Android, Windows Phone 7, και Ιοί (μέρος 2ο)

 

Από τη στιγμή που η Microsoft αρχίζει και μοιράζει δωρεάν συσκευές Windows Phone 7 σε χρήστες Android, προτρέποντάς τους μάλιστα να μοιραστούν στο twitter τις εμπειρίες των επιθέσεων που δέχθηκαν από κάποιες κακόβουλες εφαρμογές στο Android Market, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να υποθέσει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, είναι αν μη τι άλλο ασφαλές, απαλλαγμένο από τρωτά σημεία. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει, καθώς ένα SMS, είναι ικανό να κάνει μια συσκευή με λειτουργικό σύστημα Mango, να συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα.

Πρίν καλά καλά καταλαγιάσει η σκόνη περί αρκετών μη ασφαλών εφαρμογών στο Android Market, φαίνεται ότι ένα SMS είναι ικανό να καταστρέψει τη διαφημιστική καμπάνια του Βen Rudolph μέσω twitter. Ποιο είναι όμως το νέο bug που απειλεί την έκδοση Mango; Η απάντηση είναι απλή και πρόκειται για ένα μήνυμα κειμένου, το οποίο  μπορεί να στείλει ένας εισβολέας σε μια συσκευή Windows Phone 7, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό το περιεχόμενο του μηνύματος το οποίο απαιτείται για να «κρασάρει» τη συσκευή. Το μήνυμα  προκαλεί επανεκκίνηση της συσκευής, ενώ μετά το άνοιγμά της, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα χρησιμοποίησης των SMS από το κεντρικού μενού, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ακολουθεί.

Η αιτία του προβλήματος, φαίνεται να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο το Messaging hub, διαχειρίζεται να εισερχόμενα μηνύματα. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις συνομιλίες με μηνύματα μέσω Facebook ή Windows Live Messenger. To πρόβλημα δεν αφορά συγκεκριμένες συσκευές, καθώς το bug παρατηρήθηκε τόσο σε μοντέλα της Samsung, όσο και της HTC με την έκδοση Mango. Προς το παρόν, σε μια τέτοια περίπτωση, η μόνη λύση για την επαναφορά της συσκευής σε σωστή λειτουργία είναι ένα hard reset.

Η Μicrosoft, όπως είναι προφανές, προσπάθησε άμεσα να δώσει στα Windows Phone 7 ένα  χαρακτήρα ασφαλούς λειτουργικού συστήματος, φαντάζοντας σαν «απομηχανής Θεός» για πολλούς χρήστες Android που αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας, ωστόσο, πλέον είναι ενήμερη για το ζιζάνιο που χτύπησε και τη δική της πόρτα, αναμένοντας κάποια αναβάθμιση που θα διορθώσει το ζήτημα. Οι προβλέψεις των αναλυτών για τους ιούς και τις κακόβουλες εφαρμογές για το 2012, έχουν ενδιαφέρον, όπως θα δούμε στο τρίτο μέρος του άρθρου που θα δημοσιευθεί.

[via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.