HTC Sensation XE review: iPhone killer!

Τα πράγματα βαίνουν καλώς για την HTC. Το Android έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ καλό mobile OS, η υποστήριξη είναι μεγάλη και τα apps αναρίθμητα, ενώ τα smartphones πλέον αποτελούν ένα τεράστιο μέρος των συνολικών πωλήσεων κινητών τηλεφώνων. Η γκάμα της εταιρείας, μάλιστα, δεν περιλαμβάνει μόνο ακριβά μοντέλα, αλλά και πιό οικονομικά, όπως το Explorer, έχοντας καλύψει σχεδόν όλες τις τιμολογιακές κατηγορίες. Ωστόσο, σαν technology enthusiasts, πάντα μας ενδιαφέρουν οι κορυφαίες προτάσεις, αυτές οι συσκευές πού θα τραβήξουν την προσοχή – και όχι λόγω του κόστους τους. Σχεδόν 6 μήνες μετά την κυκλοφορία του original Sensation, η HTC παρουσίασε το Sensation XE με κύριο χαρακτηριστικό το Beats Audio, ουσιαστικά «αναγκάζοντάς» μας να στρέψουμε το βλέμμα μας πάνω του...

Χαρακτηριστικά, εμφάνιση, κατασκευή

Εξωτερικά το Sensation XE μοιάζει αρκετά στο Sensation, αφού οι διαστάσεις και η γενικότερη σχεδίαση παραμένει ως είχε. Μικρές διακοσμητικές «πινελιές» έχουν προσθεθεί χάριν ανανέωσης, όπως το κόκκινο πλέγμα πού καλύπτει το ακουστικό και το επίσης κόκκινο περίγραμμα της πίσω κάμερας, ενώ η συσκευή παραμένει ογκώδης, αλλά κερδίζει και μερικά επιπλέον γραμμάρια βάρους (151 gr). Λογικό, αν σκεφτούμε ότι η S-LCD οθόνη του έχει διαγώνιο 4,3 ίντσες! Ανοίγοντας το πίσω τμήμα του, ουσιαστικά το Sensation XE ανοίγει στα δύο, ώστε να έχουμε πρόσβαση στην κάρτα SIM και την Micro SD του, ενώ το τμήμα αυτό είναι μεταλλικό κατά βάση, αλλά με ελαστική επένδυση σε μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του, προσφέροντας πολύ καλύτερο grip στο χέρι του χρήστη αλλά και μια όμορφη αίσθηση κατά την αφή. Τα hard buttons είναι μόνο 2 και όχι στην πρόσοψη: Το ένα βρίσκεται στην κορυφή της συσκευής και κλειδώνει/ξεκλειδώνει την οθόνη, αλλά και ενεργοποιεί/απενεργοποιεί το κινητό με παρατεταμένη πίεση, ενώ το άλλο ελέγχει την ένταση του ήχου (+/-) και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά. Ακριβώς από κάτω εντοπίζεται η micro-USB θύρα για τη σύνδεση με υπολογιστή και τη φόρτιση, ενώ στην κορυφή, τέλος, υπάρχει η έξοδος για τα ακουστικά. Κάτω από την οθόνη υπάρχουν τα 4 γνωστά πλήκτρα αφής (Home, Options, Back, Search) πού βρίσκουμε σε πολλά HTC, ενώ γυρνώντας στην πίσω πλευρά του Sensation XE, βρίσκουμε την 8 MP camera, δίπλα σε 2 LEDs φωτισμού και ένα διακριτικό μεγάφωνο.

Στο εσωτερικό της συσκευής, το hardware είναι αναβαθμισμένο σε σχέση με το «απλό» Sensation. Πλέον δεσπόζει ο διπύρηνος Scorpion της Qualcomm αλλά με συχνότητα λειτουργίας 1,5 GHz, το ρόλο της GPU διατηρεί το Adreno 220 chip, ενώ η RAM ανέρχεται στα 768 MB. Ο χώρος αποθήκευσης για τον χρήστη αρχικά είναι μόλις 1 GB, όμως με μια microSD κάρτα όλα διορθώνονται, προσθέστε λοιπόν 20 € στην τιμή αγοράς του Sensation XE για να το κάνετε «16 GB». Η ανάλυση της οθόνης παραμένει στα 540 x 960 pixels (256 ppi) και σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει κάποια άλλη σημαντική αναβάθμιση από το Sensation, εξαιρούμενης της μπαταρίας πού πλέον έχει χωρητικότητα 1730 mAh. Το αν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του, θα το δούμε εν συνεχεία...

HTC Sense 3.0 UI, επιδόσεις, λειτουργικότητα

Το Android Gingerbread (2.3.4) το γνωρίζετε όλοι, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να το αναλύσουμε περαιτέρω, αυτό όμως πού σαφώς αφήνει το σημείο του πάνω στο Sensation XE, είναι το HTC Sense 3.0 UI. Ανανεωμένο, με νέα στοιχεία και ακόμα πιό “smooth”, το Sense 3.0 ταιριάζει γάντι στη συσκευή και λύνει τα χέρια του χρήστη. Οι home screens είναι 7 τον αριθμό και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να τις αυξήσετε, όμως για τους περισσότερους θα είναι αρκετές. Η επιλογή μεταξύ τους γίνεται με οριζόντιο scrolling, όπως πάντα, όμως πλέον αν το κάνετε πιό γρήγορα αρχίζουν να περιστρέφονται όλες μαζί σαν μια μεγάλη ρόδα, έως ότου καταλήξετε σε κάποια (ή σταματήσει σε κάποια από μόνο του). Τα αγαπημένα widgets παραμένουν στη θέση τους και μας ικανοποιούν απόλυτα, αλλά ούτως ή άλλως υπάρχουν πλείστες επιλογές apps στο Android Market. Η status bar στο πάνω μέρος μας προσφέρει επαρκείς πληροφορίες για τη λειτουργία του κινητού, ενώ με drag προς τα κάτω εμφανίζεται μια λίστα με τα τελευταία apps πού τρέξατε και τα notifications (e-mail, social network updates, SMS/κλήσεις κ.λπ.). Δυστυχώς χρειάζεται ακόμη ένα tap, στα “Quick Settings” για να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις συνδεσιμότητας αλλά και να δείτε την ελεύθερη RAM, είναι ένας μικρός μπελάς πού θα μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά όπως είπαμε, μικρός.

Η οθόνη είναι ίδια με του Sensation (540 x 960 pixels), όπως είπαμε, όμως έχει σαφώς καλύτερη απεικόνιση, με πιό ζωντανά χρώματα και μεγαλύτερη φωτεινότητα, η θέαση HD videos στο Sensation XE είναι πραγματική απόλαυση! Η απόκριση στα αγγίγματά μας είναι εξαιρετική, όπως και η εν γένει συμπεριφορά του λειτουργικού, χάρη και στο ισχυρό hardware. Σε καμία περίπτωση δε νιώσαμε τη συσκευή να καθυστερεί ή να κάνει παγώματα, κάτι πού μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Την ίδια ικανοποίηση μας άφησε και το internet browsing με τον ενσωματωμένο περιηγητή, γρήγορο και ομαλό scrolling, χρηστικότατο zoom-in/out με pinching, αλλά και αναδίπλωση κειμένου όπου χρειάζεται, κανένα πρόβλημα λοιπόν εδώ πέρα (να μην ξεχάσουμε την πλήρη υποστήριξη Flash, πού σημαίνει ότι θα βλέπετε τα πάντα σα να βρισκόσασταν στον υπολογιστή σας). Κοινωνικά δίκτυα ενσωματωμένα, φυσικά, ενώ οι επαφές σας μπορούν να είναι συνδεδεμένες με τα αντίστοιχα profiles τους και έτσι να σας εμφανίζονται τα δημόσια albums φωτογραφιών τους, info για τους ίδιους κ.λπ. Καμιά ειδική αναφορά στο σύστημα SMS και ομιλίας, όλα λειτουργούν όπως θα περίμενε κανείς, αν και θα θέλαμε λίγο πιό δυνατό και καθαρό ήχο από το ακουστικό.

Η κάμερα των 8 MP έχει auto-focus και τα καταφέρνει εξαιρετικά τόσο σε κοντινές, όσο και μακρινές λήψεις, με καλό φωτισμό. Στην περίπτωση χαμηλού φωτισμού η ποιότητα μειώνεται εμφανώς, όμως αν έχετε σταθερό χέρι και με τη βοήθεια του πολύ ισχυρού flash (νιώσαμε κυριολεκτικά οίκτο για τους φίλους μας πού έπρεπε να ανεχθούν αυτά τα LEDs), τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά. Σε αυτό, δυστυχώς, δεν βοηθά η απουσία hard button για την κάμερα, έτσι ο όρος «σταθερό χέρι» περνά σε νέα διάσταση...Τα ίδια ισχύουν και για τη λήψη video, ενώ η προσθήκη effects στις λήψεις σας είναι ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό (μόνο τη στιγμή πού παίρνετε την φωτογραφία ωστόσο, δεν υποστηρίζεται post-processing). Οι κάμερες των HTC κινούνται πάντα σε υψηλά επίπεδα ποιότητας και το Sensation XE δεν αποκλίνει καθόλου από αυτόν τον κανόνα. Μόνο «παράπονό» μας η αποθήκευση των videos σε μορφή .3gp και η μη δυνατότητα συμπίεσης για γρήγορη απόστολή σε κάποια επαφή μέσω MMS.

Εδώ θα πρέπει να δούμε λίγο το Beats Audio πού με τόσο ζήλο προωθεί η HTC το τελευταίο διάστημα. Οι συσκευές πού φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό διακρίνονται για την αναπαραγωγή υψηλής ποιότητας ήχου, στοχεύοντας όσους αρέσκονται στο να ακούνε μουσική από το κινητό τους, ειδικά με ακουστικά. Μετά από την εμπειρία μας με το Sensation XE, μπορούμε να πούμε ότι όντως το Beats Audio «δουλεύει», εννοώντας πως η ποιότητα του ήχου είναι σαφώς ανώτερη, είτε κατά την αναπαραγωγή μουσικής, είτε κάποιου video. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό με τη χρήση των ειδικών ακουστικών πού παρέχονται με τη συσκευή, τα οποία όμως είναι ειδικά σχεδιασμένα και...καλύτερα να μη μάθετε την τιμή λιανικής τους στην αγορά, οπότε προσέχτε τα σαν τα μάτια σας! Με τα ακουστικά πραγματικά η εμπειρία είναι απολαυστική, με πολύ πλούσιο (αλλά όχι υπερβολικό) μπάσο και την ένταση στο μέγιστο να είναι οριακή για τα αυτιά του υπογράφοντα. Αν αξίζει το Beats Audio για την αναβάθμιση από το Sensation στο Sensation XE; Όχι. Όμως είναι είναι ένα χαρακτηριστικό πού θα πρέπει να λάβετε υπ΄όψιν σας αν βρίσκεστε σε αναζήτηση καινούργιου smartphone.

Τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με τις εφαρμογές πού θα βρείτε (ή πού μπορείτε να κατεβάσετε) στο Sensation XE: Google Maps για χάρτες (και Navi beta για πλοήγηση), Google Talk, Picasa, YouTube φυσικά, Polaris Office (για επεξεργασία και δημιουργία εγγράφων κειμένου Word/Excel – 2003), Places, News Feeds, είναι λίγο έως πολύ γνωστά και αναμενόμενα, ούτως ή άλλως λίγοι χρήστες θα ενδιαφερθούν για το τι έρχεται προ-φορτωμένο στη συσκευή τους, αφού μπορούν πρακτικά να εγκαταστήσουν ό,τι θέλουν.  Ο Media Player υποστηρίζει αρχεία MP3/AAC+/WAV/WMA/XviD/MP4/H.263/H.264/WMV, καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις του 99% των χρηστών. Για το τέλος, οφείλουμε να σταθούμε στην αυτονομία της συσκευής. Η μπαταρία μπορεί να είναι μεγαλύτερη από του Sensation κατά 200+ mAh, όμως ο ταχύτερος επεξεργαστής και γενικότερα η τεράστιες απαιτήσεις της οθόνης σε ενέργεια, καταδικάζουν το Sensation XE σε συχνές φορτίσεις. Ένας power user πού χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση το smartphone του για κλήσεις, internet browsing, προβολή videos στο YouTube, social networking και παίζει παιχνίδια, πρέπει να είναι προετοιμασμένος για ένα 15ωρο χρήσης, στην καλύτερη δυνατή περίπτωση. Και καλό θα ήταν να έχετε τον φορτιστή μαζί σας, αλλιώς θα ξεμείνετε πολλές φορές από ενέργεια στο δρόμο. Η οθόνη αλλά και το Wi-Fi δεν αφήνουν περιθώρια στη μπαταρία, εκτός αν έχετε απενεργοποιημένη την σύνδεση δεδομένων και απλά κάνετε κλήσεις, στέλνετε SMS και ακούτε λίγη μουσική, τότε μπορεί να κλείσετε εύκολα ένα 24ωρο με μία φόρτιση. Αλλά, είπαμε...με ζόρικη χρήση, το Sensation XE μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί και 2 φορτίσεις σε μία μέρα! Κλείνετε το Wi-Fi όταν δεν χρειάζεται, χαμηλώστε τη φωτεινότητα, όπως προσοχή χρειάζεται και με τα auto-refreshing widgets στις home screens πού δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αυτονομία.

Εν κατακλείδι...

Με τιμή σχεδόν 500 €, το Sensation XE είναι σαφώς φθηνότερο από το iPhone 4S και έχει μεγαλύτερη οθόνη, αλλά όπως πάντα συμβαίνει στις συγκρίσεις με συσκευές της Apple, περί ορέξεως... Από την ουδέτερη σκοπιά του reviewer, ωστόσο, ο μόνος λόγος να προτιμήσει κάποιος το 4S είναι η αυτονομία του. Απέναντί στο Sensation XE, επίσης, βρίσκονται συσκευές όπως το Galaxy S II, το οποίο επί τη ευκαιρία έχει μικρότερη ανάλυση οθόνης και υποδέεστερη CPU, όμως δηλώνει παρών και αποτελεί καλή εναλλακτική επιλογή. Εν ολίγοις, το Sensation XE είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα smartphones πού θα βρείτε στο πεδίο των 450-550 €, ίσως και η καλύτερη, οπότε πρέπει να βρίσκεται κοντά στην κορυφή της λίστας σας. Το μελανό σημείο του πού στερεί την πρωτιά είναι η αυτονομία, αφού βρίσκεται στα όρια του να μη δικαιολογεί τον όρο «κινητό» τηλέφωνο, με τόσο μεγάλη ανάγκη για φόρτιση. Αν μπορείτε να παραβλέψετε αυτό το γεγονός, τότε το μοντέλο της HTC είναι φτιαγμένο για εσάς!

Με μία ματιά το HTC Sensation XE

Πλεονεκτήματα

  • Ισχυρό hardware
  • Οθόνη
  • GUI και apps
  • Beats Audio

Μειονεκτήματα

  • Αυτονομία
  • Έλλειψη hard button για την κάμερα

Τεχνικά Χαρακτηριστικά HTC Sensation XE

 

  • Δίκτυα: 2G Network  GSM 850 / 900 / 1800 / 1900, 3G Network HSDPA 900 / 1700 / 1900 / 2100
  • Διαστάσεις: 126.1 x 65.4 x 11.3 mm
  • Βάρος: 151 g
  • Οθόνη: S-LCD capacitive touchscreen, 16.000.000 χρώματα, 540 x 960 pixels, 4.3” (256 ppi)
  • Επιταχυνσιόμετρο
  • Πυξίδα
  • Γυροσκόπιο
  • Proximity sensor
  • I/O: 3.5mm jack πού λειτουργεί και σαν video-out
  • Μνήμη: 4 GB (εσωτερική), 1 GB διαθέσιμο στον χρήστη, 768 MB RAM, επέκταση μέσω microSD έως 32 GB
  • Δεδομένα: GPRS έως 80 kbps, EDGE έως 226.8 kbps, 3G HSDPA 14.4Mbps, HSUPA 5.76Mbps, DLNA, WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot (με χρήση των ακουστικών), Bluetooth v3.0 με A2DP, USB v2.0 micro USB (MHL) v2.0
  • Κάμερα: 8 MP, 3264x2448 pixels, auto-focus, dual-LED flash και δευτερεύουσα VGA στην πρόσοψη, Geo-tagging, face detection,touch-focus, video ανάλυσης 1080p@30fps, stereo ηχογράφηση
  • Λειτουργικό: Android OS v2.3.4 (Gingerbread) και HTC Sense 3.0 UI
  • CPU: Dual-core 1.5 GHz Scorpion με Qualcomm MSM8260 Snapdragon chipset
  • GPU: Adreno 220
  • Messaging: SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email
  • Browser: WAP 2.0/xHTML, HTML, Adobe Flash
  • Ραδιόφωνο: Stereo FM με RDS, πομπός FM
  • Χρώματα: Μαύρο
  • GPS με υποστήριξη A-GPS
  • Ειδικά χαρακτηριστικά: Beats Audio, Beats headset, SNS, Google Search, Google Maps, Gmail, YouTube, Google Talk, Picasa, MP3/AAC+/WAV/WMA - XviD/MP4/H.263/H.264/WMV player, Φωνητικές εντολές, πρόβλεψη κειμενογράφου
  • Μπαταρία: Li-Ion 1300 mAh (BL-5K)
  • Αναμονή: Έως 310 ώρες (2G) ή 540 ώρες (3G)
  • Ομιλία: Έως 9 ώρες και 16 λεπτά (2G) ή 7 ώρες και 20 λεπτά (3G)
  • Τιμή Λιανικής: € 500
Σχολιάστε >
5 σχόλια
|
Κατηγορίες:

5 απαντήσεις στο “HTC Sensation XE review: iPhone killer!”

  1. Ο/Η AntreasTsekouras λέει:

    -->> Με μία ματιά το Nokia 701 <<--- Ο δαίμονας του τυπογραφίου ξαναχτύπησε... Πλεονεκτήματα Ισχυρό hardwareΟθόνηGUI και appsBeats Audio

  2. Ο/Η dkalo λέει:

    @AntreasTsekouras fixed, thanks! :D

  3. Ο/Η kchr λέει:

    Παιδιά το away έχει ενδιαφέροντα άρθρα και καλογραμμένα αλλά δεν μπορώ να δεχτώ review που έχετε το κινητό στα χέρια σας χωρίς βίντεο και χωρις καν δικές σας φωτογραφίες ! Απαραδεκτα πράγματα, οπότε δύο πράγματα συμβαίνουν ή διαβάζετε reviews από το internet και λέτε την γνώμη σας είτε βαριέστε απίστευτα ... και στις δύο περιπτώσεις καλύτερα να μην κάνατε review

    φιλικά

  4. Ο/Η dkalo λέει:

    @kchr Καλησπέρα,

    τα reviews είναι δικά μας και προέρχονται από προσωπικές δοκιμές των gadgets. Ο λόγος που δεν βάζουμε φωτογραφίες είναι επειδή τα προϊόντα υπάρχουν στην αγορά και είναι εύκολο να βρει κάποιος φωτογραφίες τους στο web. Θέλουμε να εστιάσουμε περισσότερο στην δοκιμή και στο κείμενο για το εκάστοτε gadget δηλαδή.

    Σχετικά με το video, θα μπορούσαμε σε επόμενα gadgets να κάνουμε κάποιο hands on review. Από το επόμενο review μας θα έχουμε και δικές μας φωτογραφίες. :)

    Ευχαριστούμε για το σχόλιο και το feedback σου,

    Δημήτρης Καλογερόπουλος

  5. Ο/Η dskiannis λέει:

    @kchr Καλησπέρα φίλε kchr, όπως είπε και ο Δημήτρης (dkalo), όλα ανεξαιρέτως τα hardware reviews του away γίνονται με τις συσκευές στην κατοχή μας. Το ότι δεν προσθέτουμε φωτογραφίες ή videos δικά μας δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογούμε/δοκιμάζουμε τη συσκευή εμπεριστατωμένα και ενδελεχώς, long-term στις περισσότερες περιπτώσεις (ειδικά των mobiles) για πιό ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό άλλωστε πιστεύω ότι φαίνεται καθαρά και μέσω των κειμένων, το αν δηλαδή ένα review είναι αυθεντικό ή όχι. Επιπλέον, είναι πολύ καλύτερα από πολλές απόψεις το να χρησιμοποιούνται έτοιμες pics μεγάλης ανάλυσης πού έχουν ληφθεί επαγγελματικά, από το προσθέσουμε δικές μας, κατώτερης ποιότητας (αν δεν έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό), εκτός αν υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο πού θέλουμε να δείξουμε πάνω στη συσκευή, το οποίο δεν βρίσκεται σε φωτογραφίες της στο net. Ωστόσο θα λάβουμε υπ'όψιν μας την παρατήρηση για τα επόμενα reviews :) Ευχαριστούμε για το feedback.