Όλα όσα είδαμε στο TechCrunch Athens Meet Up

TechCrunch Athens Meet Up

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξένησε χθες και για λίγο παραπάνω από δυόμισι ώρες ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής startup σκηνής. Αφορμή ήταν το TechCrunch Athens Meet Up που διοργανώθηκε από το TechCrunch σε συνεργασία με το OpenCoffee. Από τα πρώτα λεπτά φάνηκε πως ο κόσμος που θέλησε να δει το event ήταν πολύς, με την αίθουσα να είναι κατάμεστη από ανθρώπους, οι οποίοι κάθονταν ακόμα και στα σκαλοπάτια, ενώ μερικοί βρέθηκαν όρθιοι στο πίσω μέρος. Την εισαγωγή έκανε η Αλεξία Τσότση, co-editor στο TechCrunch, μαζί με το σύντροφο της και co-founder στο SV Greeks & Greekamericans Club, Νίκο Μπονάτσο.

Το πρώτο panel, το οποίο συντόνισε η Αλεξία Τσότση, περιελάμβανε founders μερικών από τα πιο πετυχημένα startups στην Ελλάδα: τον Πάνο Παπαδόπουλο από το BugSense, τον Αλέξη Πανταζή και τον Εμίλιο Μάρκου από την Hellas Direct, τον Νίκο Δανδράκη από το Taxibeat και τον Γιάννη Δοξάρα από τη Warply. Κατά τη διάρκεια του είπαν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα για την ελληνική αγορά, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο παρελθόν και τις προοπτικές που τους ανοίγονται στο μέλλον. Μιλώντας για την ανάγκη της γεωγραφικής συνύπαρξης των startups, ο Νίκος Δανδράκης έδωσε μια καλή πάσα στο θέμα του επόμενου panel, το οποίο ακολούθησε μετά από ένα μικρό διάλειμμα.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ελάχιστοι βγήκαν από την αίθουσα, αφού η πολυκοσμία ήταν τόση που ήταν σίγουροι πως αν φύγουν θα χάσουν τη θέση τους και αρκετοί θα έπρεπε να παρακολουθήσουν το υπόλοιπο event όρθιοι.

Το 2ο panel

Στο δεύτερο panel συντονιστής ήταν ο Mike Butcher, European Editor στο TechCrunch. Σε αυτό κλήθηκαν να μιλήσουν οι άνθρωποι που χτίζουν το οικοσύστημα. Ο Στάυρος Μεσσίνης από το CoLab, ο Γιώργος Κουτσογιαννόπουλος από την HSIA & Helic, ο Ντίο Συνοδινός από το Greek JS & InfoQ, ο Βασιλης Βατικιώτης από τη Ruby Euruko, ο Φώτης Δραγανίδης από το Microsoft Innovation Center και η Χριστίνα Πλακόπιτα από το Netrobe μίλησαν για τα events που διοργανώνονται στη χώρα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες founders, το χαμηλό ποσοστό των γυναικών που δημιουργούν ή εργάζονται στις startups και άλλα ενδιαφέροντα θέματα -όπως τα χαμηλής αξίας εργαλεία που παίρνουν από τα πανεπιστήμια οι Έλληνες engineers. Στο τέλος του session είχαμε το καθιερωμένο Q&A, με τον Mike Butcher να χοροπηδάει ανάμεσα στα καθίσματα για να πάρει ερωτήσεις από το κοινό και να δίνει σε όλους το e-mail του για να επικοινωνήσει μαζί του όποιος διοργανώνει τέτοια events και δεν ξέρει πως να τα δημοσιοποιήσει.

Αμέσως μετά είχαμε ένα σύντομο fireside chat μεταξύ του Νίκου Μπονάτσου και του CEO της Upstream, Μάρκου Βερέμη, στο οποίο είπε λίγα λόγια για το πως ξεκίνησε η Upstream, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια της να πάρει χρηματοδότηση, το πόσο πιο εύκολο είναι σήμερα κάποιος να βρει χρήματα σε σχέση με το παρελθόν, τα μαθήματα που έμαθε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής και τη στροφή στη νοοτροπία των Ελλήνων engineers, οι οποίοι από εκεί που ήθελαν να εργαστούν σε μεγάλες εταιρείες, σήμερα ολοένα και περισσότεροι θέλουν να ζήσουν την εμπειρία μιας startup.

Το 3ο panel

Το τρίτο και τελευταίο panel είχε συντονιστή το Νίκο Μπονάτσο και αφορούσε αυτούς που προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρα των startups, τους Έλληνες επενδυτές. Οι Γιώργος Κασσελάκης από το OpenFund, Βασίλης Θεοχαράκης από την PJ Tech Catalyst, Σπύρος Τραχάνης από την Odyssey Venture Partners και Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου από τη HackFwd συζήτησαν για το γιατί σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επενδύσει κάποιος σε ελληνικές startups, το πως μπορούν να ανταγωνιστούν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα VCs που ξεκίνησαν αρκετά χρόνια νωρίτερα, τις συνεργασίες με αυτά σε επίπεδο co-funding, το αν η ελληνική αγορά είναι αρκετά μεγάλη για να απορροφήσει όλα τα χρήματα που έχουν οι εταιρείες  του panel μαζί και το πως λειτουργούν γενικότερα, το τι προσφέρουν στις startups. Το OpenFund II ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση δύο νέων ελληνικών startups, του Incrediblue με 100.000€ και του Workable HR με 600.000€.

Γενικά το φετινό TechCrunch Athens Meet Up ήταν ένα πάρα πολύ πετυχημένο event, με πάρα πολύ κόσμο. Μπορεί τα περισσότερα από αυτά που ακούστηκαν χθες να ήταν λίγο-πολύ γνωστά στους παρευρισκόμενους, όμως συνήθως το κέρδος από αυτές τις εκδηλώσεις δεν είναι τόσο αυτά που θα μάθεις, όσο η συμμετοχή και η ώσμωση. Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος με πολύ διάθεση για κουβέντα, συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. Οπότε πολλή ώσμωση.

[images via, via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.