Στέλνεις SMS; Τότε πιθανόν να ψεύδεσαι!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη σχολή των ερευνητών Sauder School of Business του University of  British Columbia, σύμφωνα με την οποία τα γραπτά μηνύματα ωθούν τους ανθρώπους πιο εύκολα στο να πούνε ψέματα, σε σχέση με άλλους εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. H συγκεκριμένη μελέτη συγκρίνει το επίπεδο της εξαπάτησης των ανθρώπων μέσα από μια ποικιλία μορφών επικοινωνίας.

Όπως μάλιστα αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Ronald Cenfetelli: «Οι άνθρωποι επικοινωνούν χρησιμοποιώντας μια όλο και μεγαλύτερη έκταση μεθόδων, από το Twitter έως το Skype, γι αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το ρίσκο που εμπεριέχεται σε κάθε περίπτωση.» Παράλληλα, ο καθηγητής Karl Aquino σημειώνει ότι: «Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι όσο πιο ανώνυμη είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί κάποιος για μια συναλλαγή, τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει ηθικά πιο χαλαρή

Σε αυτή την έρευνα συμμετείχαν 170 φοιτητές που εκτελούσαν εικονικές συναλλαγές μετοχών με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους: face-to-face, video, audio και SMS, την ίδια στιγμή που οι ερευνητές υποσχέθηκαν bonus 50 δολαρίων για να αυξήσουν τους συμμετέχοντες. Έτσι, ενώ οι «brokers» είχαν εσωτερική πληροφόρηση ότι η διαδρομή της μετοχής ήταν στημένη, ώστε να χάσει τη μισή της αξία, οι αγοραστές ενημερώθηκαν μόνο μετά από τη σχετική πράξη πώλησης των μετοχών και ρωτήθηκαν να αναφέρουν κατά πόσο οι χρηματιστές παρουσίασαν δόλο στη συγκεκριμένη συναλλαγή. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: οι αγοραστές που έλαβαν πληροφορίες μέσω γραπτών SMS, είχαν 95% μεγαλύτερη πιθανότητα να εξαπατηθούν απ’ ότι αν γινόταν η συναλλαγή μέσω video, 31% συγκρινόμενη με μια face-to-face συναλλαγή και 18% περισσότερο αν η συνομιλία ήταν ηχητική.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι «λιτές» και «φτωχές» μορφές επικοινωνίας όπως για παράδειγμα τα γραπτά μηνύματα, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια μιας συναλλαγής, σε αντίθεση με μια βίντεο συνομιλία η οποία φέρνει πιο ασφαλή αποτελέσματα. Με αυτό το σκεπτικό, στις συναλλαγές μέσω eBay για παράδειγμα, ο καθηγητής Cenfetelli προτείνει τη χρησιμοποίηση του Skype, ώστε να εξασφαλίσει ο αγοραστής με αξιόπιστο τρόπο  τις  πληροφορίες που επιθυμεί.

Εσείς αλήθεια, έχετε εξαπατηθεί ποτέ από κάποια μορφή επικοινωνίας; Ή αντίστροφα, ποιος είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να πούμε με περισσότερη άνεση… ψέματα;

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.