John Dvorak - PC Magazine (US Edition)

Γεννήθηκε το 1952 στο Los Angeles και είναι δημοσιογράφος-αρθρογράφος τεχνολογικών περιοδικών και ιστοσελίδων. Όχι όχι δεν το ξεκίνησα σωστά, πάμε πάλι από την αρχή. Ο John Dvorak γεννήθηκε το 1952 στο L.A. και είχε μια αγάπη. Την τεχνολογία. Στα 54 χρόνια του ο Dvorak θεωρείται από τους τελευταίους μεγάλους guru της τεχνολογίας. Από το 1986 αρθρογραφεί στο PCMagazine (USA Edition, τα άρθρα του ωστόσο κάθε μήνα μεταφράζονται σε όλα σχεδόν τα PCMag του κόσμου, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό) ενώ στα 30 και πλέον χρόνια της ενεργής δημοσιογραφίας έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά και εφημερίδες του κόσμου, όπως το PC World, το Forbes Magazine (το περιοδικό που κάθε χρόνο βγάζει και την ομότιτλη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη), τους New York Times και το Mac User Magazine. Αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν του αρέσουν ιδιαίτερα τα στατιστικά, εμείς απλά θα σας αναφέρουμε ότι έχει γράψει πάνω από 4000 άρθρα και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή 18 βιβλίων με θέμα την τεχνολογία και την οικονομία.

Με μεγάλη μας τιμή λοιπόν σας παρουσιάζουμε την πρώτη, και μοναδική φυσικά, συνέντευξη σε ελληνική ιστοσελίδα του διασημότερου ίσως αρθρογράφου για θέματα τεχνολογίας στον κόσμο.

Away.gr: Καλησπέρα κύριε Dvorak, σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη καταρχήν.

J. Dvorak: Ευχαρίστηση μου.

A: Σε ένα από τα τελευταία άρθρα σας στο PCM διαβάσαμε ότι πιστεύετε στην ύπαρξη κάποιων blacklist με sites τα οποία έχουν δημιουργηθεί από οργανισμούς και εταιρίες με σκοπό από ότι λέτε να μειώσουν την ελευθερία έκφρασης που διακατέχει το Internet. Αναλύστε το μας λίγο.

J.D.: Δεν είναι ο μοναδικός σκοπός τους ο περιορισμός της ελευθερία του λόγου, αντιθέτως θα έλεγα πως κύριος λόγος είναι ουσιαστικά ο έλεγχος των υπαλλήλων τους εν ώρα εργασίας, να μην απασχολούνται για ώρα στο Internet και να αμελούν την δουλεία τους. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι επίσημο σχετικά με την ύπαρξη αυτών των λιστών ακόμα και δεν μπορούμε να δούμε κατά πόσο μια τέτοια κίνηση είναι ενάντια στις ελευθερίες των εργαζομένων.

A: Κύριε Dvorak, πόσο συναρπαστική είναι η συμμετοχή σας στο μεγαλύτερο περιοδικό τεχνολογίας του κόσμου; Τα άρθρα σας κάθε μήνα από όσα ξέρουμε μεταφράζονται σε 16 ακόμα γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική και κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από τα PCM.

J.D.: Είναι πραγματικά απίστευτο το συναίσθημα του να ξέρεις πως εμπνέεις τόσο πολύ κόσμο με τον τρόπο που πολύ απλά σκέφτεσαι και αντιμετωπίζεις τις τεχνολογικές και όχι μόνο εξελίξεις. Διάφορες ψηφοφορίες μέσα από τα PCM έχουν δείξει πως τα άρθρα μου κάθε μήνα διαβάζονται από μερικά εκατομμύρια αναγνώστες από όλο τον κόσμο και το ευχάριστο είναι πως οι περισσότεροι είναι πιστοί φίλοι των άρθρων μου. Το γεγονός αυτό με καθιστά υπεύθυνο απέναντι τους, κάθε μήνα δηλαδή θέλω να τους παρουσιάζω και από μια διαφορετική οπτική της τεχνολογίας, να τους μιλήσω για κάτι πιο πρωτότυπο και πιο βαθύ, να τους περάσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου.

A: Έχει βοηθήσει η δημιουργία των blogs την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης;

J.D.: Νομίζω ότι τα blogs μας δίνουν την δυνατότητα να ακούσουμε καινούργιες φωνές, αλλά πιστεύω ότι ακόμα υπάρχουν περιορισμοί που δεν μας επιτρέπουν να εκφραστούμε απολύτως ελεύθερα για κάποια θέματα μέσω του Internet, ειδικά στην Αμερική…

A: Πριν λίγες εβδομάδες ο Bill Gates δήλωσε πως δεν θεωρεί αξιόμαχο αντίπαλο την Google, συμμερίζεσαι αυτή την άποψη;

J.D.: Ναι θα συμφωνήσω με τον Bill, δεν πρέπει να θεωρούμε την Google αντίπαλο της Microsoft, μέχρι τουλάχιστον να βγάλει το δικό της λειτουργικό σύστημα και μόνο με την προϋπόθεση ότι θα γνωρίσει και εμπορική επιτυχία. Στοιχηματίζω λοιπόν πως ο Bill παίζει επικοινωνιακά με την Google.

A: Πιστεύετε ότι θα επιχειρήσει η Google να βγάλει το δικό της λειτουργικό σύστημα μέσα στα επόμενα χρόνια;

J.D.: Δεν το αποκλείω, αλλά για μια ολοκληρωμένη πρόταση θα πρέπει να περιμένουμε μάλλον κάποια χρόνια ακόμα.

A: Θα καταφέρει ο Firefox να ανταγωνιστεί τον νέο Internet Explorer 7;

J.D.: Στην Αμερική ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους κάποιες beta εκδόσεις του IE7 και από ότι βλέπω μέρα με την μέρα ο Firefox κερδίζει έδαφος! Αν και μιλάμε λοιπόν για beta εκδόσεις του IE7 πιστεύω ότι το Mozilla Foundation έχει ήδη την απάντηση του έτοιμη.

A: Η γνώμη σας για τα Windows Vista;

J.D.: Δεν είχα την ευκαιρία μέχρι τώρα να το τρέξω, οπότε θα προτιμήσω να μην εκφέρω γνώμη πριν βγει η τελική-εμπορική του έκδοση.

A: Υπάρχει η φήμη ότι η Symantec και η Kaspersky χρησιμοποιούν μεθόδους rootkits στα προγράμματα antivirus που έχουν, είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

J.D.: Για την Kaspersky να είμαι ειλικρινής δεν έχω ακούσει κάτι, αλλά για την Symantec είναι αρκετά πιθανό. Τα PC Labs ασχολούνται με το θέμα και σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα των μελετών. Πάντως θα είναι αρκετά δυσάρεστο αν αποδειχθεί αληθής η είδηση.

A: Πείτε μας τα τρία αγαπημένα σας προγράμματα.

J.D.: Χωρίς δεύτερη σκέψη, το Adobe ImageStyler (δεν είναι πλέον διαθέσιμο), το WordPress (Blogging tool) και το Microsoft Word. Σε γενικές γραμμές έχω περίπου 15 προγράμματα που τα χρησιμοποιώ καθημερινά.

A: Κύριε Dvorak τελευταία ερώτηση, πείτε μας 3 προϊόντα-εταιρίες που πιστεύετε ότι θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στο 2006.

J.D.: Ε θα πω τους high speed MIMO-based wireless routers, τους διπύρηνους επεξεργαστές, ανεξαρτήτου εταιρίας, και το καινούργιο CD-Printer από την Dymo. Όλα είναι πολύ δυνατά προϊόντα. Επίσης το blog μου έχει αρχίσει σιγά σιγά και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές. Δείτε το στο www.dvorak.org/blog

Σχολιάστε >
1 σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.