Το Θέμα Του TEDx Thessaloniki 2014: Κάθε Τέλος Μια Αρχή

every-end-is-a-beginning

Το θέμα του φετινού TEDxThessaloniki θα είναι το "Κάθε Τέλος Μια Αρχή", όπως μάθαμε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Αυτή η χρονιά το TEDxThessaloniki αλλάζει στέγη και από το Ολύμπιον, όπου διοργανώνονταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μεταφέρεται στο Βασιλικό Θέατρο, στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 10 Μαΐου, ενώ η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα ανοίξει την Τρίτη 1 Απριλίου.

Όπως αναφέρει η οργανωτική ομάδα, το θέμα είναι εμπνευσμένο από την ακόλουθη φράση του T.S. Eliot:

Αυτό που ονομάζουμε αρχή είναι συχνά το τέλος. Και το να φτάνει κανείς στο τέλος, σημαίνει να κάνει μια αρχή. Το τέλος είναι το σημείο από το οποίο ξεκινάμε.

Αυτές τις εικόνες βλέπουμε και στο υπέροχο trailer που δημοσιεύτηκε, το οποίο απεικονίζει την ιστορία ενός ανθρώπου που αποχαιρετά έναν κόσμο για να ξεκινήσει μια καινούργια αρχή. Νάτο:

Αυτοί είναι οι πρώτοι ομιλητές

Οι άνθρωποι που θα βρεθούν στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου στις 10 Μαΐου θα μοιραστούν μαζί μας ιδέες, προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες που φανερώνουν τη διαρκώς εξελισσόμενη σχέση ανάμεσα στις νέες αρχές και το αντίστοιχο τέλος της κάθε μίας.

Από χθες γνωρίζουμε και τους πρώτους ομιλητές. Πρόκειται για την Μάγια Τσόκλη, ένα όνομα που στην χώρα μας έχουμε ταυτίσει με την ταξιδιωτική δημοσιογραφία, την Stephanie Hospital, διοικητικό στέλεχος από τη Γαλλία με ισχυρό υπόβαθρο στον χώρο του διαδικτύου, των τηλεπικοινωνιών και της διαφήμισης, τον χειρούργο Chris Giannou, ο οποίος για αρκετές δεκαετίες παρείχε υπηρεσίες πρώτων βοηθειών σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες ανά τον κόσμο, και τον Πρόδρομο Νικηφορίδη, έναν από τους δύο ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την ανάπλαση της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Ένα φόρουμ ιδεών από το TEDxThessaloniki

Η χθεσινή εκδήλωση περιελάμβανε και κάτι ακόμα: ένα φόρουμ ιδεών. Πρόκειται για ένα καινούργιο θεσμό, μέσα από τον οποίο το TEDxThessaloniki θέλει να φέρει σε επαφή την κοινότητα του με το ευρύ κοινό, καθώς και να αναδείξει ιδέες που αξίζει να διαδοθούν.

Έτσι, ο Δημήτρης Ταχματζίδης και οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας μας έδειξαν με ποιον τρόπο η μάθηση μπορεί να γίνει μέσα από ένα τραγούδι των Metallica. Ο Γιώργος Χατζόπουλος παρουσίασε το Lovemark, το πρώτο crowdfunded αρχιτεκτονικό μνημείο που είναι αφιερωμένο στην αγάπη. Αμέσως μετά ο Αλέξανδρος Μπασιακούλης μας μίλησε για την ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από μια ομάδα του Α.Π.Θ., ενώ η Κάσση Παπασωτηρίου παρουσίασε το book4book, μια πλατφόρμα ανταλλαγής σχολικών βιβλίων. Στη συνέχεια η Τίνα Μιναρετζή μας εξήγησε τι είναι το kidogarten, το πρώτο διαδικτυακό νηπιαγωγείο. Οι ιδέες έκλεισαν με τον Άλεξ Κατσάκη, ο οποίος μας άφησε άφωνους με μια σύντομη επίδειξη beatboxing.

tedx-thessaloniki-2014

[Disclaimer: Ο Χάρης Τασιούλης είναι μέλος της ομάδας που διοργανώνει το TEDx Thessaloniki 2014]

Σχολιάστε >
50 σχόλια
|
Κατηγορίες:

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.