Η Apple Ανακοινώνει Το iOS 8

ios-8

Αμέσως μετά το OS X 10.10 Yosemite, σειρά είχε το iOS 8. Πριν από 12 μήνες η Apple ανακοίνωνε το iOS 7 και μαζί με αυτό τις μεγαλύτερες αισθητικές αλλαγές που είχε δει το iOS από τη δημιουργία του. Το iOS 8 διατηρεί τις ίδιες γραμμές, τα ίδια χρώματα, και μαζί του φέρνει διάφορες ουσιαστικές προσθήκες.

Το iOS 8 θα είναι διαθέσιμο από σήμερα για τους εγγεγραμμένους προγραμματιστές. Για τον υπόλοιπο κόσμο θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο φθινόπωρο. Δυστυχώς για τους κατόχους κάποιου iPhone 4, το iOS 8 είναι συμβατό μόνο με iPhone 4S ή νεότερο.

Η υγεία στο επίκεντρο

Η πιο σημαντική απ' όλες ακούει στο όνομα Healthkit. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί με στόχο να συλλέγει διάφορες πληροφορίες που σχετίζονται με την φυσική κατάσταση και την υγεία του κάθε χρήστη. Η αντίστοιχη εφαρμογή που θα εμφανίζεται στο iPhone σου ονομάζεται Health. Μέχρι τώρα έπρεπε να χρησιμοποιείς διαφορετικές εφαρμογές για διαφορετικές μετρικές. Όλες πλέον θα εμφανίζονται, εφόσον το επιλέγουν οι προγραμματιστές, συγκεντρωμένες στο Health.

Παράλληλα η Apple συνεργάζεται με την Mayo Clinic και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα, έτσι ώστε τα αποτελέσματα από το check-up σου να εμφανίζονται αμέσως στο Health και αντίστοιχα το Health να ειδοποιεί τον αντίστοιχο γιατρό για τα επίπεδα της πίεσης του αίματος. Αρκετά από τα χαρακτηριστικά του Healthkit είχαν καταφέρει να διαρρεύσουν τις προηγούμενες εβδομάδες, οπότε είχαμε μάθει για αυτά πριν την παρουσίαση.

ios-8-health

Τώρα μοιράζεσαι περισσότερα με την οικογένεια σου

Αμέσως μετά περνάμε στο Family Sharing, ένα κομμάτι του iOS 8 στο οποίο η Apple έχει επενδύσει αρκετά. Αυτό δίνει τη δυνατότητα σε εσένα και την οικογένεια σου (όταν χρησιμοποιείτε την ίδια πιστωτική κάρτα) να μοιράζεστε αυτόματα φωτογραφίες, ημερολόγια και ειδοποιήσεις.

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Family Sharing έχει να κάνει με τα παιδιά, τα οποία ουκ ολίγες φορές κατά το παρελθόν έχουν πραγματοποιήσει αγορές στο App Store ή το iTunes χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς. Τώρα όταν ένα παιδί προσπαθεί για παράδειγμα να αγοράσει μια εφαρμογή από ένα iPhone, θα του εμφανίζεται μια ειδοποίηση που θα γράφει "A request to buy this app will be sent to your parent" και από εκεί θα έχουν τις επιλογές Ask και Cancel. Εφόσον επιλέξουν το Ask, ο γονιός θα ειδοποιηθεί εκείνη τη στιγμή στο κινητό του για το όνομα και το κόστος της εφαρμογής. Από εκεί μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την αγορά.

Έρχονται τα 3rd party πληκτρολόγια

QuickType ονομάζεται η καινούργια τεχνολογία που ανέπτυξε η Apple για το πληκτρολόγιο στο iOS 8. Αυτή λειτουργεί όπως ακριβώς και το SwiftKey, προβλέποντας την επόμενη λέξη που θα γράψεις. Για την πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε πληροφορίες που λαμβάνει από τον τρόπο που γράφεις γενικά αλλά και προς την κάθε σου επαφή ξεχωριστά. Δυστυχώς τα ελληνικά δεν βρίσκονται ανάμεσα στις γλώσσες που θα υποστηρίζονται αρχικά από το QuickType.

Στα πλαίσια της γενικότερης ανανέωσης στο SDK του iOS, η Apple προχωράει στο "άνοιγμα" των πληκτρολογίων. Όπως μαθαίνουμε, με το iOS 8 θα μπορείς να αντικαταστήσεις το αρχικό πληκτρολόγιο και να βάλεις όποιο άλλο θέλεις. Αναφερόμενη στο θέμα της ασφάλειας, η Apple εξηγεί πως τα πληκτρολόγια αυτά θα έχουν πρόσβαση μόνο στην είσοδο κειμένου και αν κάποιο θέλει να επικοινωνεί με το διαδίκτυο για να παρέχει  για παράδειγμα καλύτερες προτάσεις, θα πρέπει να πάρει ειδική άδεια από τον χρήστη.

ios-8-keyboard

Μηνύματα με φωνή και βίντεο

Η Apple προχώρησε σε αλλαγές στην εφαρμογή Messages για το iOS 8. Από την μία πλευρά οι ομαδικές συνομιλίες αποκτούν τίτλους και μπορούν να μπουν στο "αθόρυβο", ενώ από την άλλη προστίθεται η δυνατότητα αποστολής φωνητικών μηνυμάτων ή σύντομων βίντεο.

Τέλος στο όριο των φωτογραφιών στο iCloud

Μέχρι σήμερα το Photo Stream των iOS συσκευών περιελάμβανε το πολύ 1.000 φωτογραφίες. Αν ήθελες να προσθέσεις παραπάνω, έπρεπε να μεταφέρεις μέρος αυτών στον υπολογιστή σου. Με το iOS 8 όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο είναι προσβάσιμα από κάθε συσκευή σου, αφού όλα αυτά θα βρίσκονται στο iCloud. Κάθε αλλαγή που κάνεις σε μια φωτογραφία από το κινητό ή τον υπολογιστή περνάει αυτόματα στο "cloud" και συνεπώς και στις υπόλοιπες συσκευές σου.

Το iOS και το OS X συνεργάζονται ακόμα καλύτερα

Όπως είδαμε κατά την παρουσίαση του OS X 10.10 Yosemite, με τις τελευταίες εκδόσεις των δύο λειτουργικών συστημάτων θα μπορείς να πραγματοποιείς φωνητικές κλήσεις ή να λαμβάνεις SMS και στον υπολογιστή. Η συνέργεια του iOS και του OS X επεκτείνεται όμως και σε άλλα επίπεδα. Για παράδειγμα αν ξεκινήσεις να γράφεις ένα email στο MacBook Air, θα εμφανιστεί ένα μικρό εικονίδιο στο κάτω αριστερά μέρος του iPhone. Κάνοντας ένα swipe προς τα πάνω από εκείνο το σημείο, θα σου ανοίξει το Mail στο iPhone με το draft του συγκεκριμένου email στην τελευταία του μορφή.

ios-8-synergy

Widgets στο Notifications Center και αγαπημένες επαφές

Το Notifications Center του iOS 8 αλλάζει προς το καλύτερο. Τώρα μπορείς να προσθέσεις Widgets που θα περιλαμβάνονται στις εφαρμογές και που θα εμφανίζονται και στην οθόνη κλειδώματος. Ακόμα το καινούργιο Noficiations Center θα σου δίνει τη δυνατότητα να απαντήσεις σε μηνύματα μέσα από αυτό, χωρίς να χρειάζεται να φύγεις από την εφαρμογή που τρέχεις εκείνη τη στιγμή.

Επιπλέον, στην οθόνη όπου συναντάς όλες τις εφαρμογές που τρέχουν εκείνη τη στιγμή τώρα θα βλέπεις και τις αγαπημένες σου επαφές. Ως αγαπημένες θεωρούνται αυτές με τις οποίες μιλάς συχνότερα.

Σχολιάστε >
7 σχόλια
|
Κατηγορίες:

7 απαντήσεις στο “Η Apple Ανακοινώνει Το iOS 8”

  1. […] όπως είναι η Nike. Η λειτουργία του μοιάζει πολύ με το Healthkit που γνωρίσαμε πριν από λίγες εβδομάδες. Το Google Fit θα […]

  2. […] iPad και iPod Touch έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν το iOS 8, την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της […]