Το YouTube κάνει χρήση του format ανοιχτού κώδικα, WebM

Η Google φαίνεται να επιλέγει ένα format ανοιχτού κώδικα για τα video που περιλαμβάνονται στο YouTube. Έτσι από χθες, όλα τα video που ανεβάζουν οι χρήστες θα αποθηκεύονται αυτόματα στο WebM, την ανάπτυξη του οποίου χορηγεί η ίδια η Google.

Προς το παρόν όλα τα νέα video που έχουν ανάλυση μεγαλύτερη των 720p, κωδικοποιούνται σε WebM, ενώ αυτά με μικρότερη ανάλυση παραμένουν ως έχουν, γιατί την ίδια στιγμή, η Google μετατρέπει τα ήδη υπάρχοντα videos στο νέο format. Από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, έχει μετατραπεί το 30% από αυτά. Ο αριθμός αυτός μπορεί με μια πρώτη ματιά να φαίνεται μικρός, όμως δεν είναι, κι αυτό διότι αυτά τα videos που είναι διαθέσιμα στο νέο format, ευθύνονται για το 99% του traffic που δέχεται το YouTube.

Το γεγονός ότι το WebM είναι open source format, του δείνει το πλεονέκτημα ότι ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του, από την οποία θα κερδίσουμε όλοι μας. Το WebM υποστηρίζεται από τις τελευταίες εκδόσεις του Chrome, Firefox και Opera. Όσοι χρησιμοποιείτε Internet Explorer θα χρειαστεί να κατεβάσετε ένα plugin που σας παρέχει η Google, ενώ ο Steve Jobs είχε ξεκαθαρίσει πως ο Safari δεν πρόκειται να υποστηρίξει το νέο format των videos του YouTube. Ας μην ξεχνάμε, πως η αντιπαλότητα μεταξύ Apple και Google δεν παραμένει μόνο στις τεχνολογίες που υποστηρίζει η κάθε μία τους, μια αντιπαλότητα που την βλέπουμε άμεσα ή έμμεσα, κάθε μέρα που περνάει.

Το μόνο που έχουν να κάνουν όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν το νέο format, είναι να ενεργοποιήσουν τον HTML5 player του YouTube, πηγαίνοντας εδώ, ή να προσθέσουν την κατάληξη "&webm=1" στο τέλος του URL του video που θέλουν να παρακολουθήσουν.

[via] [via] [image]

Σχολιάστε >
23 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.