HTC One X: Όταν οι 4” δεν είναι αρκετές

Όπως θα θυμάστε και από το πρόσφατο review μας του Sensation XE της HTC, διαπιστώσαμε πως τα high-end smartphones της εταιρείας έχουν αγγίξει πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας και λειτουργικότητας, τόσο σε hardware όσο και σε software επίπεδο. Me 350-400 € μπορούμε πλέον να αποκτήσουμε μια Android συσκευή πού δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ανταγωνισμό, ούτε καν από το iPhone 4S. Τι γίνεται όμως όταν η οθόνη των 4 ιντσών δεν είναι αρκετή, όταν θέλουμε κάτι ακόμα μεγαλύτερο, χωρίς όμως να ξεπεράσουμε τα όρια σε βάρος και χρηστικότητα; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα μας δίνει το One X

Χαρακτηριστικά, εμφάνιση, κατασκευή

To One X είναι ήδη αρκετό καιρό στην αγορά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι λίγο έως πολύ, γνωστά: Quad-Core CPU στο 1,5 GHz και GeForce GPU (πλατφόρμα nVidia Tegra), 1 GB RAM, S-IPS LCD2 οθόνη 4,7 ιντσών με ανάλυση 720 x 1280 pixels και Ice Cream Sandwich (Android 4.0), είναι αρκετά για να σε κάνουν να το θέλεις. Πολύ. Με price tag της τάξεως των 650-700 €, όμως, τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν αρκούν για να το αγοράσουμε, έπρεπε να δούμε αν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μας...

Πιάνοντας στα χέρια σου το One X, αμέσως καταλαβαίνεις ότι παρά τις διαστάσεις του είναι μια ελαφριά συσκευή (130 gr) πού δε θα κουράσει καθόλου το χέρι σου, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και το πολύ μικρό πάχος της. Για να επιτευχθεί, βέβαια, χρειάστηκε να εξέχει η πίσω κάμερα μερικά χιλιοστά από το υπόλοιπο πλαίσιο, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί όπου και αν βάλαμε τη συσκευή, δεν παρατηρήσαμε καμιά εκδορά στο κρύσταλλο της κάμερας. Επιπλέον, η ελαφρά καμπύλη πού σχηματίζει το πλαίσιο στο πίσω μέρος βοηθά εργονομικά, τόσο στο κράτημα όσο και στην τοποθέτηση της συσκευής σε οποιοδήποτε σημείο ή επιφάνεια. Η ποιότητα κατασκευής κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, με το εμπρός μέρος να καλύπτεται σχεδόν εξ’ολοκλήρου από την τεράστια οθόνη, ενώ το πίσω φέρει πλαστικό κάλυμμα αλλά χωρίς τη «φθηνή» αίσθηση πού βλέπουμε σε άλλες συσκευές. Τα hard buttons είναι 3, (κλείδωμα/ξεκλείδωμα πληκτρολογίου και volume up/down), συνεπώς θα πρέπει να αρκεστείτε στο πάτημα της οθόνης για τη λήψη φωτογραφιών, ενώ στο πάνω μέρος βρίσκουμε επίσης την έξοδο ήχου/εικόνας (3,5 mm), την υποδοχή της micro-SIM (ω, ναι) και στην αριστερή πλευρά την micro-USB θύρα. Κάτω από την οθόνη βρίσκουμε και τα τρία πλήκτρα αφής (back, home και εναλλαγή παραθύρων) πού έχουν πολύ καλή απόκριση και ιδανική τοποθέτηση, δεδομένου του όγκου της συσκευής και των διαστάσεων της οθόνης.

Λειτουργικότητα, επιδόσεις, αυτονομία

Με το Ice Cream Sandwich και το HTC Sense 4.0 UI, η χρήση του One X είναι απόλαυση. Μπορείτε να έχετε έως 7 home screens για να τοποθετείτε ό,τι θέλετε (widgets, apps, συντομεύσεις), το notification bar έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και είναι πολύ χρηστικότερο, ενώ για ακομή μια φορά βλέπουμε τροποποίηση στο κεντρικό μενού, με τις σελίδες του να αλλάζουν στον οριζόντιο άξονα. Το Play Store είναι ενσωματωμένο σαν πλήκτρο μέσα στο κεντρικό μενού, ενώ στο κάτω μέρος της home screen έχει προσθεθεί μια μπάρα γρήγορης εκκίνησης, όπου μπορείτε να βάλετε έως 4 shortcuts της αρεσκείας σας.

Παρά το μεγάλο μέγεθος της οθόνης, η εξαιρετική απόκρισή της στις κινήσεις των δακτύλων και κυρίως το υψηλό pixel density (312 ppi), σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα και τον λόγο αντίθεσης, την καθιστούν το ισχυρότερο σημείο του One X. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι πρόκειται για την πρώτη οθόνη πού εξέπληξε ακόμα και φίλους μου, κατόχους iPhone (retina anyone;) όταν την είδαν, ενώ παραδέχθηκαν πως είναι τουλάχιστον εφάμιλλη του smartphone της Apple...υποκειμενικές γνώμες μεν, ενδεικτικές δε. Το high-end hardware δείχνει γιατί ήταν απαραίτητο στο One X, αφού επιτυγχάνει αρκετά smooth λειτουργία, εναλλαγές παραθύρων και scrolling, εκτός φυσικά από τις εξαιρετικές επιδόσεις σε εφαρμογές 2D και 3D. Το internet browsing γίνεται με μεγάλη άνεση ενώ και σαν φορητή παιχνιδομηχανή η συσκευή τα καταφέρνει άψογα. Γενικότερα οι επιδόσεις του One X θα αφήσουν ικανοποιημένους τους απαιτητικούς χρήστες, αν και παρ’όλες τις βελτιώσεις του Android 4.0 και το ισχυρό hardware, το iOS παραμένει κορυφή στον τομέα της ταχύτητας (και με χρήση υποδεέστερου hardware).

Η κάμερα των 8 MP έχει autofocus και ένα single LED flash, μπορεί να κάνει λήψη video σε 1080p (30 FPS), λήψη στιγμιοτύπων ταυτόχρονα με τη λήψη video, ενώ geo-tagging, smile detection και λοιπές ευκολίες βρίσκονται στον...βασικό εξοπλισμό. Επιπλέον στις επιλογές θα βρείτε τη δυνατότητα λήψης πανοραμικών φωτογραφιών, αλλά και πολλαπλών στιγμιοτύπων μαζί μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, για να πετύχετε καλύτερα τη φωτογράφηση κινούμενων αντικειμένων. Μείναμε αρκετά ευχαριστημένοι από τη λειτουργία της κάμερας και την ποιότητα φωτογραφιών και videos, ακόμα και υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού πού αποτελούν συχνά «βραχνά» για πολλά μοντέλα. Ακόμα εντυπωσιακότερη ήταν η εστίαση της κάμερας του One X, με υψηλό zoom και σε πολύ κοντινά αντικείμενα, σαφώς ένα ακόμα θετικό στην λίστα μας. Η εμπρόσθια κάμερα είναι ανάλυσης 1.3 MP και μπορεί να κάνει λήψη video σε ανάλυση 720p, καλύπτοντας σίγουρα τις ανάγκες των video κλήσεων.

To Beats Audio κάνει και πάλι την εμφάνισή του, προσφέροντας εκπληκτική πιστότητα ήχου και καθαρό μπάσο με τη χρήση των ειδικών «ψειρών» (δεν συμπεριλαμβάνονται), ιδανικό για όσους θέλουν ένα smartphone πού να εκτελεί χρέη music player. Ακουστικό και μεγάφωνο δε μας απογοήτευσαν με την απόδοσή τους, ενώ φυσικά υπάρχει ενσωματωμένος FM Radio δέκτης με RDS.

Σαφώς βελτιωμένος είναι ο τομέας των επαφών, όπου η πρόσβαση, η αναζήτηση και η επιλογή ενέργειας (κλήση, sms κ.λπ.) έχουν γίνει πολύ πιό εύκολες και άνετες. Για τα SMS δε χρειάζεται να πούμε πολλά, το predictive text input λειτουργεί ομαλότατα και δέχεται εύκολα νέες λέξεις πού εσείς ορίζετε, ενώ η προβολή των συζητήσεων είναι στα καθιερωμένα πλαίσια των bubbles.

Περνώντας στον τομέα της αυτονομίας, το One X τροφοδοτείται από μια μπαταρία πολυμερών λιθίου με χωρητικότητα 1800 mAh. Ομολογώ πως με την τεράστια οθόνη και το ενεργοβόρο hardware του One X, ήμουν αρχικά ιδιαίτερα σκεπτικός, ευτυχώς όμως φαίνεται πως το optimization της πλατφόρμας Android προχωρεί γοργά, κάτι πού έχει θετικό αντίκτυπο και στην κατανάλωση ενέργειας. Παρά τις απαιτήσεις του, το One X με τυπική χρήση (3G, 1-1,5 ώρα ομιλίας την ημέρα, λίγο Wi-Fi και χρήση χαρτών/GPS θα βγάλει άνετα το 24ωρο χωρίς φόρτιση και υπήρξαν περιπτώσεις πού άντεξε ακόμα και 2 μέρες! Εν ολίγοις, η αυτονομία κυμαίνεται περίπου στη 1,5 μέρα χρήσης και αν δεν είστε όλη μέρα με το κινητό στο χέρι ή στο αυτί, σίγουρα δε χρειάζεται να μεταφέρετε το φορτιστή μαζί σας. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένες συσκευές έρχονται από το εργοστάσιο με ένα bug, για το οποίο υπάρχει σχετικό unofficial fix πού βελτιώνει την αυτονομία κατά 10-20% σύμφωνα με αναφορές. Αξίζει να το δοκιμάσετε.


Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις...

Η τιμή του HTC One X αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά κυμαίνεται κοντά στα 650-700 €, τοποθετώντας το πολύ παραπάνω από τα «μικρά» N9, Prada, Galaxy S II και απέναντι από το 32άρι iPhone 4S. Ναι, είναι ένα αρκετά ακριβό μοντέλο....αξίζει όμως τα λεφτά του; Η αγορά του είναι καθαρά θέμα προτεραιοτήτων του χρήστη. Παρά τη μεγάλη οθόνη, το One X σίγουρα δε μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως ένα τυπικό tablet, ενώ οι διαστάσεις του δε το καθιστούν ιδανικό σαν τηλέφωνο. Ωστόσο, πρόκειται σαφώς για μια συσκευή στην αιχμή της τεχνολογίας, πού πραγματικά δικαιολογεί τον όρο “smartphone” 100%, πού διαθέτει εντυπωσιακή οθόνη, ισχυρό hardware και τεράστιες δυνατότητες. Εν προκειμένω ισχύει το «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» και το One X είναι ανάμεσα στα κορυφαία smartphones πού μπορείτε να πάρετε αυτή τη στιγμή.

Με μία ματιά το HTC One X

Πλεονεκτήματα

  • Οθόνη
  • Πανίσχυρο hardware
  • Αυτονομία
  • Android 4.0
  • Beats Audio

Μειονεκτήματα

  • Τιμή
  • Μη επεκτάσιμη εσωτερική μνήμη

Τεχνικά Χαρακτηριστικά HTC One X

  • Δίκτυα: 2G Network    GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G Network HSDPA 900 / 1700 / 1900 / 2100
  • Διαστάσεις: 134.4 x 69.9 x 8.9 mm
  • Βάρος: 130 g
  • Οθόνη: Super IPS LCD2 capacitive touchscreen, 16.000.000 χρώματα, 720 x 1280 pixels, 4.7” (312 ppi)
  • Επιταχυνσιόμετρο
  • Πυξίδα
  • Γυροσκόπιο
  • Proximity sensor
  • I/O: 3.5mm jack πού λειτουργεί και σαν video-out
  • Μνήμη: 32 GB (εσωτερική), 26 GB διαθέσιμα στον χρήστη, 1 GB RAM
  • Δεδομένα: GPRS, EDGE, 3G HSDPA 21 Mbps, HSUPA 5.76Mbps, DLNA, WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.0 με A2DP, USB v2.0 micro USB (MHL) v2.0
  • Κάμερα: 8 MP, 3264x2448 pixels, auto-focus, LED flash και δευτερεύουσα 1.3 MP (720p video) στην πρόσοψη, Geo-tagging, face/smile detection,touch-focus, video ανάλυσης 1080p@30fps, stereo ηχογράφηση, video stabilization
  • Λειτουργικό: Android OS v4.0 (Ice Cream Sandwich) και HTC Sense UI
  • Chipset: nVidia Tegra 3
  • CPU: Quad-core 1.5 GHz
  • GPU: ULP GeForce
  • Messaging: SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email
  • Browser: WAP 2.0/xHTML, HTML, Adobe Flash
  • Ραδιόφωνο: Stereo FM με RDS
  • Χρώματα: Γκρί, Λευκό
  • GPS με υποστήριξη A-GPS
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: micro-SIM, Beats Audio, SNS, Google Search, Google Maps, Gmail, YouTube, Google Talk, Calendar, MP3/AAC+/WAV/WMA - XviD/MP4/H.263/H.264/WMV player, Φωνητικές εντολές, πρόβλεψη κειμενογράφου, document viewer/editor
  • Μπαταρία: Li-Po 1800 mAh
  • Αναμονή: Δ.Α.
  • Ομιλία: Δ.Α.
  • Τιμή Λιανικής: € 699

 

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.