Android, Windows Phone 7 και Ιοί (μέρος 3ο)

Μετά τις πρόσφατες περιπτώσεις ιών και κακόβουλων εφαρμογών που ταλανίζουν τις AndroidWindows Phone 7 συσκευές και όχι μόνο, η Lookout Mobile Security, μια εταιρεία που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση τέτοιων περιπτώσεων αναφέρει τις προβλέψεις της περί του θέματος, μέσα από μια συγκέντρωση δεδομένων χρήσης από περίπου 15 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως.

Σε ότι αφορά το τρέχον έτος, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια  έχουν κλαπεί από χρήστες συσκευών Android μόνο και με τάση αυξητική καθώς κινούμαστε προς  το  2012. Η επιχείρηση «malware» όπως την αποκαλεί, αναμένεται να είναι περισσότερο κερδοφόρα το 2012, παρά το γεγονός ότι θεωρείται εγκληματική ενέργεια. Η εταιρεία, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Kevin Mahaffey, σημειώνει:

"To 2011 ήταν μια χρονιά σταθμός, σχετικά με τα είδη των απειλών που αναδύθηκαν. Οι απειλές αυτές, εμφανίσθηκαν οργανωμένες και αναπτύχθηκαν χρησιμοποιώντας πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές μεθόδους  διανομής. Το 2012 περιμένουμε την επιχείρηση των επιθέσεων κατά των κινητών τηλεφώνων να είναι ακόμη πιο κερδοφόρα. Αυτό που πήρε 15 χρόνια για την πλατφόρμα των PC, χρειάστηκε μόλις 2 χρόνια για το σύστημα κινητής τηλεφωνίας."

H ανάλυση της Lookout, αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή, οι χρήστες Android, έχουν 4% πιθανότητα να συναντήσουν κάποιο malware, έναντι 1% που ήταν στις αρχές του 2011, ενώ η πιθανότητα του ίδιου χρήστη να κάνει κλικ σε μια μη ασφαλή σύνδεση, ανέρχεται σε 36%. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, το 2012 οι επιθέσεις ιών αναμένεται  να κλέψουν αρκετά χρήματα από  ανυποψίαστους χρήστες, στέλνοντας γραπτά μηνύματα χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Παράλληλα, άλλες επιθέσεις θα είναι σε θέση να διαβάσουν προσωπικά δεδομένα των χρηστών, ανοίγοντας το δρόμο σε μια άλλη κακόβουλη εφαρμογή να εγκατασταθεί, στοχεύοντας τις συγκεκριμένες συσκευές.

Αυτές τις ημέρες, είδαμε ότι τόσο η Google, όσο και η Microsoft αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα επίθεσης ιών στα λειτουργικά τους συστήματα. Σαφώς, το ζήτημα δεν  περιορίζεται μόνο σε αυτά, αλλά επεκτείνεται και στα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα της αγοράς, όπως το iOS της Apple, το Symbian της Nokia και ίσως λιγότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα στο Blackberry OS της RIM, καθώς εκεί οι δικλείδες ασφαλείς είναι πολύ πιο ισχυρές. Κάποιοι πιστεύουν ότι το mobile malware είναι «φρέσκος αέρας», χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία, ενώ  άλλοι είναι αρκετά προσεκτικοί τόσο με την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο όσο και  τις τοποθεσίες από τις οποίες  κατεβάζουν τις εφαρμογές. Εσείς, τι πιστεύετε;

[via]

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Android, Windows Phone 7 και Ιοί (μέρος 3ο)”

  1. Ο/Η dpavlos λέει:

    Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους το θέμα που αναφέρεις για τα WP7 δεν πρόκειται για ιό αλλά για ένα bug στο λειτουργικό (όπως λες στο 2ο) το οποίο φυσικά θα διορθωθεί με update. Για να μη θυμηθούμε τα ίδια προβλήματα στα Android και iOS πριν καιρό ;). Δεν συμβαίνει με οποιοδήποτε sms και φυσικά δεν υπάρχουν αναφορές οτι κάποιο malware το χρησιμοποιεί. Φυσικά και τα wp7 είναι αυτή τη στιγμή πιο ασφαλές λειτουργικό απο το Android, όχι απαραίτητα γιατι μπορεί να υποθέσει κάποιος οτι είναι καλύτερο απο το Android αλλά επειδή πολύ απλά το market τους δεν είναι ανοιχτό και κάθε εφαρμογή περνάει πρώτα απο certification πριν ανέβει.

  2. Ο/Η xrbo λέει:

    @dpavlos Ναι, αναφέρθηκα σε bug του λειτουργικού μέσω του Messaging Hub, χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενο του sms. Πάντως, bugs, malware κτλ, απασχολούν πλέον όλα τα OS, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο. Το αστείο είναι το "timing" που συνέβησαν όλα αυτά (έστω και αν είναι διαφορετικά), μεταξύ Android και δωρεάν συσκευών WP7.