Η mobile έκδοση του Firefox είναι σχεδόν έτοιμη

fennec_logo

Η Mozilla ανακοίνωσε ότι η πρώτη έκδοση του Firefox για smartphones είναι σχεδόν έτοιμη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα στην επόμενη βδομάδα θα βγει η RC έκδοση και κάποια στιγμή μέσα στο μήνα θα κάνει το ντεμπούτο της και η κανονική. Το κωδικό όνομα της συγκεκριμένης έκδοσης Firefox θα είναι “Fennec” και το έχει πάρει από αυτό το συμπαθητικό ζωάκι που βλέπετε στη παρακάτω εικόνα.

fennec-chihuahua

Ο vice president of mobile της Mozilla, Jay Sullivan, ισχυρίζεται ότι ο πλούσιος σε features browser τους, είναι σχεδόν ένα λειτουργικό σύστημα. Ο Firefox Mobile προς το παρόν υποστηρίζει geolocation και orientation direction, αλλά στο μέλλον θα προστεθούν και άλλες λειτουργίες. Σύμφωνα πάντως με τον Sullivan, ο browser μπορεί και υποστηρίζει multitouch οθόνες, haptic feedback, electrolysis, JetPack, WebGL και την ικανότητα να ελέγχει μία φωτογραφική μηχανή. Ακόμη είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο Firefox Mobile θα είναι συμβατός με αρκετά από τα extensions που έχουν δημιουργηθεί για τον Firefox στους υπολογιστές, όπως π.χ. το AdBlock Plus.

Το πρώτο κινητό που θα μπορεί να έχει τον Firefox Mobile θα είναι το N900 της Nokia. Μάλιστα η Nokia ανέφερε ότι πολύ πιθανό στην επόμενη έκδοση του Maemo να συμπεριλαμβάνεται και ο Fennec. Προς το παρόν οι κάτοχοι των N900 μπορούν να κατεβάσουν και να δοκιμάσουν την beta έκδοση του Fennec εδώ.

Η Windows Mobile έκδοση του Fennec προς το παρόν βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο alpha και μάλλον θα είναι έτοιμη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Η Android έκδοση βρίσκεται σε στάδιο development και δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το πότε θα είναι έτοιμη.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δυνατότητες του Firefox Mobile.

[via] [via] [via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.