Πως λειτουργεί το μυαλό μας στην εποχή της Google;

Από την εποχή που η Google πρωτοεμφανίστηκε μέχρι και σήμερα, έχει γίνει συνώνυμο της αναζήτησης στο Internet. Λίγο πολύ όλοι έχουμε πει κάποια στιγμή την φράση «Google it!” όταν κάποιος μας ρώτησε κάτι. Πέρα από την εισαγωγή τέτοιων εκφράσεων στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, φαίνεται πως η Google, κυρίως, καθώς και οι υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό μας αποθηκεύει τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με μία έρευνα του Columbia University, η έλευση των μηχανών αναζήτησης έχει κάνει το μυαλό μας να οργανώνεται διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα, αυτό τείνει να ξεχνάει πράγματα τα οποία γνωρίζει πως εύκολα μπορεί να βρει στο Internet. Είναι το αντίστοιχο που δεν δίνουμε τόση σημασία σε λεπτομέρειες, τις οποίες γνωρίζουμε πως μπορεί να μας υπενθυμίσει άμεσα κάποιο κοντινό μας πρόσωπο.

Η Betsy Sparrow, η ψυχολόγος που δημοσίευσε την έρευνα στο περιοδικό Science, υποστήριξε πως αν κατανοήσουμε καλύτερα το πως λειτουργεί η μνήμη σε έναν κόσμο με μηχανές αναζήτησης, τότε ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης σε όλες τις επιστήμες.Χαρακτηριστικά αναφέρει πως τελικά η διαδικασία μάθησης θα επικεντρώνεται περισσότερο στην κατανόηση των ιδεών και τους τρόπους σκέψης, και λιγότερο στην απομνημόνευση.

Αυτή η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει, για ακόμα μία φορά, την άποψη πολλών που υποστηρίζουν πως το μυαλό μας μπορεί να προσαρμόζεται στις καταστάσεις βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του, σε αντίθεση με την άλλη μεριά που υποστηρίζει πως αυτές οι αλλαγές γίνονται προς το χειρότερο. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με αυτό το θέμα;

Στο παρακάτω video μπορείτε να παρακολουθήσετε την καθηγήτρια να μιλάει σχετικά.

[via] [image]

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Μία απάντηση στο “Πως λειτουργεί το μυαλό μας στην εποχή της Google;”

  1. Ο/Η DonaldIljazi λέει:

    δεν αλλάζει κάτι, είναι αυτό που είπες, είτε τα έγραφα σε χαρτάκι είτε ήξερα πως θα τα βρώ στο google πάλι δεν θα τα αποθήκευα...