Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Αποφάνθηκε Ότι Η Google Πρέπει Να Κατεβάζει Συνδέσμους Εφόσον Ζητηθεί

eu-court-of-justice

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε σήμερα πως ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να ζητήσει από την Google να αφαιρέσει ξεπερασμένα αποτελέσματα που αφορούν το πρόσωπο του.

Η υπόθεση από την Ισπανία

Όλα άρχισαν το 1998, όταν ο Mario Costeja González από την Ισπανία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και ως αποτέλεσμα έχασε το σπίτι του από μία τράπεζα. Μια τοπική εφημερίδα είχε γράψει μια δημοσίευση για τον πλειστηριασμό που θα ακολουθούσε, αναφέροντας μέσα σε αυτή το όνομα του. Κάποια χρόνια αργότερα, το 2010, ο González παρατήρησε πως αυτή η δημοσίευση έβγαινε αρκετά ψηλά στη μηχανή αναζήτησης της Google κάθε φορά που κάποιος πραγματοποιούσε αναζήτηση με το όνομα του. Μιας και είχαν περάσει πολλά χρόνια από τότε και επειδή το γεγονός δεν είχε πια ιδιαίτερη σημασία, θέλησε να το σβήσει.

Η Ισπανική Υπηρεσία Προστασίας των Δεδομένων (AEPD) απέρριψε το αίτημα του να διαγραφεί η δημοσίευση από την ιστοσελίδα της εφημερίδας, αλλά έκανε δεκτό το αίτημα με το οποίο ζητούσε από την Google να αφαιρέσει την δημοσίευση από τα αποτελέσματα της. Όπως αναμένονταν η Google άσκησε έφεση και έτσι την υπόθεση κλήθηκε να λύσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην τελική απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα αναφέρεται πως βάση των δραστηριοτήτων της, η Google κατατάσσεται στους "επεξεργαστές" και "διαχειριστές" δεδομένων και συνεπώς είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με την Οδηγία 95/46/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρεται στην προστασία των δεδομένων. Έτσι είναι υποχρεωμένη να αφαιρέσει τον συγκεκριμένο σύνδεσμο.

Τι σημαίνει η απόφαση αυτή;

Μέχρι σήμερα η Google υποστήριζε πως ανεξάρτητα από το που ζούσε όποιος έκανε αίτηση για την αφαίρεση κάποιου συνδέσμου, η απόφαση προέκυπτε από την νομοθεσία που ισχύει στην Αμερική. Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου φέρνει τα πάνω κάτω στο συγκεκριμένο θέμα. Από τώρα και έπειτα όταν εταιρείες όπως η Google δραστηριοποιούνται σε χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να ακολουθούν τους νόμους περί ιδιωτικής ζωής που ισχύουν στην Ευρώπη.

[viavia]

Σχολιάστε >
8 σχόλια
|
Κατηγορίες:

8 απαντήσεις στο “Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Αποφάνθηκε Ότι Η Google Πρέπει Να Κατεβάζει Συνδέσμους Εφόσον Ζητηθεί”