Τι Περιμένουμε Να Δούμε Από Την Apple Στο WWDC

apple-wwdc-2013-01

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η Apple προετοιμάζεται πυρετωδώς για το καθιερωμένο συνέδριο που διοργανώνει για τους developers, το WWDC. Παραδοσιακά το keynote του WWDC είναι μια εκδήλωση που εστιάζει στη σειρά των Mac υπολογιστών - το iPhone και το iPad είναι τόσο σημαντικά προϊόντα, σε βαθμό που η Apple παρουσιάζει κάθε φορά τις νέες εκδόσεις τους σε ξεχωριστές εκδηλώσεις, οι οποίες διοργανώνονται αποκλειστικά για την εκάστοτε συσκευή.

Ομοίως φέτος περιμένουμε να δούμε μια Apple να κινείται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: το iOS, το Mac OS X και τα MacBooks. Ήρθε η στιγμή να τα δούμε όλα πιο αναλυτικά.

iOS 7

Ίσως είναι η ανακοίνωση για την οποία γνωρίζουμε τα περισσότερα. Ο Jonathan Ive έχει βάλει ως στόχο να φέρει ένα νέο αέρα στο iOS και αυτό θέλει να το πετύχει μέσω των αλλαγών που έχει ετοιμάσει στο design του δημοφιλούς λειτουργικού. Είναι γνωστό πως το iOS 7 θα περιλαμβάνει αρκετά πιο επίπεδα γραφικά, χάνοντας όλη τη γυαλάδα, τη λάμψη και τον σκευομορφισμό που είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες εκδόσεις. Πολλοί λένε πως η εφαρμογή για το WWDC είναι ένας προάγγελος του τι θα ακολουθήσει και η αλήθεια είναι πως όλα τα χαρακτηριστικά που ακούμε έχουν κάνει την εμφάνιση τους σε αυτή.

Είναι επίσης πολύ πιθανό από φέτος το καλοκαίρι οι χρήστες του iOS να μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα θετικά που μπορεί να φέρει μια ενσωμάτωση του Flickr και του Vimeo σε αυτό. Αυτές οι υπηρεσίες έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του Facebook και του Twitter που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή περιμένουμε συγκεκριμένες βελτιώσεις στη Siri, τα Maps και το Notification Center. Ευχάριστα είναι τα νέα και για τους developers, με τον Tim Cook να δηλώνει πρόσφατα πως η Apple σκοπεύει να ανοίξει το API αρκετών υπηρεσιών της. Εμείς ευχόμαστε μία από αυτές να είναι και η Siri, για να τη δούμε σύντομα μέσα σε 3rd party εφαρμογές.

OS X 10.9

Η Apple μας έχει συνηθίσει μέσα από το WWDC τα τελευταία χρόνια να παρουσιάζει τόσο τη νέα έκδοση του iOS, όσο και αυτή του Mac OS. Αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα για την εταιρεία από το Cupertino, αφού οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο iOS απαιτούσαν αρκετά περισσότερη δουλειά από ότι συνήθως. Ακούγεται μάλιστα πως η Apple αναγκάστηκε να μεταφέρει μέρος των υπαλλήλων που εργάζονταν στο OS X, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στο λειτουργικό των iPhones και iPads. Τελικά φαίνεται πως υπάρχει καθυστέρηση στο λειτουργικό των Macs, αφού αντίθετα με άλλες φορές, οι developers δεν είχαν ακόμα την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη beta έκδοση του.

Όπως και να 'χει, έχουμε ακούσει διάφορα πράγματα για τις αλλαγές που θα έρθουν το OS X 10.9, με το οποίο θα συνεχιστεί η τακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, φέρνοντας στοιχεία από το iOS, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία για όποιον χρησιμοποιεί και τα δύο. Κατά τις τελευταίες δύο προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού η Apple εστίασε στο να το κάνει πιο φιλικό για τους νέους χρήστες, παραμερίζοντας για ένα διάστημα κάποιες από τις απαιτήσεις των πιο προχωρημένων χρηστών, κάτι που θα αλλάξει φέτος. Μαθαίνουμε πως ανάμεσα στις αλλαγές που ετοιμάζονται, συναντάμε τα tags και τα πολλαπλά tabs στο Finder και την υποστήριξη full-screen εφαρμογών σε περιπτώσεις που κάποιος χρήστης χρησιμοποιεί ταυτόχρονα περισσότερες από μία οθόνες.

MacBook Pro και MacBook Air

Μία από τις σημαντικές αλλαγές που έρχονται μέσα στο 2013 για τους υπολογιστές είναι η νέα γενιά επεξεργαστών της Intel που ακούει στο όνομα Haswell. Έχουμε γράψει επανειλημμένως για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή για τα MacBooks, όπως και για όλους τους υπολογιστές γενικότερα. Είναι ασφαλές λοιπόν να υποθέσουμε πως η επόμενη γενιά των MacBook Pro και MacBook Air θα έρθει με την επόμενη γενιά επεξεργαστών, η οποία αν και έχει συνδεθεί κυρίως με τις χαμηλές απαιτήσεις ενέργειας, φέρνει επιπλέον ακόμα καλύτερα γραφικά.

Όσον αφορά το σώμα των νέων συσκευών, δεν αναμένουμε μεγάλες αλλαγές. Το μεν MacBook Air είναι ήδη αρκετά μικρό, οπότε τα μόνα πράγματα που θα αλλάξουν αφορούν το εσωτερικό του. Το δε MacBook Pro δεν φαίνεται να χάνει ούτε φέτος τη μονάδα οπτικού δίσκου, οπότε δε μπορεί να μικρύνει ιδιαίτερα. Έτσι είναι πολύ πιθανό η Apple να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι επεξεργαστές Haswell, είτε αυξάνοντας τη διάρκεια της μπαταρίας των δύο laptops, είτε ενσωματώνοντας σε αυτά νέα χαρακτηριστικά που απαιτούν περισσότερη ενέργεια.

iRadio Music Streaming Service

Τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε πως η Apple έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις και έχει έρθει σε συμφωνία και με τις τρεις μεγαλύτερες δισκογραφικές, τη Universal Music Group, τη Warner Music Group και τη Sony Music Entertainment. Αυτό σημαίνει πως πλέον είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να γνωρίσουμε την υπηρεσία που ετοιμάζει εδώ και καιρό η εταιρεία από το Cupertino και που αναμένεται να υλοποιεί χαρακτηριστικά τόσο από το Spotify, όσο και από το Pandora. Αυτό είναι πολύ πιθανό να γίνει κατά τη διάρκεια του φετινού WWDC, με το επίσημο λανσάρισμα του iRadio, αν τελικά ονομάζεται έτσι, να γίνεται λίγους μήνες αργότερα.

[via, via, via, via] [image via]

Σχολιάστε >
2 σχόλια
|
Κατηγορίες:

2 απαντήσεις στο “Τι Περιμένουμε Να Δούμε Από Την Apple Στο WWDC”

  1. [...] Τι Περιμένουμε Να Δούμε Από Την Apple Στο WWDC [...]