Η Apple Ανακοινώνει Το OS X 10.10 Yosemite

os-x-yosemite-banner

Κατά τη διάρκεια του keynote του Apple Worldwide Developers Conference '14 που εγκαινιάζεται σήμερα στην Καλιφόρνια, η Apple παρουσίασε την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το OS X 10.10 Yosemite. Η αναβάθμιση θα είναι διαθέσιμη για όλους τους προγραμματιστές από σήμερα. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το φθινόπωρο, όταν και θα κυκλοφορήσει δωρεάν.

Το όνομα ακολουθεί τη λογική που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά, με το OS X 10.9 Mavericks, όπου πλέον τα ονόματα των νέων εκδόσεων του OS X βασίζονται σε τοποθεσίες της Καλιφόρνια.

Καθαρότερο και πιο επίπεδο UI

Από την πρώτη ματιά είναι φανερή η επιρροή του iOS 7 στο νέο λειτουργικό. Τα γραφικά είναι όπως το περιμέναμε πιο επίπεδα, ενώ παράλληλα η γραμματοσειρά που χρησιμοποιεί το σύστημα είναι αρκετά πιο καθαρή. Τα μενού στα παράθυρα του Finder για παράδειγμα είναι ημιδιαφανή, με αποτέλεσμα να βλέπεις τις εικόνες που υπάρχουν στο φόντο - κάτι αντίστοιχο με αυτό που συναντάμε στην τελευταία έκδοση του iOS. Ο Craig Federighi αφιέρωσε αρκετό χρόνο περιγράφοντας τις αισθητικές αλλαγές, από την καινούργια παλέτα χρωμάτων και τη γραμματοσειρά μέχρι τα εικονίδια των εφαρμογών και τις πιο λείες γωνίες των παραθύρων. Ακόμα μαθαίνουμε πως θα υπάρχει και ένα "dark mode", το οποίο εφαρμόζει μια παλέτα πιο σκοτεινών χρωμάτων σε όλο το πλάτος του λειτουργικού συστήματος.

Αλλαγές έχουμε και στο Notification Center, όπου προστίθεται η καρτέλα "Today". Σε αυτήν θα διαβάζουμε πληροφορίες που προέρχονται από το ημερολόγιο, τις ειδοποιήσεις, τον καιρό και διάφορες άλλες εφαρμογές. Σύμφωνα με την Apple, σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται και διάφορα 3rd party widgets που θα δημιουργήσουν στο μέλλον οι προγραμματιστές.

os-x-yosemite-ui

Σημαντικές βελτιώσεις στο iCloud

Το iCloud Drive είναι μια καινούργια λειτουργία του Yosemite, που σου δίνει πρόσβαση σε όλα τα αρχεία που έχεις αποθηκευμένα στο iCloud μέσα από το Finder. Εσύ απλώς κάνεις κλικ στην αντίστοιχη επιλογή και τα βλέπεις όλα μπροστά σου. Από εκεί δημιουργείς φακέλους, τα ταξινομείς όπως θέλεις και γενικά έχεις τη δυνατότητα να τα χειρίζεσαι όπως θα χειριζόσουν οποιαδήποτε άλλα αρχεία.

Στο ίδιο θέμα η εταιρεία ανακοίνωσε και μια ακόμα δυνατότητα που ονομάζεται MailDrop. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που θέλουν να στείλουν μεγάλα αρχεία μέσω μιας υπηρεσίας email και δεν μπορούν λόγω των ορίων στο μέγεθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις το Mail θα αναλαμβάνει να ανεβάζει τα αρχεία που θέλεις να στείλεις στο iCloud. Στη συνέχεια οι παραλήπτες θα μπορούν να τα κατεβάσουν απευθείας από εκεί. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που κάνει το Gmail με το Google Drive.

AirDrop μεταξύ iOS και OS X

Αυτό είναι κάτι που οι κάτοχοι των Apple συσκευών ζητούσαν εδώ και καιρό. Το ανανεωμένο AirDrop θα σου δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρεις φωτογραφίες και άλλου είδους δεδομένα από το iPhone ή το iPad στο MacBook ή το iMac σου χρησιμοποιώντας ένα ασύρματο δίκτυο. Χωρίς καθόλου καλώδια. Αυτό επεκτείνεται και σε εφαρμογές όπως το Mail, όπου για παράδειγμα αν ξεκινήσεις να συνθέτεις ένα email στο iPhone 5S, το draft θα είναι άμεσα διαθέσιμο και στον σταθερό υπολογιστή.

os-x-yosemite-ios-8-synergy-01

Το Spotlight στο επίκεντρο

Η αναζήτηση μέσω του Spotlight γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Όταν την χρειάζεσαι, το πεδίο αναζήτησης θα εμφανίζεται στο κέντρο της οθόνης, ενώ πλέον η αναζήτηση θα πραγματοποιείται ανάμεσα σε εφαρμογές, έγγραφα, emails, επαφές και άλλου είδους δεδομένα. Ο Federighi προχώρησε σε μια επίδειξη όπου το Spotlight έκανε προτάσεις για ταινίες και εστιατόρια.

Λήψη SMS και πραγματοποίηση κλήσεων μέσα από το OS X

Εδώ και κάποια χρόνια τα μηνύματα του iMessage ήταν προσβάσιμα τόσο μέσω του iOS, όσο και μέσω του OS X. Όταν όμως ήθελες να διαβάσεις και να στείλεις ένα SMS και πραγματοποιήσεις μια κλήση μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, έπρεπε να πάρεις στο χέρι το iPhone.

Αυτό αλλάζει με το Yosemite. Όταν πλέον σε καλεί κάποιος στο κινητό, μπορείς να απαντήσεις κανονικά χρησιμοποιώντας το MacBook Air, ακόμα κι αν το iPhone βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο ενώ φορτίζει. Πράγματι αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη αλλαγή.

os-x-yosemite-calls-mac

Σχολιάστε >
3 σχόλια
|
Κατηγορίες:

3 απαντήσεις στο “Η Apple Ανακοινώνει Το OS X 10.10 Yosemite”

  1. […] Η Apple Ανακοινώνει Το OS X 10.10 Yosemite […]

  2. Ο/Η rafael λέει:

    φοβερο μπαρβο το ιδιο εκανε και το νοκια μου πριν 12 χρονια...απαντουσες απο υπολογιστη ενω ηταν συνδεδεμενο πανω. μπραβο στα παιδια....πρωτοπορια...α ρε steve jobs που σας
    χρειαζεται

  3. […] rafael στο Η Apple Ανακοινώνει Το OS X 10.10 Yosemite […]