WWDC 2014: Όλα Όσα Περιμένουμε Να Δούμε Φέτος

wwdc-2014-preparations

Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την έναρξη του φετινού Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) και όπως βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία που τράβηξε το The Verge, οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει. Ήρθε η στιγμή να ρίξουμε μια ματιά σε όλα αυτά που περιμένουμε να μας δείξει η Apple κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

iOS 8 “Okemo”

Μετά τις σαρωτικές αλλαγές που είχαμε στην εμφάνιση του iOS το προηγούμενο καλοκαίρι, μην περιμένεις να δεις αντίστοιχα πράγματα και φέτος. Όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές που θα φέρει μαζί του το iOS 8 θα περιοριστούν σε λίγες αλλά σημαντικές νέες λειτουργίες.

Μια από τις σημαντικότερες προσθήκες που αναμένεται να δούμε είναι το Healthbook, μια εφαρμογή που αναλαμβάνει να παρέχει στον κάθε χρήστη πληροφορίες που σχετίζονται με την φυσική κατάσταση και την υγεία του. Σύμφωνα με το 9to5Mac, ανάμεσα στα δεδομένα που θα αποθηκεύει συναντάμε τα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος, τις τιμές της πίεσης, την διατροφή, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την ποιότητα του ύπνου, το βάρος και τις δραστηριότητες. Προς το παρόν είναι άγνωστο το πως θα συλλέγονται αυτά τα δεδομένα. Σύμφωνοι, ένα iPhone θα μπορεί να καταγράφει την ποιότητα του ύπνου, τις δραστηριότητες ή ακόμα και τον καρδιακό ρυθμό, αν προστεθεί ο αντίστοιχος αισθητήρας, όμως τι γίνεται με δεδομένα όπως τα επίπεδα του σακχάρου ή το βάρος; Για αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιείς διαφορετικές συσκευές. Έτσι καταλήγουμε πως το Healthbook θα λειτουργεί περισσότερο ως μια πλατφόρμα, παρά ως μια απλή εφαρμογή.

healthbook

Το Healthbook θα λειτουργεί ως μία πλατφόρμα με πληροφορίες για τη φυσική κατάσταση και την υγεία του κάθε χρήστη

Η εφαρμογή Maps αναμένεται να γίνει πιο αξιόπιστη. Πέρα από τους ανανεωμένους και πιο σύγχρονους χάρτες, όλα δείχνουν πως, χάρη σε διάφορες εξαγορές στις οποίες προχώρησε η Apple τον τελευταίο χρόνο, η εφαρμογή θα αποκτήσει τη δυνατότητα να μας δίνει οδηγίες πλοήγησης που θα περιλαμβάνουν λεωφορεία, τρένα και μετρό. Αυτό είναι κάτι που στα Google Maps υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως μέχρι σήμερα λείπει από τους χάρτες της Apple.

Με τον ερχομό του iOS 8 περιμένουμε να δούμε και μια ξεχωριστή εφαρμογή για το iTunes Radio, το οποίο μέχρι σήμερα είναι ενσωματωμένο στην εφαρμογή Music. Με αυτή την αλλαγή η Apple θέλει να φέρει περισσότερους χρήστες στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Ας μην ξεχάσουμε βέβαια και την πολύ πρόσφατη εξαγορά της Beats Electronics από την Apple. Η εταιρεία που ίδρυσε ο Jimmy Lovine και ο Dr. Dre έχει τη δική της υπηρεσία για streaming μουσικής, το Beats Music, όμως οποιοσδήποτε συνδυασμός της με το iTunes Radio θα ανακοινωθεί αργότερα, και όχι τώρα - είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το WWDC για να έχουν προλάβει να ετοιμάσουν κάτι.

Τέλος, κάτι που σίγουρα δοκιμάζεται αλλά είναι πιθανό να δούμε σε επόμενη έκδοση του iOS 8, είναι μια λειτουργία που μετατρέπει ένα iPad σε μια δεύτερη οθόνη για τον Mac υπολογιστή σου. Μια τέτοια αλλαγή θα συμβάλει ιδιαίτερα στην συνέργεια μεταξύ του iOS και του OS X.

OS X 10.10 “Syrah”

Και μια που είπαμε OS X, όλα δείχνουν πως η επόμενη έκδοση του θα εστιάσει στην εμφάνιση. Πιο συγκεκριμένα τα γραφικά στα παράθυρα και τα μενού θα γίνουν πιο επίπεδα. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που έγινε πέρυσι στο iOS 7.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να μεταφερθούν στο OS X κάποιες από τις λειτουργίες που συναντάμε στο iOS, με πρώτη απ’ όλες το Control Panel. Κάποιοι κάνουν αναφορές και στην Siri for OS X, αλλά καλύτερα να κρατάμε μικρό καλάθι, μιας και αυτό το τελευταίο μπορεί να έρθει σε επόμενη έκδοση του λειτουργικού.

Παρόλο που το κωδικό όνομα του OS X 10.10 είναι “Syrah”, αποτελεί μυστήριο το τελικό όνομα του λειτουργικού συστήματος. Τους τελευταίους μήνες η Apple έχει κατοχυρώσει διάφορα εμπορικά σήματα μέσω τρίτων εταιρειών. Ανάμεσα σε αυτά συναντάμε τα Yosemite, Redwood, Mammoth, California, Big Sur και Pacific. Ο John Gruber πάντως υποστηρίζει πως για το OS X 10.10 η Apple θα επιλέξει το “Yosemite”.

Hardware

Η Apple μας έχει συνηθίσει να παρουσιάζει νέες γενιές των υπολογιστών της κατά τη διάρκεια αυτών των συνεδρίων. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε τα MacBook Air με Haswell επεξεργαστές και το “τέρας” (με την καλή έννοια) που ονομάζεται Mac Pro. Φέτος όμως φαίνεται πως το συνέδριο θα κινηθεί περισσότερο γύρω από το λογισμικό και λιγότερο γύρω από το υλικό.

Τα MacBook Air ανανεώθηκαν πριν από λίγες βδομάδες, οπότε σίγουρα δεν είναι κάτι που θα παρουσιαστεί σε αυτό το WWDC. Κυκλοφορούν διάφορες φήμες για ένα MacBook Air 12″ με Retina Display, όμως προς το παρόν είναι ακριβώς αυτό: φήμες. Στην τελευταία beta του OS X μπορεί κανείς να εντοπίσει αναφορές σε τρία νέα μοντέλα του iMac, οπότε αυτό μάλλον θα είναι και το νέο hardware που θα δούμε. Να σημειώσουμε βέβαια ότι το TechCrunch υποστηρίζει πως ακόμα και αυτά τα iMac θα ανακοινωθούν σε διαφορετική ημερομηνία, μετά το WWDC.

Δεδομένης της έλευσης του Healthbook στο iOS, είναι σίγουρο πως μέσα στη χρονιά η Apple θα παρουσιάσει το πολυαναμενόμενο “iWatch”. Αυτό θα είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ρολόι, μιας και θα παρέχει πληροφορίες όπως είναι οι δραστηριότητες και η ποιότητα του ύπνου του κάθε χρήστη. Προς το παρόν άλλοι υποστηρίζουν πως αυτή η συσκευή θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του WWDC, ενώ άλλοι πως θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο.

Ένα από τα πολλά concepts του iWatch που έχουν κυκλοφορήσει

Ένα από τα πολλά concepts του "iWatch" που έχουν κυκλοφορήσει

Developer Tools

Σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει, κατά τη διάρκεια του WWDC η Apple θα παρουσιάσει και το Xcode 6. Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές θα είναι ο βελτιωμένος iOS Simulator, ο οποίος θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τις διαφορετικές αναλύσεις των συσκευών.

Ακόμα η Apple σχεδιάζει να απλοποιήσει την ανάπτυξη iOS εφαρμογών που χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις λειτουργίες του iCloud. Αυτό είναι κάτι για το οποίο οι προγραμματιστές διαμαρτύρονται εδώ και αρκετό καιρό, οπότε θα αποτελέσει μια ευχάριστη αλλαγή.

[via, via, via]

Σχολιάστε >
32 σχόλια
|
Κατηγορίες:

32 απαντήσεις στο “WWDC 2014: Όλα Όσα Περιμένουμε Να Δούμε Φέτος”

  1. […] WWDC 2014: Όλα Όσα Περιμένουμε Να Δούμε Φέτος […]

  2. […] WWDC 2014: Όλα Όσα Περιμένουμε Να Δούμε Φέτος […]