Πόσο προστατευμένο είναι το τηλέφωνο μας απέναντι σε επιθέσεις;

Όλοι ίσως να έχετε ακούσει για το σκάνδαλο που αφορά τις υποκλοπές που έκανε η News of the World. Εξ αιτίας αυτών των υποκλοπών, ο Rupert Murdoch αναγκάστηκε να αποφασίσει την παύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας που βρίσκεται στα stands από το 1843. Το πλήθος των κινητών που με τόση ευκολία παρακολουθούσαν οι δημοσιογράφοι της NotW, έχει κάνει πολλούς καταναλωτές να αναρωτιούνται κατά πόσο ασφαλή είναι η χρήση των κινητών τηλεφώνων στην εποχή μας.

Η απάντηση είναι καθησυχαστική, τουλάχιστον για το σύντομο μέλλον αφού όσο περνάει ο καιρός και οι φορητές συσκευές γίνονται πιο δημοφιλείς από τα PCs, τόσο περισσότερο θα γίνονται οι πρώτες στόχος κακόβουλων επιθέσεων. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον Robert Siciliano, σύμβουλο της McAfee, για την πλειοψηφία των επιθέσεων που γίνονται χρησιμοποιούνται τεχνικές “social engineering”, δηλαδή απλά λέγοντας... ψέμματα. Για παράδειγμα ο χρήστης θα δώσει απευθείας στον hacker τα στοιχεία του, αφού ο τελευταίος θα τον έχει καλέσει παριστάνοντας την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ή άλλες φορές ο επιτιθέμενος θα καλέσει την ίδια την εταιρεία παρουσιάζοντας τον εαυτό του σαν να είναι ο εκάστοτε χρήστης.

Μία άλλη μέθοδος που ίσως χρησιμοποιήθηκε από τους δημοσιογράφους της NotW ίσως να προκύπτει από το γεγονός πως πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν πολύ εύκολους κωδικούς ή, σε χειρότερη περίπτωση, δεν αλλάζουν τους default κωδικούς των συσκευών τους, με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολη η χρήση τους από τρίτους. Κάτι τέτοιο ήταν ευρύτερα διαδεδομένο για τον οποιοδήποτε στο παρελθόν όταν οι χρήστες δεν άλλαζαν τον κωδικό του router τους (ποιος ξεχνάει το 1234567890123 του ΟΤΕ;), ο οποίος φυσικά -τότε- ήταν ο ίδιος για όλους.

Προφανώς και υπάρχουν πιο περίπλοκοι μέθοδοι για να επιτεθεί κάποιος στο κινητό σας τηλέφωνο, όπως είναι τα phishing e-mails ή η εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού μετά από μία απλή πλοήγηση στο Internet. Σύμφωνα με τον Siciliano, τα πιο ασφαλή κινητά αυτή τη στιγμή είναι τα iPhones, εκτός κι μιλάμε για τα jailbroken, ενώ οι χρήστες των  Android συσκευών είναι περισσότερο ευάλωτοι, αφού οι developers μπορούν να ανεβάσουν τις εφαρμογές τους κατευθείαν στο Android Market.

Όλα αυτά δίνουν ώθηση στις πωλήσεις των εταιριών που δημιουργούν λογισμικό ασφαλείας για τα κινητά τηλέφωνα. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση 50% κάθε χρόνο μέχρι το 2014, όταν και η αξία των πωλήσεων τους αναμένεται να φτάσει τα $2 δις. Ήδη μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, όπως η AT&T, σχεδιάζει να αρχίσει να διαθέτει ανάλογο λογισμικό μέσα στο επόμενο έτος.

Παρόλο που όπως είπαμε ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος για τους απλούς χρήστες κινητών τηλεφώνων, είναι σίγουρο πως όσο περνάει ο καιρός θα μαθαίνουμε για όλο και περισσότερα κακόβουλα προγράμματα ή επιθέσεις που στόχο έχουν το λογισμικό των συσκευών μας.

[via] [image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.