Το δικαστήριο απορρίπτει τη προσπάθεια της Google για την δημιουργία της μεγαλύτερης online βιβλιοθήκης

google books

Η ιδέα της Google για ένα παγκόσμιο online αρχείο με όλα τα βιβλία που έχουν δημοσιευτεί ποτέ ήρθε, για άλλη μια φορά, σε αντίθεση με τους νόμους που προστατεύουν τους συγγραφείς των βιβλίων. Την Τρίτη ένας ομοσπονδιακός δικαστής, απέρριψε την πρόταση της Google, καθώς η εταιρία αποκτούσε πολλά δικαιώματα πάνω στα βιβλία.

Σε επίσημη δήλωση της, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης, ανέφερε ότι στόχος της είναι να δημιουργήσει μια παγκόσμια βιβλιοθήκη με πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα και να είναι προσβάσιμη από όλους. Στην προσπάθεια αυτή, το 2004 έκλεισε μια συμφωνία με αρκετές βιβλιοθήκες για να ψηφιοποιήσει όλα τους τα βιβλία. Ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, η Google έχει σήμερα ένα αρχείο με περισσότερα από 12 εκατομμύρια δημοσιευμένα κείμενα..

Για εκείνους που θέλουν τις πληροφορίες να είναι online και εύκολα προσβάσιμες, αυτή η κίνηση θα ένα πολύ μεγάλο βήμα. Από την άλλη πλευρά όμως, για τους εκδότες και τους συντάκτες των βιβλίων δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Οι εκπρόσωποι των εκδοτών άρχισαν έναν τεράστιο αγώνα μηνύσεων και δικών. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, η Google κατάφερε να φτάσει σε μία πρώτη συμφωνία με δύο από τα σημαντικότερα μέλη της βιομήχανιας, την Authors Guild και την Association of American Publishers. Εν τέλει, αυτή η συμφωνία πήρε αρχική έγκριση από το δικαστήριο στα τέλη του 2009.

Όμως, αυτό προκάλεσε εκατοντάδες διαμαρτυρίες και νέες μηνύσεις με αποτέλεσμα ο δικαστής Chin να κάνει ένα βήμα πίσω στην απόφαση του, προκειμένου να εξετάσει ξανά εκτενώς την υπόθεση προτού γνωστοποιήσει την τελική του απόφαση. Για την τελική απόφαση της απόρριψης που πήρε την Τρίτη, είναι σαφές, ότι επηρεάστηκε από την ένταση που προκλήθηκε στο θέμα – και τα επιχειρήματα που είχαν οι κριτικοί της συμφωνίας - και τον οδήγησαν να αλλάξει στάση. Ο ίδιος έγραψε ότι :

Many of the concerns raised in the objections would be ameliorated if the [agreement] were converted from an 'opt-out' settlement to an 'opt-in' settlement.

Βέβαια, η Google αρνείται να παραδώσει τα όπλα και να εγκαταλείψει έτσι εύκολα την προσπάθεια για να δημιουργήσει την πληρέστερη βιβλιοθήκη παγκοσμίως. Μετά από 6 χρόνια δικαστικών διενέξεων, είναι αποφασισμένοι να εξετάσουν όλες τις επιλογές για να επιτύχουν τον τελικό τους σκοπό.

[via]

Σχολιάστε >
κανένα σχόλιο
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.