Nokia Lumia 610 review: “Mango” on a budget!


Η Nokia προωθεί δυναμικά τη σειρά Lumia και κανείς δε μπορεί να την αδικήσει...Η συνεργασία με τη Microsoft αποτελεί μεγάλο ατού των δύο εταίρων και έχουν σκοπό να το εκμεταλλευθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Το Lumia 610 αποτελεί το πλέον οικονομικό μοντέλο της οικογενείας και φιλοδοξεί να κατακτήσει την, ζωτικής σημασίας, αγορά  150-250 €...θα τα καταφέρει;

To τελευταίο mobile review μας είχε ως αντικείμενο εξέτασης το Lumia 710, το αμέσως μεγαλύτερο μοντέλο του 610 δηλαδή. Mε τιμή κοντά στα 300 €, σίγουρα δεν αποτελούσε φθηνή επιλογή, ενώ απέναντί του μπορεί κανείς να βρεί αρκετά ποιοτικά μοντέλα Android, με ακόμα περισσότερες δυνατότητες. Ωστόσο, το τελικό συμπέρασμά μας είχε θετικό πρόσημο, καθώς το 710 πετύχαινε αυτό το “sweet spot”, τη χρυσή τομή απόδοσης και τιμής, με αποτέλεσμα να το συστήνουμε σε όποιον ζητά ένα άνω του μετρίου smartphone. Κάπου εδώ τελειώνει η σύγκριση με το 710 και θα αναλύσουμε το 610 εντελώς ξεχωριστά.

Έχουμε, λοιπόν, TFT οθόνη 3,7 ιντσών και 252 ppi, αν συνυπολογίσουμε την ανάλυσή της (480 x 800 pixels), μια χαρά ως εδώ. Το κόστος έπρεπε να μειωθεί οπότε, ούτε Gorilla Glass, ούτε ClearBlack, γενικότερα πολλά features “πολυτελείας” έχουν θυσιαστεί στο βωμό του ανταγωνισμού. Η συσκευή ζυγίζει 133 γραμμάρια, τυπικό και αποδεκτό βάρος για τα περισσότερα smartphones, ενώ εν γένει αφήνει αρκετά ευχάριστη αίσθηση κατά την αφή. Το πίσω μέρος διαθέτει την κλασική, soft επίστρωση, ενώ η πρόσοψη πλαισιώνεται από ένα χρωμιωμένο πλαστικό τμήμα, πού προσθέτει πόντους στην εμφάνιση αλλά είναι και ευαίσθητο στις κακουχίες (κυρίως στις πτώσεις). Στο κάτω μέρος βρίσκουμε τα τρία πλήκτρα αφής (back, home και search), με τα οποία μεταφέρεστε στην κεντρική οθόνη του 610, κλείνετε ή αλλάζετε εφαρμογές και ανοίγετε την default μηχανή αναζήτησης (Bing). Στο πλάι έχουμε το διπλό πλήκτρο της έντασης (το οποίο μετά από μεγάλο διάστημα χρήσης άρχισε να χάνει την “clicky” αίσθησή του), το πλήκτρο κλειδώματος/ξεκλειδώματος και το πλήκτρο της κάμερας, πού θα μπορούσε ωστόσο να πιέζεται ευκολότερα. Οι υποδοχές I/O (3,5”, USB) βρίσκονται στο πάνω μέρος και είναι εύκολα προσβάσιμες, ενώ η υποδοχή της micro-SIM βρίσκεται πίσω από τη μπαταρία.

Αξίζει να αναφερθεί πως το 610 δεν δέχεται micro-SD κάρτες επέκτασης, οπότε θα αρκεστείτε στα 8 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Συνεχίζοντας με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, έχουμε 256 MB μνήμης πού συνεργάζονται με τον Cortex-A5 στα 800 MHz, ενώ την επεξεργασία των γραφικών αναλαμβάνει το Adreno 200. Η κάμερα είναι η γνωστή των 5 MegaPixels και δίπλα της εντοπίζουμε ένα single-LED flash, με δυνατότητα λήψης βίντεο VGA@30 FPS, ωστόσο μάταια αναζητήσαμε τη δευτερεύουσα κάμερα στην πρόσοψη: Δεν υπήρχε. Πέραν τούτων, όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά πού περιμένει να δεί κάποιος σε smartphone αυτής της κατηγορίας είναι παρόντα (A-GPS, Bluetooth v2.1, Stereo FM, SNS κ.λπ.), δεν εντοπίσαμε κάποια σημαντική έλλειψη.

Καλά τα tech specs, αλλά δευτερεύοντα σε ένα ουσιαστικό review. Η οθόνη είναι επαρκώς φωτιζόμενη και παράγει ένα καλό χρωματικό φάσμα (παρά τα "μόλις" 65K χρώματα), με ικανοποιητικό contrast σε γενικές γραμμές. Ο έλεγχος μέσω της αφής γίνεται εύκολα και άνετα, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ίδιο το UI, ωστόσο χρειάζεται και η αρωγή της ίδιας της οθόνης. Τα τρία πλήκτρα αφής είναι εύχρηστα, αν και δε χρειαζόταν να σπαταληθεί το ένα εξ’αυτών μόνο για το internet search, ελπίζουμε να δούμε κάτι καλύτερο σε μελλοντικά μοντέλα. Για το λειτουργικό και το GUI δεν έχουμε να πούμε πολλά, γνωρίζετε καλά πλέον το Windows Phone 7.5 OS (Mango) και από τα προηγούμενα reviews μας, δεν έχει αλλάξει κάτι έκτοτε.

Δυστυχώς, στον τομέα των επιδόσεων, είχαμε ορισμένα παράπονα από το Lumia 610. Ο συνδυασμός του hardware και κυρίως η μνήμη RAM και ο επεξεργαστής φαίνεται πως δεν έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν άνετα μια τέτοια συσκευή, με το συγκεκριμένο λειτουργικό. Επαναφέροντας για λίγο τη σύγκριση με το 710, οι ίδιες εφαρμογές, οι ίδιες κινήσεις, όλα γίνονταν πιό αργά με το 610, σε βαθμό πού, για παράδειγμα, η χρήση του Facebook app να είναι μάλλον δοκιμασία υπομονής και χάσιμο χρόνου και όχι απόλαυση. Το browsing ήταν ανεκτά γρήγορο, όμως και πάλι εντοπίζαμε καθυστερήσεις αλλά και crashes σε ορισμένες περιπτώσεις. Στα παιχνίδια αναλάμβανε το Adreno και οι επιδόσεις ήταν αρκετά καλές για την κατηγορία της συσκευής, όμως συνοψίζοντας την κατάσταση, περιμέναμε περισσότερα από το 610 σε αυτό τον τομέα και δε μας ικανοποίησε 100%. Ακόμα και με τα τελευταία updates του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου δεν είδαμε κάποια αισθητή βελτίωση στην ταχύτητα ορισμένων εφαρμογών, φαίνεται πως οι προγραμματιστές των δύο εταιρειών έχουν ακόμα πολύ optimizing μπροστά τους για να μπορέσουν να τρέχουν το WP7 με άνεση στο hardware του 610.

Η 5άρα κάμερα βρίσκεται στα τυπικά επίπεδα πού μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία μοντέλα της Nokia, ήτοι είναι αρκετή για τις βασικές ανάγκες κάθε χρήστη, αλλά μέχρι εκεί. Πρέπει όλοι να έχουν κατανοήσει πλέον πως αν θέλεις φωτογραφική μηχανή, παίρνεις φωτογραφική μηχανή και όχι ένα smartphone (εκτός αν πρόκειται για το Nokia 808 PureView πού θα δείτε σύντομα στο Away.gr). Όπως προείπαμε, εμπρόσθια κάμερα δεν υπάρχει, συνεπώς μπορείτε να ξεχάσετε τις βίντεο-κλήσεις. Το ηχείο και το μεγάφωνο της συσκευής λειτουργούν πολύ καλά και δεν έδειξαν αδυναμίες ούτε σε υψηλές εντάσεις, ενώ με τις αντίστοιχες “ψείρες” μπορείτε να απολαύσετε την αγαπημένη σας μουσική στο σπίτι ή εκτός αυτού, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Όσο για την μπαταρία των 1300 mAh, κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει στο Lumia 610 αυτονομία άνω των 24 ωρών με σχετικά βαριά χρήση (Wi-Fi, 3G, κλήσεις, browsing), ενώ όταν το κινητό μπαίνει σε λειτουργία power-saving, “ξεχνάει” να μείνει από ενέργεια, προσφέροντας υψηλούς χρόνους αναμονής. Ας μη ξεχνάμε τη μεγάλη οθόνη του 610, πού είναι αρκετά ενεργοβόρα, όπως και το hardware του (απόδειξη και η θερμοκρασία πού ανέπτυξε όταν το ζορίσαμε λίγο παραπάνω). Εν ολίγοις, δε θα χρειαστεί να κυκλοφορείτε με το φορτιστή στην τσέπη, εάν το καταφέρετε είναι μάλλον σίγουρο ότι ένα απλό smartphone δεν αρκεί για να καλύψει τις καθημερινές σας ανάγκες.

Τονίζουμε την “περίοδο χάριτος” πού δίνουμε στη Nokia και τη Microsoft για να βελτιώσουν σημαντικά το προϊόν της συνεργασίας τους και αυτός είναι ο λόγος πού δοκιμάσαμε το 610 με αντικειμενικά κριτήρια μεν, αλλά και μια δόση κατανόησης δε.  Σίγουρα δεν είναι αυτό πού θα θέλαμε να δούμε και, στην κατηγορία τιμής του, υπάρχουν επιλογές πολύ πιό λογικές για τον χρήστη πού ζητά μια εύχρηστη, λειτουργική συσκευή με μπόλικες δυνατότητες. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σημαντικά. Το Lumia 610 συνεχίζει να προσφέρει κάτι το τελείως διαφορετικό και φρέσκο στην αγορά smartphones, χάρη στο λειτουργικό του και θα λύσει τα χέρια σας σε πολλές περιπτώσεις, καλύτερα και από ένα Android μοντέλο. Ωστόσο, θα σας τα δέσει σε κάποιες άλλες, κάτι πού δεν είναι αποδεκτό για την κατηγορία και την τιμή της συσκευής. Περνάει τη βάση μας, αλλά ο διάδοχός του θα πρέπει να είναι αρκετά βελτιωμένος για να τον συστήσουμε προς αγορά....η βάση δεν ήταν ποτέ ο στόχος της Nokia και γνωρίζουμε ότι αυτό δεν έχει αλλάξει, αλλά και ελπίζουμε να μην αλλάξει ποτέ.

Με μία ματιά το Lumia 610

Πλεονεκτήματα

  • Εμφάνιση
  • Αυτονομία
  • Τιμή

Μειονεκτήματα

  • Ανεπαρκές hardware
  • Ευαίσθητο στις κακουχίες
  • Μέτρια εργονομία

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Lumia 610

  • Δίκτυα: 2G Network    GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G Network HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
  • Διαστάσεις: 119 x 62 x 12 mm
  • Βάρος: 131.5 g
  • Οθόνη: TFT capacitive touchscreen, 65.000 χρώματα, 480x800 pixels, 3.7” (252 ppi)
  • Επιταχυνσιόμετρο
  • Γυροσκόπιο
  • Proximity sensor
  • I/O: 3.5mm jack, micro-USB
  • Μνήμη: 8 GB (εσωτερική), 256 MB RAM
  • Δεδομένα: GPRS, EDGE, 3G HSDPA 7.2 Mbps, HSUPA 5.76Mbps, WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth v2.1 με A2DP και EDR, USB v2.0 micro USB (MHL) v2.0
  • Κάμερα: 5 MP, 2592x1944 pixels, auto-focus, LED flash, Geo-tagging, face detection, video ανάλυσης VGA@30fps
  • Λειτουργικό: Microsoft Windows Phone 7.5 Mango
  • Chipset: Qualcomm MSM7227A Snapdragon
  • CPU: 800 MHz ARM Cortex-A5
  • GPU: Adreno 200
  • Messaging: SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
  • Browser: WAP 2.0/xHTML, HTML5, RSS feeds
  • Ραδιόφωνο: Stereo FM με RDS
  • Χρώματα: Μαύρο, Λευκό, Γαλάζιο, Φούξια
  • GPS με υποστήριξη A-GPS
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: micro-SIM, SNS, επεξεργαστής εικόνων/video, MP3/AAC+/WAV/WMA/eAAC+ - MP4/H.263/H.264/WMV player, Φωνητικές εντολές, πρόβλεψη κειμενογράφου, document viewer/editor, active noise cancellation mic.
  • Μπαταρία: Li-Ion 1300 mAh
  • Αναμονή: Έως 720 ώρες.
  • Ομιλία: Έως 10 ώρες και 30 λεπτά (3G).
  • Τιμή Λιανικής: € 197
Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Nokia Lumia 610 review: “Mango” on a budget!”

  1. Ο/Η Alexandros Zarkadoulas λέει:

     file geia sou! 8a h8ela na ma8w an xreiazetai na exw micro sim sto kinhto gia na kanw ta updates...