EΕKT:Η κινητή δοκιμάζεται από κρίση, γραφειοκρατεία & φορολογία

amobilephone

Για άλλη μια φορά μέσα στην χρονιά η Ένωση Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας(Ε.Ε.Κ.Τ.) τοποθετείται δημοσίως για τα προβλήματα του κλάδου αλλά και τις προβλέψεις για την χρονιά που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες. Σύμφωνα με μελέτη της ένωσης, τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας θα μειωθούν κατά 10% ποσοστό που θα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αντίστοιχο ποσοστό που προσδιορίζουν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κυμαίνεται μεταξύ 12 και 14%. Στηριζόμενος σε μελέτη της ICAP και του Οικονομικού Πανεπιστημίου ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Ε.Κ.Τ. Γιώργος Στεφανόπουλος ανέφερε πως η γραφειοκρατία στην αδειοδότηση των κεραιών και των σταθμών βάσης, η υψηλή φορολογία και η οικονομική κρίση αποτελούν σημαντικές συνισταμένες που συμβάλουν στην συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης του κλάδου. Διατυπώθηκαν φόβοι ότι μετά από μια δεκαετία συνεχούς ανάπτυξης, ο ρυθμός ανάπτυξης θα αποκτήσει αρνητικό πρόσημο με συνέπεια την αναθεώρηση των συνολικών επενδύσεων(1,9 δισ. ευρώ) και την ανάγκη για μείωση θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, η Ε.Ε.Κ.Τ. κατέκρινε και πάλι το μέτρο της επιπλέον φορολόγησης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα συνδρομητικά πακέτα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από τις μέσες ευρωπαϊκές τιμές.  Η γραφειοκρατεία έχει οδηγήσει σε αύξηση των παράνομων κεραιών όπου εκτός Αττικής το 35% είναι αδειοδοτημένες και εντός Αττικής μόλις το 6%. Υπενθυμίζουμε ότι για την έκδοση άδειας απαιτούνται 8-9 γνωματεύσεις από οργανισμούς και φορείς την ίδια ώρα που στο εξωτερικό απαιτούνται μόλις 3. Συνέπεια ο μέσος χρόνος έγκρισης να αγγίζει τους 13 με 15 μήνες με το αντίστοιχο νούμερο για τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι 3-4 μήνες.

Τέλος, για την άμεση εξομάλυνση των προβλημάτων και κυρίως την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ένωση έχει καταθέσει προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες. Τον περασμένο Ιούλιο, οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας απέστειλαν στον Έλληνα πρωθυπουργό πρωτοφανή επιστολή διαμαρτυρίας εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια τους για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αγορά τηλεπικοινωνιών. Μέχρι σήμερα τα προβλήματα παραμένουν και η Ευρωπαϊκή ένωση καραδοκεί με νέα μέτρα .

Μπορείτε να δείτε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

[via]&[image]

Σχολιάστε >
7 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.