκατ. κινητών Symbian. Αν υπολογίσουμε πως ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα τα αντίστοιχα ποσά ήταν 4,7 εκατ. και 23,9 εκατ., τότε καταλαβαίνουμε πως ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων του Android ήταν εκπληκτικός, για την ακρίβεια 615,1%! Σε αριθμούς market share, η Google πήγε από 8,7% (Q4 2009) στο 32,9% (Q4 2010) ενώ η Nokia, στις ίδιες περιόδους, έπεσε από το 44,4% στο 30,6%. Στις υπόλοιπες θέσεις στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ακολουθεί η Apple με 16,2%, η RIM με 14,6%, η Microsoft με 3,1% και οι υπόλοιποι με 3%.

Η Google, σε αντίθεση με τη Nokia, δεν παράγει τα δικά της κινητά, αλλά προσφέρει δωρεάν το λειτουργικό της σύστημα Android, σε άλλους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Για να πούμε την αλήθεια, η εκθρόνιση της Nokia από την κορυφή ήταν αναπόφευκτη, ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τα iOS και Android. Τώρα μένει να δούμε αν η Google θα καταφέρει να κρατηθεί στην πρώτη θέση και μέσα στο 2011 ή αν οι υπόλοιπες εταιρείες μας ετοιμάζουν κάποια έκπληξη.

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Η Google εκθρονίζει τη Nokia στην αγορά των smartphones”

  1. Ο/Η Νίκος λέει:

    Απολύτως αναμενόμενο.. ειδικά με τους κινέζικους κολοσσούς Huawei και ΖΤΕ να προσφέρουν οικονομικά smartphones με android με μόλις 100 ευρώ..