Τι να περιμένουμε από το φετινό Google I/O;

Το Google I/O αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους ασχολούνται με την ανάπτυξη εφαρμογών σχετικές με τις πλατφόρμες της Google, να συναναστραφούν με κάποιους από τους καλύτερους προγραμματιστές της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια όμως του event, την παράσταση κλέβουν οι ανακοινώσεις που κάνει η Google και έχουν να κάνουν με τα προϊόντα της. Την προηγούμενη χρονιά γνωρίσαμε το Google Music, το Ice Cream Sandwich και το Android @ Home.

Παρόλο που φέτος θα απουσιάζει από το Google I/O ο Larry Page για λόγους υγείας, το συνέδριο θα είναι γεμάτο με ανακοινώσεις που απευθύνονται σε όλους. Λίγες ώρες πριν την έναρξη του (19:30), ας συνοψίσουμε όλα αυτά που περιμένουμε να δούμε:

Android 4.1 (Jelly Bean)

Το πρώτο session του Google I/O έχει τίτλο “What’s New in Android?”, οπότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως η Google θα ανακοινώσει κάποια νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για φορητές συσκευές. Μην περιμένετε το Android 5.0, κυρίως γιατί η εταιρεία δεν έχει καταφέρει ακόμα να “σπρώξει” το Ice Cream Sandwich σε περισσότερο από το 10% των χρηστών της πλατφόρμας της. Οπότε το Android 4.1, με την κωδική ονομασία Jelly Bean, είναι πιο πιθανό.

Πέρα από μερικές αλλαγές στο interface του λειτουργικού, η Google θα κυκλοφορήσει την τελική έκδοση του Chrome for Android, ο οποίος φέρνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αγαπήσαμε στην desktop έκδοση. Επιπλέον, αναμένουμε να δούμε το Google “Assistant”, που θα ανταγωνιστεί τα Siri και S Voice των Apple και Samsung αντίστοιχα. Είναι γνωστό πως η Google υποστήριζε αναγνώριση φωνής για συγκεκριμένα πράγματα πολύ πριν έρθει η Siri, όμως το νέο project θα είναι πολύ καλύτερο αυτού που γνωρίζουμε. Την ίδια στιγμή ακούγεται πως θα είναι ανοιχτό για να χρησιμοποιηθεί από 3rd party developers, επεκτείνοντας έτσι τις δυνατότητες του.

Google Nexus Tablet

Σε αντίθεση με τη Microsoft που θα κατασκευάζει η ίδια το Surface, η Google δεν θα καταασκευάζει μόνη της το νέο tablet, αλλά αντίθετα αναμένεται να το κάνει με τη βοήθεια της Asus. Έτσι, οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται δεν θα ανησυχήσουν όσο ακούγεται πως έκαναν μετά την κίνηση της Microsoft, αφού η Google δεν τις βάζει στο περιθώριο.

Το νέο tablet θα τρέχει με έναν quad-core Tegra 3 στα 1,3 GHz και για τα γραφικά θα χρησιμοποιεί μία 12-core GeForce GPU. Η οθόνη του θα είναι 7’’ με ανάλυση 1280x800 pixels και γωνία προβολής 178°, οπότε η Google θα μπορεί να πει πως ήδη είναι διαθέσιμες πάνω από 400.000 εφαρμογές (εκείνες που έχουν σχεδιαστεί για οθόνες 4-4,5’’). Θα κυκλοφορήσει σε 2 μοντέλα, των 8 και 16 GB.

Η τιμή της συσκευής θα ξεκινάει από τα $200, με βασικό στόχο να χτυπήσει τα Kindle Fire και Nook Tablet. Η Google δεν θα ήθελε άλλωστε το πιο επιτυχημένο tablet στις ΗΠΑ να κατασκευάζεται από μια εταιρεία (σ.σ. Amazon) που χρησιμοποιεί μια παραλλαγή του Android και έχει αφαιρέσει πολλές από τις υπηρεσίες της Google.

Υπόλοιπες ανακοινώσεις

Μετά την διακοπή της συνεργασίας μεταξύ Apple και Google όσον αφορά τους χάρτες, δεν περιμένουμε την τελευταία να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Γι αυτό αρκετά σύντομα μπορεί να δούμε μία stand-alone εφαρμογή του Google Maps για iOS. Το "αρκετά σύντομα" μπορεί να είναι και στο φετινό Google I/O.

Μπορεί το Google TV να μην έχει κερδίσει αρκετούς καταναλωτές, όμως εφόσον η εταιρεία θέλει να παραμείνει στον συγκεκριμένο τομέα ανταγωνιστική απέναντι σε Apple και Microsoft, μπορούμε να περιμένουμε κάποια ανανέωση και σε αυτό το προϊόν. Ίσως περισσότερες συνεργασίες για περιεχόμενο; Μήπως χρήση του Jelly Bean;

[via] [via] [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.