Θέμα αδειοδότησης κεραιών (ξανα)θέτει η ΕΕΚΤ

g900tt

Την περασμένη χρονιά  η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας(ΕΕΚΤ) δραστηριοποιήθηκε εκφράζοντας την αντίθεση της σε μέτρα που θέσπιζαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση για τα φορολογικά μέτρα ενώ στην συνέχεια η ένωση υποστήριξε την επιστολή διαμαρτυρίας των εταιρειών προς τον πρωθυπουργό δηλώνοντας παράλληλα την δυσαρέσκεια της για την έντονη γραφειοκρατία.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕΚΤ με νέα επιστολή προς στον αρμόδιο υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σηφουνάκη, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της αδειοδότησης των σταθμών βάσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αφορμή για την νέα επιστολή στάθηκε η πρόθεση του Δήμου Αθηναίων να προχωρήσει σε αφαίρεση 8 σταθμών στην περιοχή του κέντρου με άμεσο αντίκτυπο στην γεωγραφική κάλυψη της περιοχής από το εκάστοτε κυψελωτό δίκτυο.

Η ένωση υποστηρίζει ότι περιοχές στην Oμόνοια, το Μοναστηράκι και  κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα αντιμετωπίσουν σημαντικό πρόβλημα σε περίπτωση που αφαιρεθούν οι αναφερόμενες κεραίες. Ο δήμος Αθηναίων επικαλείται τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατά των εταιρειών εξαιτίας έλλειψης εγκεκριμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). Οι εταιρίες από την μεριά τους δηλώνουν ότι έχουν εδώ και μήνες καταθέσει τα αναγκαία έγγραφα στη αρμόδια επιτροπή και αναμένουν τις ανάλογες εγκρίσεις.

Ουσιαστικά ο σκοπός της επιστολής δεν είναι η μη αφαίρεση των κεραιών αλλά η άμεση πίεση προς τα αρμόδια υπουργεία για την βελτιστοποίηση του χρόνου αδειοδότησης των σταθμών βάσης που συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για όλες τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης για μια κεραίας κινητής τηλεφωνίας αγγίζει τους 30 μήνες, όταν ο αντίστοιχος χρόνος για την ευρωπαϊκή ζώνη φτάνει τους 6 με 7 μήνες. Η συμμετοχή τουλάχιστον 8 αρμόδιων οργανισμών και αρχών(ενδεικτικά E.E.T.T, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), Πολεοδομίας) μετατρέπουν την διαδικασία σε ιδιαίτερα χρονοβόρα με αποτέλεσμα το 80% των εγκατεστημένων κεραιών είναι τυπικά παράνομες αφού εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις αδειοδότησης. Άξιο αναφοράς ότι στην Ε.Ε. οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την έγκριση άδειας είναι λιγότερες από 3.

[via]&[image]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.